Linda lägger ut sköna sittdynor på stolarna som är utplacerade framför stenaltaret, där det är uppdukat för mässa. Solen flödar över klosterruinen i Dragsmark i Bohuslän och det är ett hisnande perspektiv att veta att människor kommit hit för andakt i mer än tusen år.
– Vi har med oss dåtiden när vi är här, men också nutiden och framtiden, menar Linda Jakobsson, kyrkvaktmästare. Guds hus är, och har varit, ett hus för alla. Här får man vara i glädje och i sorg. Vi kan få vara tysta, få ha tanketid, bara vara.
Dragsmarks kyrka ligger på Bokenäset, inte långt från Flatön och Malö strömmar, namn som andas sommarutflykter och Evert Taubes visor. Det är den fjärde kyrkan som finns på platsen, kanske inte så underligt med tanke på att tusen år passerat.
Klostret i Dragsmark grundades på 1230-talet och snart därefter byggdes en klosterkyrka. En ståtlig byggnad med arton meter höga gavlar. Genom gåvor och arv fick klostret sin försörjning. Det låg i dåtida södra Norge och var ett av fyra kloster som grundades i det medeltida Bohuslän. Klostret tillägnades jungfru Maria och fick namnet Marieskogs kloster, Monasterium de Silva Sanctae Mariae.
Klostret grundades av premonstratensermunkar från Jylland, utsända av sin abbot från moderklostret. Uppdraget från kung Håkon Håkonsson var att bygga upp ett nytt kloster i det norska riket. Till Dragsmark flyttades en träkyrka från Tönsberg. Platsen är väl vald, bara ett stenkast från vattnet vid en inre kommunikationsled i södra kanten av det bördiga Bokenäset. Kung Håkon donerade 50 markabol jord till klostret som försörjningsbas. Det motsvarar ungefär den årliga avkastningen från 50 gårdar.
De första hundra åren blomstrade klostret. Genom gåvor och arv ökade klostrets jordegendom efter hand. Gåvorna var ofta förenade med önskemål om böner för givarens själ. Som mest ägde klostret omkring 150 gårdar. Med digerdöden i mitten av 1300-talet kommer svåra tider. Även Dragsmarks kloster drabbas. I och med reformationen på 1530-talet upphör klosteranläggningen att vara ett katolskt kloster, men de munkar som var kvar får kungens tillåtelse att stanna kvar ännu ett tag.
Men 1610 börjar stenen fraktas från klostermurarna till Kungälv för att sättas in i Bohus fästning. Snart återstod bara en ruinhög av kloster och klosterkyrka, där vi nu, sommaren 2023, firar mässa. En grupp pilgrimer har vandrat från Bokenäs gamla kyrka hit till Dragsmark på den gamla kyrkstigen.