Det var i augusti förra året som de båda nittonåringarna flyttade in i en stor fyrarumslägenhet i Tynnered, ihop med ytterligare en praktikant. Mindra Hylander och Wilma Hedin har känt varandra mer än halva sina liv, en trygghet när de förväntansfulla och samtidigt lite nervösa, lämnade familj och hemstad för Göteborg.
– Det kändes lite konstigt för ingen av oss hade någonsin flyttat tidigare utan bott i samma hus hela livet. Det var en stor omställning att flytta och komma till en lägenhet i en helt annan stad, säger Mindra.
– En betydligt mycket större stad också, fortsätter Wilma.
– Ja, vi insåg hur litet ”Hudik” är. Jag var både taggad och nervös samtidigt som jag nog inte riktigt förstod att vi skulle flytta, säger Mindra. Det var lite så kände jag när det väl var dags.
Även om båda två på olika sätt varit aktiva inom kyrkan var möjligheten att göra ett praktikår i en församling inom Svenska kyrkan genom ungresurs något nytt för dem.
– Det var en kompis som hade hittat information om Ung resurs och som tänkte att det kanske kunde vara något för mig, säger Wilma. Jag läste på och tänkte att jag söker. När jag fick en intervju med Cecilia Cedergren som är handläggare för Ung resurs pratade vi om var jag skulle kunna göra min praktik. Jag hade egentligen inte tänkt så långt söderut, men när Cecilia sa att Göteborg kunde vara ett alternativ tyckte jag att det lät kul.
Mindra hade planer på att studera på folkhögskola efter sommaren, men efter att Wilma lyft idén om att de kanske kunde göra ett praktikår tillsammans så kände hon att det skulle kunna vara ett bra alternativ.
– Så jag ansökte jag med och när vi fick veta att vi kunde få vara i två församlingar i Göteborg och även få bo tillsammans i samma lägenhet så kändes det som: ”åh vad roligt att göra detta och att få flytta hemifrån och att få bo med Wilma”. Det blev ganska pang på att vi bestämde att vi kör.
Wilma gör sin praktik i Tynnereds församling som tillhandahåller lägenheten som de bor i. Mindra är i Askims församling.
– Det var väldigt bra att vi fick både lägenhet och praktikplats. Allt har varit fixat och otroligt ordnat, det var väldigt skönt. Vi trivs jättebra både i lägenheten och i våra församlingar. Det har känts tryggt hela vägen, säger Wilma.
– Vi har verkligen fått allt serverat för oss, fyller Mindra i.
Den där lilla nervositeten som de kände inför flytten försvann snabbt och när de har kommit mer än halvvägs in i den tio månader långa praktiken är de idel positiva.
Den största delen av deras arbetstid är barn- och ungdomsgrupper, fritids och barnkörer. Och de lyfter fram att de fått testa på flera olika arbetsuppgifter och inte minst att de själva fått vara delaktiga i vad de ska arbeta med.
– Vi har fått mycket att säga till om och vi har fått göra det som vi själva är intresserade av. Jag har haft ett schema där det har varit mycket fritids och nu ska jag få testa på att vara på äldreboende och även med en grupp med funktionsnedsatta som sysslar med måleri och pyssel. Det är kul att vi får ha inflytande, säger Mindra.
– Vi båda är musikintresserade och det har de också lyssnat på. Vi har till exempel fått sjunga på några gudstjänster, fortsätter Wilma. Vi sjunger även ihop i en kör i Askims församling.
Även om deras församlingar ligger relativt nära varandra geografiskt så är det skillnad vad gäller den socioekonomiska situationen i de två stadsdelarna. I ungdomsgrupperna i Tynnered är det många som kommer från en tuff bakgrund.
– Det är många som har flytt till Sverige och som har haft det svårt. I ungdomsgrupperna försöker vi fokusera på att de ska få uppleva saker som de kanske inte kan göra på samma sätt hemma. Det kan vara att åka och bowla. Vi sitter också mycket och pratar om hur det är och jag märker att jag har blivit en trygghet för många ungdomar. Den här miljön var lite ovan för mig i början men alla ungdomar och hela församlingen är så öppna så det var lätt att komma in i det.
– Jag har varit där och hälsat på och det är en väldigt öppen miljö, flikar Mindra in.
Till sommaren är praktikåret över. Mindra hoppas komma in på en bibelutbildning på en folkhögskola i Jönköping medan Wilma just nu är lite vacklande. Vissa planer på att stanna kvar i Göteborg finns. Oavsett vad som händer så upplever de båda att Ung resurs har öppnat ögonen för dem och att deras framtida arbetsplats kanske finns inom kyrkan.
– Tidigare när jag funderat på vad det finns för intressanta jobb inom kyrkan så har jag tänkt att det skulle kunna vara som församlingspedagog, säger Mindra. Nu har vi fått se andra saker och testat annat som öppnat ögonen för oss. Vi har även fått känna att kyrkan är en bra och trygg arbetsplats generellt. Att så småningom jobba inom kyrkan känns helt klart som ett alternativ nu.
För att lätt kunna hålla kontakten med släkt och vänner hemma i Hudiksvall så skapade de ett gemensamt Instagramkonto när de flyttade till Göteborg.
- Vi hade kompisar och släkt som sa att vi måste höra av oss med hur vi har det så vi skaffade kontot så alla kan följa och se vad vi gör. Plus att det även är kul att ha kvar det som ett slags arkiv efteråt. Vi har haft frågestunder och utöver det lägger vi mest ut på story och visar ”nu gör vi det här” osv. I början var det mest för familj och vänner men nu är det lite blandat folk som följer, även andra som gått ungresurs har hittat kontot. Genom kontot kan folk få lite inblick i vårt liv här i Göteborg.
Instagramkontot heter: @willie_millie_goteborg
Text och foto: Daniel Hultenmo