Ett biskopsbrev om klimatet beskriver den teologiska grunden för Svenska kyrkans engagemang i miljö- och klimatfrågor och uppmanar oss att möta det klimatnödläge vi står i. Första upplagan av ett biskopsbrev om klimatet skrev Svenska kyrkans biskopar 2014. Inför bokmässan 2019 kom en reviderad upplaga. Till biskopsbrevet finns också en samtalsguide.
Livet på jorden är hotat. Extremväder visar att klimatkrisen är ett faktum. Forskarnas bild bekräftas av det globala nätverk som Svenska kyrkan är en del av. Torka, översvämningar och brist på sötvatten visar att grunden för vår överlevnad är skör.
Nu behövs mod, tillit och kraft för att stå emot uppgivenhet och våga de förändringar som är nödvändiga. I kristen tro finns grund för hopp och handlingskraft. Också i kriser. Människan är skapad av Gud och har ett unikt uppdrag att skydda och vårda jorden. Det är inte för sent.
”Ett biskopsbrev om klimatet” förenar klimatfakta med kyrkans erfarenhet. Hur kan vi utifrån en realistisk helhetssyn skapa ett meningsfullt engagemang hos beslutsfattare, företag, organisationer och hos varje enskild människa? Nu är tid för hopp och handling.
Det finns också flera andra läsvärda böcker som kan användas som utgångspunkt i församlingens hållbarhetsarbete. För att arbetet ska få långsiktiga effekter är det viktigt att det kopplar till vår tro, våra ställningstaganden och vår identitet som kyrka.
Gud såg att det var gott – Att vara människa och kyrka i klimatnödens tid. Så heter biskop Andreas Holmbergs herdabrev, en uppmaning till fördjupning och förändring.
Med alla levande varelser : hopp och motstånd i klimatkrisens skugga av Fredrik Ivarsson, stiftsprost i Göteborgs stift och Annika Spalde, diakon, författare.
Boken inleds med en ekologisk läsning av Bibeln med fokus på människans relation till naturen och Guds skapelse. Sedan följer förslag på praktiker och den avslutande delen är en bönbok att användas vid exempelvis pilgrimsvandringar.
Läs mer på Svenska kyrkans sida om klimatet och på Kornet Hållbarhetsportalen
På Hållbarhetsportalen hittar ni bland annat två kortare filmer, en med biskop Andreas Holmberg: Människa och kyrka i klimatnödens tid - sju nycklar till förändring och en med Carola Nordbäck: Vad innebär det att vara kyrka i en tid av ekologisk kris.
På Hållbarhetsportalen ligger också några inspelade inspirationsdagar, bland annat från den 30 januari 2024