Missa inte Per Starke på Bokmässan! Fredag 23/9 kl 10.30-10.50
Per Starke om historiska kvinnor, ledarskap och Dag Hammarskjöld
Från skrivstugan i fiskeboden på Orust har han perfekt utsikt över Malö. Men för Per Starke, avdelningschef för gemensamma funktioner på Kyrkokansliet, är det 1400-talets Florens han ser när han tittar ut över vattnet. Som 60-åring debuterade han med den historiska romanen Den florentinska liljan, tätt följd av ledarskapsboken Generalsekreteraren, där Dag Hammarskjöld spelar en avgörande roll. Den senare pratar han också om på Se människan-scenen på Bokmässan i Göteborg.
Första gången vi träffas skrivs december 2020 och Per Starke har precis fått sina första exemplar av Den florentinska liljan hemskickade från tryckeriet. I handeln släpps den efter årsskiftet. Generalsekreteraren finns vid den här tidpunkten endast i manusform, den kommer ut först i oktober samma år. 2021 debuterar alltså Per Starke dubbelt upp, med en faktabaserad roman respektive en romaninspirerad fackbok.
Debuten sker mitt under Coronapandemin och även om vi inte vet det då, så kommer det flesta av de planerade aktiviteterna runt boken snart att bli inställda. Sämsta tänkbara förutsättningar för en ny författare att nå ut – men i kölvattnet av det också ett otippat sätt att få böckerna att leva längre. Så här ytterligare ett år senare upplever många fortfarande böckerna som helt nya, i synnerhet den inte ens årsgamla Generalsekreteraren.
Och det är just under våren 2022 det lossar ordentligt. När vi ses inför Bokmässan har Per Starke inte bara mött sin publik under föreläsningar på bibliotek och i församlingar, han har också diskuterat Dag Hammarskjöld med Sveriges överbefälhavare Micael Bydén framför en rekordpublik på Kvalitetsmässan.
Så hur hamnade han här? Ja, vi tar det väl från början.
Per är född och uppvuxen i Göteborg tillsammans med sina föräldrar och tre äldre syskon.
– Jag har alltid älskat språk och var språkbegåvad, men kunde kanske inte så mycket annat. Jag gick helklassisk linje för att jag ville läsa språk, som latin och grekiska. Men det visade sig att min klassföreståndare var en fantastisk berättare, som tog med oss till Rom och det antika Aten, så där väcktes mitt riktigt stora historieintresse. Sedan dess har jag varit en riktig historienörd. Eller, jag är helt enkelt en nörd.
I bokhyllan syns framför allt historiska romaner och berättelser, från Illiaden och Odysséen av Homeros till Umberto Ecos Rosens namn och Ken Folletts tegelsten Svärdet och spiran.
– Det är litteratur när den är som bäst.
Historieintresset ledde honom till studier i kyrkohistoria och religionsvetenskap, med inriktning mot religionsfilosofi. Där stötte han i slutet av 1980-talet ihop med Nicolaus Cusanus (1401–1464), som många år senare skulle få en avgörande roll för hans kommande författarskap, bland annat som en viktig del av Den florentinska liljan.
– Kyrkohistoria hänger ihop med den vanliga historian, det finns historiskt sett inga skarpa åtskillnader. Där är Cusanus ett bra exempel, som var både kardinal, teolog, jurist, filosof, matematiker och astronom. Genom honom går det att följa hela 1400-talets europeiska tankesätt.
Efter avslutad utbildning blev det dock snarare ledarskapsfrågor som fångade Per Starkes intresse, även om historia och filosofi också där är den röda tråden. Hur någon väljer att se på olika typer av ledarskap och gruppdynamik går ytterst att tolka både filosofiskt och i en historisk kontext, för den som har verktygen och intresset att göra så. Här kom Cusanus åter in i bilden och Per läste många av hans både otillgängliga och svåråtkomliga texter på engelska, eftersom i princip ingenting fanns översatt.
– Jag insåg snabbt att ingen människa visste vem Cusanus var, men jag blev så oerhört uppfylld av denna fantastiska person och gärning att jag ägnade 10–15 år åt att läsa allt jag kom över av och om honom.
Här någonstans väcktes intresset för att skriva något eget, som ett sätt att ge den tyska 1400-talsfilosofen en nyrenässans i Sverige. Men på vägen kände han att han behövde ett lite annat grepp än att rakt av berätta Cusanus historia, för att få in fler perspektiv. För det som snart slog honom när han började skriva var hur mansdominerad Cusanus och hans värld var, men också hur många starka kvinnor som rörde sig i utkanterna av de bevarade texterna, utan att alltid bli fullt synliga.
– Jag har alltid omgärdat mig med färgstarka och inspirerande kvinnor, inte minst min nu före detta hustru och våra fyra döttrar. Så jag tyckte det skulle vara spännande att se 1400-talet ur det perspektivet, hur skulle de här händelserna se ut ur kvinnornas perspektiv? Så i Den florentinska liljan valde jag tre kvinnor som huvudpersoner, för att medvetet balansera upp berättelserna om alla dessa gubbar.
Att boken skulle utspela sig i Florens kändes också självklart, staden som var 1400-talets nav för konst, politik och ekonomi.
Nästa bok – som alltså skrevs till stor del parallellt – utspelar sig däremot i 1900-talets Sverige och USA. Närmare bestämt i de svenska fjällen, Uppsala, Skåne och i FN-skrapan i New York. Vilket har sin förklaring i att bokens egentliga huvudperson är FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld (1905–1961) som på ett osedvanligt konkret sätt för en avliden person ger berättarjaget tips och uppmuntran i olika typer av ledarskapsfrågor. Boken kan både läsas som en ren handledning och som en mer romanbetonad skildring av Sveriges främsta FN-tjänsteman.
– Utifrån svenskt perspektiv har vi aldrig haft en så stor ledargestalt, de flesta svenskar har svårt att förstå hur berömd han faktiskt var och är. Och vilket inflytande han hade. Därför är det så otroligt att han var så ödmjuk inför det uppdrag han fick, vilket var något som verkligen inte var vanligt under den tidsperioden. När han kom till New York visade det sig till exempel att generalsekreteraren varje dag serverades en särskilt lagad lunch. Det tackade Dag Hammarskjöld nej till och åt i stället i den vanliga personalmatsalen med sina medarbetare.
Från det att Per Starke mer seriöst började skriva på sin första bok tog det nästan 20 år innan han höll debuten i handen. Så vad var det som hände, varför dröjde boken?
– Manuset blev liggande i den berömda byrålådan och där låg det i nästan tio år. För tio år sedan fick jag plötsligt impulsen att börja om och därefter är väldigt mycket nytt. Jag hade aldrig släppt tanken på boken, men där och då hade jag plötsligt en tillvaro där det fanns utrymme att skriva. Barnen var vuxna och jag hade dessa underbara platser att rent faktiskt sitta och skriva på. Sedan tog det förvisso tio år till att bli klar, men då blev det två böcker nästan på en gång.
Nu hoppas jag att det inte tar lika lång tid till nästa bok?
– Nej, lite fortare ska det nog gå den här gången. Min nästa bok blir en uppföljning på Den florentinska liljan och kommer utspela sig i 1500-talets Spanien och Mellanamerika. Utgivningen är faktiskt planerad redan till nästa år och boken har än så länge arbetsnamnet Erövringen. Sedan planerar jag att skriva en bok kanske vartannat år, där jag skildrar ett århundrade i taget.
Anna Rikner
PER STARKE
Född: 1960 i Göteborg
Familj: Tre biologiska barn och en japansk dotter som kom hit som tonåring.
Bor: Orust
Intressen: Historia absolut, naturen både i form av segling, kajak och skogspromenader, att bygga och designa saker till både trädgården och huset.
Historisk favoritperiod: Det är nog 1400-talet
Historisk favoritperson: Där måste jag nog säga Cusanus.