Leva vidare trots sorgen
För den som behöver någon att prata med har Göteborgs domkyrkopastorat sorgegrupper där anhöriga träffas och delar med sig av sina tankar, känslor och erfarenheter.
– Det finns en stor efterfrågan även långt efter dödsfallet. Det är väldigt vanligt att så länge det finns praktiska saker att sköta så skjuts sorgen på framtiden. Det är först när allt sådant är över som många känner att det blir riktigt djupt och tungt, säger Christoph Gamer.
– För mig har det gått ganska lång tid, men jag är fortfarande ledsen. Jag tog med en god vän till en sorgegrupp vid ett tillfälle och satt själv med och lyssnade. Det var väldigt nyttigt för mig, säger Christina Wagner.
Det är också bra att vara medveten om att endast den som är medlem i Svenska kyrkan har rätt till en kyrklig begravning. Om den döda inte varit medlem går det att få särskilt tillstånd av kyrkoherden i den församling där den tänka begravningsakten ska hållas. Men det är inte säkert att hen säger ja.
– Det finns inget standardsvar, det beror på vilka önskningar den döda hade och varför hen inte var med i kyrkan. Vad de anhöriga vill är viktigt, men vi måste också respektera hur den som har dött ville ha det, säger Christoph Gamer.
Blir det ja är det också viktigt att veta att hela kostnaden för begravningsgudstjänsten då betalas av de anhöriga. För den som är medlem tillkommer inga kostnader i kyrkan.
Men det är inte bara under begravningen som du är välkommen att minnas den som har dött. Alla är alltid välkomna att komma till kyrkan för att sitta ner en stund och minnas, tända ett ljus eller prata med en präst eller diakon, oavsett om du själv är troende, ateist eller tillhör en annan religion.
– När du känner dig ensam i en sådan här situation är det väldigt skönt att komma till en församling där du tas emot med öppna armar, oavsett vem du är. Kyrkan är experter på livets alla skeden och för mig betyder det mycket att jag alltid känt mig välkommen, säger Christina Wagner.
Text: Anna Rikner