En lockton i ödemarken – om människans förmåga att besjäla världen
”Vad är detta märkliga som jag känner igen som religion? Varför tycks det spela en så stor roll i mänsklig kultur och för människors hälsa? Och varför skrämmer och lockar det mig på samma gång?”
David Thurfjell och Anders Rosengren möts i ett samtal om de stora livsfrågorna som människor i alla tider försökt tolka i myter, riter och personliga berättelser. Idag är frågorna mer aktuella än någonsin men samtidigt bortglömda, inte minst i hälsosammanhang. Vad gör det med oss som människor och hur kan vetenskap och tradition förenas i vår tid?
David Thurfjell är religionshistoriker och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. Hans forskning handlar om religion och sekularisering i dagens Sverige. Thurfjell är aktuell med boken En lockton i ödemarken - Om människans förmåga att besjäla världen där han utforskar gränsen mellan religiösa och sekulära uttryck.
Anders Rosengren är läkare och professor i molekylär medicin vid Göteborgs universitet som forskar i levnadsvanor och hälsobeteende. Han gav nyligen ut boken Hela livet - En läkares erfarenheter om hälsa, forskning och vardagens utmaningar.
Programmet är ett samarbete mellan Stadsbiblioteket och Se människan-scenen, Svenska kyrkan, på Bokmässan och Sensus, som i en serie program under våren lyfter aktuella böcker.
Plats: Trappscenen, stadsbiblioteket vid Götaplatsen
Samtalslängd: 60 minuter