Vad är din känsla för arbetet nu, efter drygt två år som sjukhuspräst?
- Jag känner ödmjukhet och tacksamhet över att få förtroendet att vara med en människa i en utsatt situation. Det kan samtidigt vara ett arbete som sliter. Någon beskrev det som att vi ibland ”går in i de rum där andra går ut”. Det kan vara händelser som sätter sig och finns kvar länge i min kropp efteråt.
Vad ser du som den tydligaste skillnaden mot att arbeta i en svenskkyrklig församling?
- I min nuvarande tjänst på sjukhuset är den akuta krisen ofta mer påtaglig. Här får jag gå in och vara ett stöd för både patient och närstående när någon är i en livshotande situation, ligger för döden eller just har dött. I församlingstjänsten mötte jag ofta människor i samband med begravning och tiden därefter. Det betyder att jag då kom in senare i krisens förlopp. Även om krisens vågor kan bölja fram och tillbaka och faserna inte alltid är så tydligt avgränsade.
Sjukhuskyrkans främsta målgrupper är patienter, närstående och personal. Varför personalen?
- Att vi finns till för patienter och närstående uppfattas nog ofta som självklart. Att vi även både jobbar med och finns till för vårdpersonalen blir en naturlig följd av detta. Det är personalen som behöver vara lyhörd inför vilka patienter och anhöriga som kanske skulle vilja ha kontakt med sjukhuskyrkan. Ibland sätter mötet med patienter i gång saker även hos vårdpersonalen. De använder sig själva som verktyg i sitt jobb och det kan vara psykiskt slitsamt. Att vi stöttar personalen i deras arbete är bra för patienter och närstående - om personalen mår bra så gynnar det patienterna. Vi vill förstås också finnas till för personalen för deras egen skull, bara för att man är vårdpersonal så slutar man inte vara människa. Och som människor är vi både sårbara och beroende av varandra.
På ett sätt blir sjukhuset som världen i miniatyr, här kommer vi från världens alla hörn och har olika tro och tillhörighet. I den andliga vården på sjukhuset finns förutom de kristna kyrkorna även muslimska, judiska och buddhistiska företrädare. Vi står alla oundvikligen i relation till varandra. ”Ingen människa är en ö”. Som människor kan vi inte vara likgiltiga inför någons lidande, varken i den lilla gemenskapen eller i den stora. Kyrkans tro är att varje människa är älskad av Gud och vi vill vara med och bidra till ett sammanhang och en värld som bär oss alla.