Lyssna

Bibeläventyret

För åk 4 & 5. Bibeläventyret är ett kreativt och icke-konfessionellt undervisningsprogram som erbjuder elever en lekfull och pedagogisk inblick i Bibelns värld.

Utforska Bibeln med Bibeläventyret!

Programmet, som ägs av Svenska Bibelsällskapet, syftar till att öka förståelsen för Bibeln som kulturarv och dess påverkan på vår historia och samhälle.

Bibeläventyret erbjuds för åk 4 och åk 5 och genomförs i ert klassrum. Under Bibeläventyret får eleverna uppleva Bibelns värld på flera olika sätt: vi rimmar, sjunger, berättar, rappar, skådespelar, och använder oss av stödord, klistermärken och kartor för att göra lärandet både roligt och minnesvärt. Undervisningen leds av utbildade och licensierade instruktörer som guidar eleverna genom detta äventyr. I åk 4 fokuserar vi på Gamla Testamentet och i åk 5 upptäcker vi Nya Testamentet. 

Ett Bibeläventyr tar totalt minst 240 minuter. För att få ut det mesta av programmet rekommenderar vi att dela upp det på två tillfällen om 120 minuter vardera. Dessa två tillfällen genomförs med fördel inom en vecka. Tänk också på att eleverna behöver ca 30 min rast under vardera tillfälle. 

Bibeläventyret är kostnadsfritt, icke-konfessionellt och anpassat efter läroplanen. Det inkluderar moment som behandlar religionens betydelse i människors liv, centrala bibliska berättelser och deras kulturella påverkan, vilket främjar en djupare förståelse för kristendom, judendom och islam.

För mer information, besök www.bibelaventyret.se

Anknytning till läroplanen (LGR 22)

Citat från Läroplan för grundskolan, förskolan och fritidshemmet: Lgr 22 (Skolverket, 2024, uppdaterad upplaga)

”1. Skolans värdegrund och uppdrag

Grundläggande värden

Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet mellan människor är de värden som skolan ska gestalta och förmedla. I överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism sker detta genom individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande. Undervisningen i skolan ska vara icke-konfessionell. ”

Genom Bibeläventyrets berättelser får eleverna inblick i Bibeln som etikbärare och dess betydelse för det västerländska kulturarvet. Bibeläventyret skildrar vad det står i Bibeln utan tolkningar och utan moraliska tillägg av konfessionell art.

”5.14 Religionskunskap

Syfte

Undervisningen i ämnet religionskunskap ska ge eleverna förutsättningar 
att utveckla

  • kunskaper om religioner och andra livsåskådningar samt om olika 

    tolkningar och varierande praktiker inom dessa,

  • förmåga att kritiskt granska frågor som rör relationen mellan religion 

    och samhälle, och

  • förmåga att resonera om etik, moraliska frågor och livsfrågor utifrån 

    olika perspektiv”

”Undervisningen i religionskunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4−6

Religioner och andra livsåskådningar 

  • Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendom, islam och judendom.

  •  Centrala tankegångar med koppling till ritualer, levnadsregler och heliga platser inom kristendom, islam och judendom, till exempel som de uttrycks i berättelser i Bibeln och andra religiösa urkunder.

Religion och samhälle

  •   Kristendomens betydelse för värderingar och kultur i det svenska samhället förr och nu. ”

Läs mer på Bibeläventyrets hemsida. 

Bokningsförfrågan Bibeläventyret

Kyrka + skola i Göteborgs Domkyrkopastorat

Symboljakt, tornvisning och bibeläventyr. Här kan du läsa mer om vad Domkyrkopastoratet erbjuder till skolor i närområdet. Alla våra program är icke-konfessionella och kostnadsfria.

Felicia Segerholm

Felicia Segerholm

Pedagog, Göteborgs Haga församling

Christoph Gamer

Christoph Gamer

Församlingsherde, Göteborgs Haga församling