Hållbar utveckling

Klimatkrisen eller klimatnödläget är sannolikt den största gemensamma utmaningen som mänskligheten någonsin stått inför och får konsekvenser för hur vi ser på oss själva, varandra, vår relation till skapelsen och Gud. Som kristna har vi ett ansvar att värna skapelsen, både genom konkreta insatser och genom att bearbeta de existentiella frågor som exempelvis klimatförändringarna väcker.

Kyrkan bär på berättelser som visar att människan är Guds skapade medskapare, att livet är heligt och att vi är beroende av och hör samman med alla levande varelser. Utifrån dessa berättelser har kyrkan en unik möjlighet att bidra till viktiga värderingsförändringar och ett aktivt hopp.

Svenska kyrkans färdplan för klimatet som Kyrkostyrelsen antog i december 2019 innebär att vi till år 2030 ska ha uppnått klimatneutralitet, medverkat till värderingsförändringar och bidragit till klimaträttvisa i ord och handling. 

Göteborg stift erbjuder utbildning, rådgivning, nätverk, metodmaterial och processtöd genom Kyrkans miljödiplomering med bland annat syfte att uppnå de mål som finns i Svenska kyrkans färdplan för klimatet och med förhoppningen att förverkliga något av Guds rike i världen.

Dokument hållbar utveckling

Här finns färdigt material, mallar och dokument för församlingar och pastorat som kan användas fritt. Fråga gärna om frågor uppstår.

Kurser och arrangemang Hållbar utveckling

Göteborgs stift släpper nya kurser och arrangemang terminsvis. Anmäl dig nu! Inspireras, utveckla din kompetens och skapa nätverk genom att gå kurser tillsammans med andra deltagare.

Agenda 2030

Hösten 2015 enades världens länder om 17 nya hållbarhetsmål. De kallas för Agenda 2030 och har förhandlats fram inom FN.

Ett biskopsbrev om klimatet

Idag framträder klimatkrisens andliga och existentiella karaktär kristallklart. Hotet är verkligt. Klimatförändringens följder är påtagliga. Oro och ångest, men också skuld och skam i relation till klimatet är allmänna samtalsämnen.

Fairtrade och rättvis handel

Varor som kallas "rättvist handlade" kan antingen vara certifierade av Fairtrade eller komma från en producent som följer kriterier för rättvis handel från World Fair Trade Organisation, detta kallas Fairtrade.

Färdplan för klimatet

Svenska kyrkans färdplan för klimatet innebär att vi ska minska vår egen klimatpåverkan och bidra till mänsklighetens gemensamma arbete för att bromsa effekterna av klimatförändringarna.

Ett stort tak av transparenta färgglada mosaikplattor, sett underifrån.

Håpets katedral på turné

Vi planerar en turné längs västkusten sensommaren 2025 med den norska Håpets katedral. Det är ett flytande heligt rum med skimrande tak av plast som samlats in längs stränderna i Bohuslän. Projektet handlar om social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Kyrkans miljödiplomering

Kyrkans miljödiplomering är ett ledningssystem för församlingens långsiktiga arbete med sin miljöpåverkan, där vi idag ser tydliga effekter i klimatförändringar och spridning av miljögifter. Ett systematiskt målinriktat arbete med miljöfrågor leder till ständiga förbättringar och möjliggör att nå målen i Svenska kyrkans färdplan för klimatet.

Om klimat och hållbar utveckling

I varje bit bröd jag tar i munnen finns alla människor, hela jorden, hela himlen och alla stjärnorna – Göran Sonnevi