Under kursen får deltagarna hjälp att se sin församling och sin egen roll i arbetet med ideella medarbetare. För att kunna leda på ett bra sätt ges möjlighet att bearbeta frågor om bland annat det ideella engagemangets roll i församlingen, ledarskap och medarbetarskap, yrkesroll hos anställda medarbetare, grundläggande teologiska motiv och trosfrågor, praktiska aspekter, juridiska frågor, rekrytering, utbildning och uppmuntran. Syftet är att rusta medarbetare att bli möjliggörare för ideellt engagemang.
Kursen är tänkt att vara en resurs för såväl församlingen som för den enskilde kursdeltagaren. Ansökan görs därför av kyrkoherden och till ansökan bifogas ett brev där både kyrkoherde och deltagare på några rader formulerar vilken målsättning församlingen har med att sända medarbetare till kursen. Vi rekommenderar att man går flera medarbetare samtidigt för att det ska bli en så god process som möjligt i församlingen och välkomnar både anställda, förtroendevalda och ideella medarbetare. Kursen omfattar 10 kursdagar fördelade på fyra tillfällen, samt olika uppgifter mellan kurstillfällena.
Uppgifterna mellan kurstillfällena relaterar till utvecklingsprocessen i det egna församlingsarbetet. Det är därför viktigt att kursdeltagaren ges både utrymme och stöd att reflektera kring innehållet i utbildningen och förankra det som tas upp i kursen bland övriga medarbetare i församlingen. Kursen leder fram till en utvecklingsplan för den egna församlingens arbete för delaktighet och engagemang, som med fördel kan tas upp för beslut i kyrkorådet.
Genomförs i samverkan med Ideellt forum, Helsjöns folkhögskola, samt Skara och Lunds stift.
12 200 kr
Kost och logi vid tre kurstillfällen ingår
1–3 oktober och 18–20 november 2024, Helsjön folkhögskola
28–29 januari 2025, digitalt
8–9 april 2025, Helsjön folkhögskola
Anmälningstiden gick ut den 31 maj 2024