Foto: Mikael Ringlander

14 filmer nominerade till Svenska kyrkans filmpris 2024

Nyhet Publicerad Ändrad

Den 26 januari invigs den 47:e upplagan av Göteborg Film Festival. Här kan ni läsa vilka filmer som är nominerade till Svenska kyrkans filmpris Angelos!

Svenska kyrkans filmpris har delats ut sedan 2002. Priset ska gå till en film som håller hög konstnärlig kvalitet samtidigt som den levandegör existentiella frågor. Den ska också gå att använda i kyrkligt filmarbete.

Pristagaren får 50 000 kronor och statyetten Angelos, skapad av Erland Forsberg.

Länk till Göteborg Film Festival och biljettköp finns här.

Nominerade filmer 2024


Hypnosen

2023, 98 min
Regi: Ernst De Geer
 
Asta Kamma August släpper alla hämningar på hajpat start-up-event i briljant satir över entreprenörskapets falska autenticitet och sociala rollspel.
 
Vera och André försöker få sin globalt medvetna hälsoapp att ta fart och har blivit antagna till en exklusiv workshop med en uppburen pitchcoach. Strax innan evenemanget går Vera till en hypnosterapeut för att sluta röka. Men den radikala behandlingen visar sig ha oanade biverkningar och André ser snart drömmen om sitt stora finansiella genombrott glida honom ur händerna när den annars så emotionellt tillknäppta Vera plötsligt verkar ha släppt alla sociala konventioner. Asta Kamma August (Bränn alla mina brev), (Händelser vid vatten) och Herbert Nordrum (Världens värsta människa) gör imponerande insatser som unga karriärister i långfilmsdebuterande Ernst de Geers träffsäkra drift med techvärlden och dess poserande konformism.

Länk till filmen på Göteborg Film Festival.
 

Düsseldorf, Skåne

2024, 94 min
Regi: Patrik Blomberg Book
 
Synthmusik, kärlek och såriga familjerelationer i övertygande coming of age-drama förlagt till den skånska vischan.
 
Året är 1986 och Fredrik bor i en liten by på Österlen med sin alkoholiserade mamma. Vore det inte för synthmusiken och kärleken till Nina, en inflyttad tjej med fotografambitioner, hade tillvaron varit outhärdlig. Om några dagar väntar den framemotsedda första spelningen med egna synthbandet, men när förhållandet med Nina börjar knaka samtidigt som relationen med föräldrarna försämras laddas den kommande spelningen med än högre förväntningar. Patrik Blomberg Books långfilmsdebut om ungdomlig frigörelse och strävan kastar oss tillbaka till 1980-talet och fångar med skärpa och detaljrikedom dess tidsanda och inte minst spirande synthkultur.

Länk till filmen på Göteborg Film Festival.
 
 

Madame Luna

2024, 115 min
Regi: Daniel Espinosa
 
Madame Luna är en förslagen människosmugglare som flyr från mörka hemligheter i Daniel Espinosas personliga maffiafilm om det soliga Syditaliens skuggvärldar.
 
Efter succén med (Snabba Cash) värvades Daniel Espinosa till Hollywood, och har hyllats för sina Marvelfilmer och Denzel Washington-thrillers. Nu återvänder han till Sverige – och till ett mer personligt filmskapande – med den fängslande berättelsen om Madame Luna. Meninet Abraha gör ett magnetiskt porträtt av den mystiska kvinnan som anländer till en italiensk kuststad som eritreansk flykting, men inte är som de andra. Tillsammans med medförfattarna Maurizio Braucci (Gomorra), (Martin Eden) och Suha Arraf (Citronlunden) har Espinosa formulerat en samtidspolitiskt brännande historia om att klättra i kriminella hierarkier och konfronteras med sitt förflutna.

Länk till filmen på Göteborg Film Festival.
 
 

Under trottoaren – stranden

2024, 76 min
Regi: Henrik Hellström
 
Rollspel och olika berättarplan i en mångbottnad och filosofisk film om lärande, livsperspektiv och om att möta omvälvande förändringar.
 
Henrik Hellström (Man tänker sitt), (The Quiet Roar) låter handlingen i sin nya film kretsa kring en man, Tott, som lämnar universitetsvärlden bakom sig för att leva ett liv i avskildhet. När han blir pappa till två söner uppfostrar han dem på egen hand och skapar en pedagogik där han förmedlar kunskap och kännedom om omvärlden genom att låta dem delta i olika rollspel. När Tott nu är gammal och sönerna vuxna sammankallar han dem till ett sista avgörande spel. Tre karaktärer: Lars, Mario och Amanda ställs alla inför omtumlande prövningar medan sönerna begrundar deras handlingar. (Under trottoaren - stranden) är en utforskande film med lekfull tonträff och där berättelsen utvecklar sig i flera olika lager.

Länk till filmen på Göteborg Film Festival.
 
 

Bröderna Andersson

2024, 84 min, dokumentär
Regi: Johanna Bernhardson
 
Ömsint skildring av fyra envisa bröder blir rörande samtida svensk släktkrönika om drömmar, klass, arv och hur svårt det kan vara att nå fram till varandra.
 
Syskonrelationen är den längsta man har i livet men ofta inte den mest omhuldade. Bröderna Andersson växte upp i ett arbetarklasshem i Göteborg. Roy blev internationellt hyllad filmskapare medan Ronny slutade som uteliggare. Kjell blev dokumentärfilmare och Leif lever som sjukpensionär. Johanna Bernhardson långfilmsdebuterar med en berättelse om hur det kan bli så olika i livet trots på ytan samma förutsättningar. Och lyckas genom skildringen av sin pappa Leif och sina farbröder – med alkoholen som röd tråd – berätta om arv som sträcker sig generationer bakåt (och framåt) i tiden. Samtidigt som hon försöker få bröderna att sluta tjura och träffas igen – innan det är för sent.

Länk till filmen på Göteborg Film Festival.
 
 

Skärvor

2024, 75 min, dokumentär
Regi: Sara Broos
 
Med imponerande visuell stringens vävs minnen, erfarenheter och händelser samman med myter och drömmar i en film om sökande efter sammanhang i en splittrad verklighet.
 
Sara Broos har genom sina dokumentärer (För dig naken) och (Speglingar) prisats för sitt nära och intima tilltal och poetiska filmspråk. Även Skärvor tar avstamp i det personliga och utvecklas till en resa där ett associativt flöde tar oss till olika platser, berättelser och möten. Genom individuella och kollektiva upplevelser utforskas vad det innebär att leva, en skildring av livets skönhet och grymhet, om mörkret inom oss och i vår omvärld. 

Länk till filmen på Göteborg Film Festival.
 
 

XXL

2024, 77 min
Regi: Kim Ekberg, Sawandi Groskind
 
Cinema deluxe när omaka syskonpar åker finlandsfärja för att reparera sin relation i Kaurismäkisk roadmovie och ett av de mer visionära inslagen i svensk film på länge.
 
Syskonen Enzo och Magda har glidit ifrån varandra och i ett försök till närhet bjuder Magda med sin bror på weekend till Helsingfors. Under en helg möter syskonparet en rad udda karaktärer och ställs inför situationer som tarvar samtal om livet, konsten och existensen. Minnen blandas med samtid och drömmar och verklighet smälter samman för de två resenärerna på drift i ett stämningsfullt Helsingfors. Kim Ekberg och Sawandi Groskinds febriga roadtrip är en efterlängtad visionär injektion i den svenska filmen och en visuellt slagkraftig filmpärla som charmar med sin humor och detaljrikedom. Njut den på krispig 35mm på premiären, 27/1, och andravisningen 28/1.

Länk till filmen på Göteborg Film Festival.
 
 

Bye Bye Boredom

2024, 78 min
Regi: Elina Sahlin
 
Bland hästar, epatraktorer och övergivna hus berättas en lågmäld och gripande historia om sorg, skuld och droger.
 
13-åriga Jackie och hennes bästa vän Nova gör det mesta ihop. De hänger i hästhagen, kör epa och tar droger. Vid en avskedsfest för en i kompisgänget köper de några rosa piller av den lokala langaren och tillika brevbäraren Casper. Jackie sporrar dem till att testa drogen, som får katastrofala konsekvenser när Nova avlider. I efterdyningarna måste Jackie inte bara hantera ensamheten och sorgen efter bästa vännens bortgång, hon måste också handskas med den skuld hon lägger på sig själv. Regissören Elina Sahlin långfilmsdebuterar efter eget manus med ett berörande och känsligt gestaltat drama tecknat mot det vidsträckta och glesbebyggda landskapet i Norrlands inland.

Länk till filmen på Göteborg Film Festival.
 
 

Leaving Jesus

2024, 87 min, dokumentär
Regi: Ellen Fiske
 
Människor avsäger sig sin tro och lämnar sin kristna gemenskap i internationellt prisbelönade regissören Ellen Fiskes nya dokumentär.
 
Två gånger om året arrangeras en retreat i San Fransisco dit människor söker sig för att genomgå en omvälvande förändring i sina liv. Många bär på traumatiska upplevelser efter att ha vuxit upp i eller tillhört fundamentalistiska kristna församlingar under lång tid. På retreaten möts de för att dela med sig av sina erfarenheter och ge varandra stöd, men att lämna något som format ens världsbild och varit en grundmurad del av ens identitet blir för många en oerhörd utmaning. Ellen Fiske (Scheme Birds), (Josefin & Florin) navigerar med stor lyhördhet och känslighet mellan sessionerna och samtalen som följsamt fångas upp av Pia Lehtos enastående foto.

Länk till filmen på Göteborg Film Festival.
 
 

Det omätbara

2024, 90 min, dokumentär
Regi: Nils Petter Löfstedt
 
I en tid präglad av neddragningar inom det allmänna höjs röster om att synen på vård och omsorg måste omformuleras. I Nils Petter Löfstedts (På Hvitfeldtska bodde vi) högaktuella dokumentär synliggörs det omätbara och ofta underskattade arbetet.

Regissören Nils Petter Löfstedt vänder kameran mot en yrkeskår han själv varit en del av och försöker skildra det avgörande arbete inom omsorgen som sällan syns i arbetsplanerna och som aldrig får ligga till grund för diverse kalkyler eller tidsscheman. Det handlar om omtanke och hänsyn, det mellanmänskliga och cirkulära arbete som ständigt sker i stunden på förskola, äldreboende och inom hemtjänsten, men som inte tillskrivs sin faktiska betydelse. (Det omätbara) påvisar inte bara brister i samhällets syn på omsorg utan är också en initierad och djupt berörande skildring av olika arbetsplatser och en arbetarklass dominerad av kvinnor.

Länk till filmen på Göteborg Film Festival.
 
 

Filmen om Kal P Dal

2024, 95 min, dokumentär
Regi: Stefan Källstigen, Dag Ösgård
 
Filmen om stinssonen ”Kalle mellan bommarna” som kom att bli hela Skånes egen Mick Jagger och James Dean i livfull kombination.
 
I en tid när proggen dominerade musikscenen var det inte självklart att rak 1950-tals inspirerad Chuck Berry-rock skulle slå, men trots sin grova och oefterhärmliga skånska blev artisten Carl Sven-Göran Ljunggren, eller Kal P. Dal, ett fenomen som drog publik till folkparkerna över hela Sverige under andra hälften av 1970-talet. Genom arkivmaterial, intervjuer och animationer tecknas ett varmt, nostalgiskt och initierat porträtt av den karismatiska och energiska artisten, som under sin alltför korta levnad lämnade efter sig kultförklarade låtar som "SJ", ”Jonnie”, ”Om ja' va' en slashas / Jag vill leva fri” och ”Tuffa Uffe”.

Länk till filmen på Göteborg Film Festival.
 
 

Femton noll tre nittonde januari två tusen sexton 

2024, 62 min, dokumentär
Regi: Petra Bauer, Marius Dybwad Brandrud
 
En mamma berättar om dagen då hennes söner sköts utanför lägenheten i Stockholm i en brännande aktuell skildring av gängvåldets konsekvenser, som vägrar sälla sig till de enkla förklaringarna.
 
Det är den 19 januari 2016 och Carolina är på semester i Las Vegas när hon får samtalet om att hennes söner varit inblandade i en skjutning hemma i Stockholm. Hennes 13-åriga dotter har bevittnat händelsen från deras lägenhetsfönster. Carolina kastar sig på första bästa flyg, men det är försent. Hennes yngsta son är redan borta och hennes äldsta ligger i koma. I en gripande och otroligt angelägen dokumentär berättas en historia om en mammas kamp för sina och andras barn i en tid av eskalerande våld, formsäkert gestaltad genom ett hem där minnena av en barndom hänger kvar.

Länk till filmen på Göteborg Film Festival.
 
 

Barnen från Camp Ashraf

2024, 88 min, dokumentär
Regi: Sara Moein
 
När de var barn togs de från sina föräldrar och skickades till Sverige i syfte att en dag återvända som krigare och störta det nuvarande styret i Iran.
 
I efterdyningarna av iranska revolutionen 1979 lämnade den militanta organisationen Folkets Mujahedin hemlandet, lierade sig med Saddam Hussein och slog sig ner i Irak. Här byggde de utifrån kollektivistiska idéer upp ett stort läger, Camp Ashraf. Organisationen kom att knytas allt hårdare kring sina ledare och under tidigt 1990-tal bestämdes att hundratals barn i lägret skulle uppfostras hos sympatisörer i utlandet. Amir, Parwin, Hanif och Atefeh är några av dem som hamnade i Sverige och i Sara Moeins djupt engagerande dokumentär berättar de till ett rikt arkivmaterial om sina upplevelser. De försöker också återknyta kontakten med organisationen och sina föräldrar som numera befinner sig i Albanien.

Länk till filmen på Göteborg Film Festival.
 
 

Om alla bara drar

2024, 74 min, dokumentär
Regi: Karin Wegsjö, Nazira Abzalova
 
Nya frågeställningar och vidgade perspektiv i en film som landar mitt bland de senaste årens mest brännande politiska frågor.
 
Nazira bor med sin man och sina tre barn i Tensta. Här har de hittat ett hem och tillsammans med grannar och vänner blivit en del av en större gemenskap. Men en kväll på parkeringen stöter familjen ihop med ett gäng killar som hotar dem med pistol. Händelsen sätter djupa spår och efteråt börjar mannen och barnen prata om att flytta, vilket för Nazira är otänkbart. Hon älskar Tensta och vill kämpa för att bo kvar. Karin Wegsjö och Nazira Abzalovas (Om alla bara drar) är en öppen, nära och högaktuell skildring av hur människor och samhällen påverkas av gängvåldet.

Länk till filmen på Göteborg Film Festival.
 

Juryn för Svenska kyrkans filmpris 2024

Mikael Ringlander, prost och programchef, Kultursamverkan Svenska kyrkan, ordförande i juryn.
Anne-Louise Eriksson, präst, forskare och tidigare rektor för Svenska kyrkans utbildningsinstitut.
Paula Wahlbom, chef för Frölunda Kulturhus, bibliotek, utställningshall, biograf.