Teologi och filosofi
Teologer och filosofer samtalar om teologins och filosofins möjligheter, kyrkans framtid och Bibeln.
Samtal från Se människan-scenen på Bokmässan 2023
Seminarium, 45 minuter: Juden Jesus
Samtal från Se människan-scenen på Bokmässan 2022
Syster Sofie Hamring O. P.
Föreställningen att kristendomen är något som försämrade livet för kvinnan är allmänt spridd. Men den bilden behöver revideras. Med kristendomen påbörjades i stället en långsam förändring till det bättre för kvinnor inom politik, yrkesliv, äktenskap och intellektuellt liv, med en höjdpunkt under medeltiden. Syster Sofie Hamring O. P. i samtal med Werner G. Jeanrond, professor i systematisk teologi.
Medarrangör Artos & Norma bokförlag
Samtal från Se människan-scenen på 2021 års bokmässa
Se människan scen från 2020 års digitala bokmässa
Martin Hägglund och Antje Jackelén
Filosofen Martin Hägglund förklarar hur vår strävan efter frihet och demokrati borde leda oss vidare bortom både religion och kapitalism. I stället för en religiös tro på evigheten bör vi fördjupa en sekulär tro som är hängiven vårt ändliga liv tillsammans. Allting handlar om hur vi behandlar varandra i det här livet och vad vi gör med vår tid. I ett samtal med ärkebiskop Antje Jackelén under ledning av journalisten Mats Almegård. - 45 minuter.
Se människan scen från bokmässan 2018 och 2019
Jesper Svartvik
Att närma sig betydelsen av nåd är svårt. Samtidigt är det ett begrepp som är överutnyttjat. Jesper Svartvik fördjupar vår förståelse av den gyllene nåden, här i ett samtal med Per Eckerdal.
Ola Sigurdson
Professor Ola Sigurdson och biskop Björn Vikström talar om teologins möjligheter. Varje tid och varje fråga i samtiden kräver en reflektion. Teologi tar avstamp i historien, men stannar inte där. Den kan vara både provokativ och själavårdande, ge nya insikter och utmana.
Karin Johannesson
Hur behöver kyrkan förnyas för att vi ska få den andliga vägledning vi behöver? Detta frågar sig Karin Johannesson i sin bok Thérèse och Martin. Hon samtalar med KG Hammar.
Kent Wisti
Svenska kyrkan kommer att dö, det är en centralt bärande tanke i prästen och satirtecknaren Kent Wistis nya bok. Men - det är en organisation som dör, inte den eviga kyrkan. En tankebok och ett debattinlägg som diskuteras med KG Hammar.
Hanna Wallsten
Hanna Wallsten har i samarbete med Svenska Bibelsällskapet skrivit Nya Testamentet på lättare svenska. Hur påverkar språket texten? Kan en förenkling förstärka budskapet? Samtalsledare är Susanne Rappmann.
Lina Sjöberg
Vem var bibelns Simson och varför var han egentligen så arg? Autismspektrumet kan vara en förklaring till missförstådda hjältar som senare blivit myter. Lina Sjöberg samtalar med Esbjörn Hagberg utifrån sin roman Simson.
Torbjörn Tännsjö
I del två av Torbjörn Tännsjös intellektuella memoar, belyser han flera svåra moraliska ställningstaganden som debatteras i media, såsom abort och aktiv dödshjälp. Samtalsledare är KG Hammar.
Ulf Jonsson SJ
Är vi religiösa av naturen? Vilka egenskaper har Gud? Kan man förena en vetenskaplig världsbild med tanken att Gud handlar i världen? Ulf Jonsson SJ är professor i religionsfilosofi. Hans bok behandlar filosofiska och teologiska förutsättningar av grundläggande betydelse för den systematiska teologin. Han talar med Björn Vikström.
Lennart Thörn
Lennart Thörn har ägnat sitt yrkesliv åt fördjupning och forskning av Lukasevangeliet och lägger här fram både provocerande och revolutionerande tankar. Samtalspartner är Sara Wrige.