Lyssna

Hållbar utveckling

Klimatkrisen eller klimatnödläget är sannolikt en av de största gemensamma utmaningar som mänskligheten någonsin stått inför och får konsekvenser för hur vi ser på oss själva, varandra, vår relation till skapelsen och Gud. Som kristna har vi ett ansvar att värna skapelsen, både genom konkreta insatser och genom att bearbeta de existentiella frågor som exempelvis klimatförändringarna väcker.

Kyrkan bär på berättelser som visar att människan är Guds skapade medskapare, att livet är heligt och att vi är beroende av och hör samman med alla levande varelser. Utifrån dessa berättelser har kyrkan en unik möjlighet att bidra till viktiga värderingsförändringar och ett aktivt hopp.

Svenska kyrkans färdplan för klimatet som Kyrkostyrelsen antog i december 2019 innebär att vi till år 2030 ska ha uppnått klimatneutralitet, medverkat till värderingsförändringar och bidragit till klimaträttvisa i ord och handling. 

Göteborg stift erbjuder utbildning, rådgivning, nätverk, metodmaterial och processtöd genom Kyrkans miljödiplomering med bland annat syfte att uppnå de mål som finns i Svenska kyrkans färdplan för klimatet och med förhoppningen att förverkliga något av Guds rike i världen.

Agenda 2030

Hösten 2015 enades världens länder om 17 nya hållbarhetsmål. De kallas för Agenda 2030 och har förhandlats fram inom FN.

Dokument hållbar utveckling

Här finns färdigt material, mallar och dokument för församlingar och pastorat som kan användas fritt. Fråga gärna om frågor uppstår.

Ett biskopsbrev om klimatet

Idag framträder klimatkrisens andliga och existentiella karaktär kristallklart. Hotet är verkligt. Klimatförändringens följder är påtagliga. Oro och ångest, men också skuld och skam i relation till klimatet är allmänna samtalsämnen.

Hållbara måltider med hjälp av guiden One Planet Plate (OPP)

Hållbara måltider är ett projekt inom Svenska kyrkans Färdplan för klimatet. Färdplanen har som ett av tre effektmål att uppnå klimatneutralitet för den egna verksamhet senast 2030. Vi äter mycket tillsammans i kyrkan och för att nå målet behöver vi därför reflektera över våra måltiders påverkan på klimat och natur.

Klimatsmarta kyrkogårdar

Inom Svenska kyrkan pågår ett målinriktat klimatarbete för att bli klimatneutral till 2030. I miljö- och hållbarhetsarbetet ingår ett par projekt på temat Klimatsmarta kyrkogårdar. Projekten syftar till att främja den biologiska mångfalden och minska klimatpåverkan genom ändrade skötselmetoder samt att ta fram bra guider och filmer.

Om klimat och hållbar utveckling

Livet är värdefullt. För alla människor som lever på jorden. Både för oss som lever nu och de som skall födas i framtiden. För att vi skall kunna leva ett gott liv krävs tillgång till vatten, luft och mark att bruka. Vi vet att dessa värden är hotade.

Verktyg för klimatberäkning

Att mäta är att veta, är ett gammalt citat av Werner von Siemens. För att veta att Svenska kyrkan uppnått klimatneutralitet 2030 måste vi mäta. Det kan tyckas besvärligt, men det finns hjälpmedel, exempelvis verktyget CEMAsys.

Återbruka möbler inom Svenska kyrkan

I april 2023 startade ett pilotprojekt med målet att öka återbruket av begagnade möbler och inventarier inom Svenska kyrkan. I projektet ska den digitala plattformen ”Sajkla” testas av pastorat och församlingar under 2023-2024 för att enklare dela med sig av begagnade möbler till varandra, och underlätta rekonditionering istället för att köpa nytt. Ökat återbruk av möbler är klokt både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv, och en viktig del av arbetet för en klimatneutral kyrka till 2030. Projektet är öppet för fler deltagare, välkomna!

Odling och Teologi på Helsjön

Intresset för kursen Odlarglädje och skapelsekärlek på Helsjön folkhögskola är stort och platserna fylls fort. Det handlar om handfast odlande, ansvar för att förvalta Guds skapelse och att natur och odling har en helande effekt på människan.

Hållbara inköp i Partille

Genom mer hållbara inköp går det att både spara pengar och samtidigt värna om miljön. Små förändringar kan generera en stor nytta. Partille pastorat har börjat arbeta mer målmedvetet med sina inköp och ser redan positiva effekter.

Håpets katedral – för miljö och skapande

Håpets katedral är ett mångreligiöst och bärkraftigt konstprojekt i trä och plast, som byggts i Fredrikstad i Norge. Fokus i projektet ligger på handling och hopp snarare än på maktlöshet och passivitet. Artikel från tidskriften Korsväg 2021.

Vill du veta mer? Kontakta mig gärna!

Christina Bernérus

Christina Bernérus

Hållbarhetsutvecklare, Miljösamordnare, Församlingsstödsenheten, Göteborgs stift

Grundtjänster Hållbarhet

Vi stöttar genom rådgivning och som stöd i processer och vill hjälpa er som församling att nå klimatmålen genom sakkunnig rådgivning.

Kurser och arrangemang Hållbarhet

Göteborgs stift släpper nya kurser och arrangemang terminsvis. Anmäl dig nu! Inspireras, utveckla din kompetens och skapa nätverk genom att gå kurser tillsammans med andra deltagare.

Samarbeten Hållbar utveckling

För att nå våra mål behöver vi arbeta tillsammans, därför finns en rad olika samarbeten och nätverk inom hållbarhetsarbetet.