Kungsbacka kyrka är kyrkan mitt på torget, säger Pia Blomqvist, diakon i Kungsbacka-Hanhals församling. Visst är det häftigt. Här rör det sig mycket människor.
”Kungsbacka-Hanhals församling ligger centralt i expansiva Kungsbacka kommun. Här finns Kungsbacka kyrka som öppnar dörrarna mot torget, Sankta Gertruds kyrka mitt i ett bostadsområde och medeltida Hanhals kyrka på landsbygden.”, står det på församlingens hemsida.
– Kungsbacka är Hallands näst största stad med ca 80 000 invånare, berättar Mikael Svensson, diakoniassistent i församlingen. Man tror att Varberg är näst störst, men så är det inte. Kungsbacka är ett oerhört expansivt område.
Närheten till Göteborg har betydelse, men det är inte hela förklaringen. Det byggs mycket i Kungsbacka kommun och det är många som flyttar till Kungsbacka.
Det finns en lång tradition av att ha öppet i Kungsbacka; både kyrka och café. Och under senaste året har församlingen gjort en tyngdpunktsförskjutning genom namnbyte till Mötesplats Spira och en mer diakonal inriktning.
– Vi har skruvat det lite från att ha varit ett café till att bli en diakonal mötesplats, förklarar Pia.
– Vi tänker också grönt, fyller Mikael i. Dels är den diakonala färgen grön, dels är den miljövänliga profilen grön, att ta hand om skapelsen. Så mycket det går har vi kravmärkt och närproducerat. Det är också något kyrkorådet har önskat.
Det finns även en nyanlagd köksträdgård på andra sidan kyrkan. Där plockas det blommor till borden, samt örter och bär som används i köket.
”När du träffar andra besökare skapar du gemenskap. När du ser eller pratar med någon bryter du ensamhet. När du köper en kopp kaffe bidrar du till diakonin.”, står det på presentationen av Café Spira på skyltar på caféborden.
– Jag är lite fascinerad av hur stor inverkan man kan ha på en främlings dag med endast ett hej eller ett leende, säger Victor Tedeman, diakon i församlingen. Om det är något som kan få genomsyra den här platsen så är det fantastiskt. Att folk kan få känna att de bidrar till något gott när de kommer hit.
– När vi tänker den diakonala mötesplatsen så är det dels att besökarna ska mötas av något annat än ett vanligt café, dels att man ska känna att man blir sedd och mött, betonar Pia. Och det är inte bara vi som arbetar och är ideellt engagerade här som möter besökarna, de möter också varandra.
Som besökare får jag inte bara något själv, jag ger också till de andra besökarna. Och betalar jag extra för en kopp kaffe så kan någon annan bli bjuden också. Det kallas ”Fika det vidare” eller bjudkopp.
Namnet Spira kommer från ett bibelord i Jesaja 43: ”Nu gör jag något nytt. Det spirar redan, märker ni det inte? Jag gör en väg genom öknen, stigar i ödemarken.”
– I mötet med varandra, oss själva och Gud får det spira fram något, en tro, fördjupning, förklarar Pia.