Vessige kyrka från 1800-talets mitt ligger vackert inbäddad i sommargrönska på en ås med utsikt över Ätradalen och Vessigebro samhälle, på gränsen mellan det halländska slättlandet i väster och skogarna i öster. Ett par kilometer bort på andra sidan Ätran ligger Alvshögs kyrka. Innan bron över ån kom på 1800-talet var det självklart att även Alvshög skulle vara en kyrkby. Jordbruksbygden var rik på folk och kyrksamheten förmodligen stor.
När insikten om att något måste göras kom 2007, hade pastoratet sex kyrkor, fyra församlingshem – och 2 000 medlemmar. Utöver i Vessige och Alvshög finns kyrkor i Okome, Askome, Köinge och Svartrå, den senare från 1100-talet med fina målningar i taket.
Som många andra församlingar kämpade Vessige med att få pengarna att räcka till underhåll och drift av alla dessa byggnader. Och man insåg: pengarna räckte inte. Något radikalt måste göras.
– Vi diskuterade länge hur vi kunde göra, och vi funderade på att lägga några kyrkor i malpåse, berättar Ulla Rickardsson. Men vi kom fram till att kyrkorna är centrum i byarna, och dem ville vi bevara. I stället skulle vi göra oss av med sidobyggnaderna.
Det innebar att den verksamhet som tidigare funnits i församlingshemmet skulle ges husrum i kyrkobyggnaden.
Planeringen tog fart, kontakter togs med stift och länsstyrelse. Man fick stöd från Göteborgs stift, och det tidiga samarbetet med länsstyrelsen och dess antikvarier blev en framgångsfaktor. Vessige kyrka är från 1859, byggd ovanpå rester av en medeltida kyrka. Bara ett par inventarier finns kvar av den första kyrkan, en dopfunt och ett krucifix.
En arkitekttävling med det blygsamma priset på 20 000 kronor startades. Lars Redegard hette arkitekten som vann.
Nya diskussioner följde, de förtroendevalda var lite försiktigare, arkitekten djärvare.
– Tänk 30 år framåt, gör det rejält, var det råd han gav oss. Det gav mig många sömnlösa nätter, folk hade många synpunkter och frågor. Men vi var noga med att informera alla och bjöd in till kvällar där man fick ställa frågor.