En man med ryggsäck tittar ut över vattnet i solen.
Lyssna

Ensamhet

Med ca 40 % har Sverige har flest ensamhushåll i hela världen. Först i modern tid har människor kunnat klara sig själva tack vare ökad trygghet och hälsa, växande ekonomi och statliga välfärdssystem. Individer får en fantastisk frihet att göra egna val även på andra områden av livet. Men är ensamhet baksidan av detta mynt?

Nej, att vara själv och att vara ensam är inte samma sak. Att få vara själv i koncentration och reflektion är väldigt viktigt för kreativitet och ansvarskänsla. Jesus sökte sig ofta till ödemarken för att be. Men ensamhet i betydelsen social avskurenhet eller brist på ömsesidighet har bara negativa följder. Långvarig isolering ger allvarliga skador på både kropp och hjärna.

Ensamhet kommer av självtillräcklighet, tron att alla framgångar och motgångar är mina egna verk. Trots ökad kommunikation och mobilitet blir vi allt ensammare om livet kretsar kring att bygga våra egna varumärken. Och samtidigt glömmer bort varandra.

Det är inte gott för människan att vara ensam, sa Herren enligt första Mosebok. Vi behöver levande varelser omkring oss, både djurvärlden och andra människors sällskap. Och vår identitet som Guds avbild bottnar i gemenskapen med Gud.

Text: Anders Stenbäck, stiftsadjunkt

Läs vidare

Förlåtelse handlar om att släppa taget

I många gudstjänster, kanske de flesta, ber vi en bön om förlåtelse. Varför gör vi det? Varför sätta fokus på det som kunde och kanske borde ha blivit bättre? Har vi kristna en så mörk syn på människan – som misslyckad, ofullkomlig, fylld av brist och ibland ren elakhet? Vill Gud att vi ständigt påminns om vår litenhet? 

Krönikor

Hör personliga röster ge sina tankar om ämnen som Göteborg stiftsorganisation verkar för.