Lyssna

Historia och ledarskap

Vår samtid binds ihop med tiden som varit. Historiska händelser och personer har inspirerat till skönlitterära och vetenskapliga verk, viktiga för vår orientering i nutid. På Svenska kyrkans Se människan-scen samtalar författare och forskare om tiden som varit och tankar vi kan ta med oss inför framtiden.

Samtal från Se människan-scenen på Bokmässan 2024

Samtal från Se människan-scenen på Bokmässan 2023

Samtal från Se människan-scenen på Bokmässan 2022

Per Starke

Genom samtal med ingen mindre än Dag Hammarskjöld ges kött och blod åt den rådande ledarskapsmodellen Transformerande ledarskap. Förenta nationernas generalsekreterare delar genom sina bevarade ord både med sig av egna klokheter och blir ett bollplank för bokens författare att förklara modellens teorier. För det är lättare att förstå en modell, när man ser den gestaltad i en verklig människa. Per Starke i samtal med Irma Schultz, kultursamordnare i Katarina församling, Stockholm.

Negar Naseh

På en balkong i Teheran sitter Minou och hennes son och väntar. Det är 1978 och på gatan nedanför har revolutionen tagit fart. 40 år senare irrar Minou och hennes familj omkring i Uppsala, fortfarande påverkade av spillrorna av det som varit. När hennes mamma är döende bestämmer hon sig för att återvända till Iran. En berättelse om kamp, flykt och samhörighet, speglad genom de olika personernas liv. Negar Naseh i samtal med Ludvig Lindelöf, präst i Carl Johans församling, Göteborg.

Joanna Rubin Dranger

Detektivarbetet för att få veta vad som egentligen hände de släktingar som försvann under andra världskriget för berättaren och läsaren över tre kontinenter, men också genom tid och rum. Med sin unika förmåga att enkelt och slagkraftigt skildra vår existens berättar Joanna Rubin Dranger i sin tecknade dokumentärroman om det allra svåraste på ett sätt som både drabbar oss och ger nya insikter. Joanna Rubin Dranger i samtal med Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan.

Amat Levin

Det finns de som ser på Afrika som ett enda land, som ett mörkt hörn av världen där de har noll koll på kontinentens komplexa historia. Från uråldriga folkvandringar med massiva konsekvenser till den trans-sahariska slavhandeln och den karibiska frihetskampen. Att kasta nytt ljus över den sortens tankegångar var författarens utgångspunkt när han startade Instagramkontot Svart historia – som nu blivit bok med samma namn. Amat Levin i samtal med Gudmund Erling, kriminalvårdspräst i Göteborg.

Marlene van Niekerk

Johannesburg, 1994. Den vita familjen Benade känner förändringens vindar blåsa när Sydafrika står inför sina första demokratiska val. Och de gillar det inte. Van Niekirks debutroman från samma år skildrar ett samhälle i djupt förfall och hur en familj som på alla sätt gynnats av ett rasistiskt system faller samman. En brutal, skitig och våldsam skildring av en historisk händelse som då pågick runt författaren i realtid. Marlene van Niekerk i samtal med Ulf Sjögren, stiftsprost i Göteborgs stift.

Samtalet förs på engelska.

Anne Holt

Den legendariska Hanne Wilhelmsen är sedan länge pensionerad och lever isolerad, men när Norge stängs ner under pandemin vågar hon sig åter ut i skydd av mörkret. Mot sin vilja blir hon indragen i en mordutredning, på en kvinna ingen verkar bry sig om. Samtidigt försvinner ett värdefullt manuskript från ett av Norges största förlag. En berättelse om samhällsengagemang, familjehemligheter, svek och olika identiteter. Anne Holt i samtal med Kristina Ljunggren, präst i Stockholms domkyrkoförsamling.

Samtalet förs på norska.

Johan Rockström

Nio processer styr tillståndet på vår planet – och alla är överansträngda. För att säkerställa färskvatten, klimatet och den biologiska mångfalden för framtida generationer behövs kunskap. Jorden – vår planets historia och framtid är en forskningsexposé som i sig utgör en omvälvande resa. Boken är skriven tillsammans med Owen Gaffney och ligger till grund för dokumentären Breaking Boundaries – The Science of Our Planet. Johan Rockström i samtal med KG Hammar, teolog och tidigare ärkebiskop.

Ulla-Lena Lundberg

Hur närmar vi oss människor från andra århundraden? Lyser och lågar är en historisk berättelse med kärlek och folkbildning i fokus. Men hur ska vi i dag förstå dåtidens folkbildning, som under det senaste århundradet blivit så starkt sammanlänkat med det demokratiska samhällets framväxt. Kan dagens människor lära av tidigare bildningsvägar, trots olika livsvillkor? Ulla-Lena Lundberg i samtal med Sven Milltoft, psykoanalytiker och kyrkoherde i Hedvig Eleonora församling, Stockholm.

Karin Bojs

Europas mödrar och fäder har vandrat olika vägar. Nu börjar forskare med hjälp av genteknik  kunna urskilja hur vandringsmönstren skiljer sig åt. Resan går från regnskogens schimpanser till Nordens sköldmör, via Neandertal-sex till ett 5 000 år gammalt incestfall. Karin Bojs borrar i äldre påståenden om folkvandringar och könsroller och visar vad den allra senaste vetenskapen har att säga. Karin Bojs i samtal med Sara Wrige, teknologie doktor i fysik och präst i Caroli församling, Borås.

Maja Hagerman

Fem historiska nedslag blir en språngbräda ut i samtiden, och in i framtiden, och visar hur vårt sätt att minnas, av flera olika skäl, nu håller på att förändras. Med teman som glömska, spårtydning och minnets återkomst berättas om allt från det medeltida helgonet S:t Botvid till antropologen Gustaf Retzius märkliga resa på den finska landsbygden. Maja Hagerman i samtal med Jakob Wirén, docent i teologi och ärkebiskopens teologiske sekreterare.

Samtal från Se människan-scenen på 2021 års bokmässa

Se människan samtal från 2020 års digitala bokmässa

Jan Guillou

Med Slutet på historien går Jan Guillou i mål med sitt bokprojekt Det stora århundradet. Det blev totalt tio böcker om släkten Lauritzen, som vi fått följa genom hela 1900-talet. När det gamla seklet slutar växer sig främlingshatet och högerextremismen stark. Har vi inte lärt oss något av historien? I ett samtal med Johanna Gustafsson Lundberg, docent i teologisk etik vid Lunds universitet.

 

Se människan scenen i Göteborg 2018 och 2019