Lyssna

Nyhet / Publicerad 20 januari 2016 / Ändrad 23 maj 2024

Femton filmer tävlar om Svenska kyrkans filmpris

Den 29 januari invigs den 39:e upplagan av Göteborg Film Festival. För femtonde året i rad delar Svenska kyrkan ut sitt filmpris Angelos till en film som håller hög konstnärlig kvalitet samtidigt som den levandegör existentiella frågor.

Nominerade är 15 svenska långfilmer och dokumentärer som har premiär under 2016. Pristagaren får förutom 50 000 kronor också ta emot utmärkelsen Angelos, en ikon skapad av Erland Forsberg. Vinnaren kommer att presenteras vid filmens första offentliga visning under festivalen.

- Filmen är ett av vår tids starkaste medel för att gestalta existentiella och moraliska frågeställningar. Det är fantastiskt att få vara med för femtonde året i rad och uppmärksamma det arbetet, säger Mikael Ringlander, präst och projektledare för Kultursamverkan Göteborgs stift.

Han gläds också över att fjolårets vinnare av Svenska kyrkans filmpris, Every face has a name nyligen blev nominerad till en Guldbagge för bästa dokumentär.

Förutom att dela ut filmpriset arrangerar Svenska kyrkan också ett seminarium med fotografen och filmaren Hogir Hirori om bilders kraft att väcka medkänsla och förändra liv.

Samtidigt som festivalen pågår arrangerar också Svenska kyrkan tillsammans med  Akademi Valand ett särskilt program tillsammans med studenter från filmutbildningen vid högskolan Dar Al-Kalima i Betlehem, Palestina.

Göteborg Film Festival är Nordens ledande filmfestival med över 30 000 besökare i fjol. I år blir det bland mycket annat ett särskilt fokus på italiensk film och en helt ny sektion för tv-drama. Festivalen pågår 29 januari – 8 februari.

KONTAKTPERSONER: 
Mikael Ringlander, präst, projektledare för Kultursamverkan Göteborgs stift
031- 771 30 56
Charlotte Wells, handläggare för kulturfrågor, Svenska kyrkan
018- 16 95 53

Filmerna som tävlar om Angelos – Svenska kyrkans filmpris:

YARDEN Regi: Måns Månsson

GRANNY’S DANCING ON THE TABLE Regi: Hanna Sköld

DON JUAN Regi: Jerzy Sladkowski

SPEGLINGAR Regi: Sara Broos

I REMEMBER WHEN I DIE Regi: Maria Bäck

POJKARNA Regi: Alexandra-Therese Keining

HOTELLET Regi: Kristian Petri

UNDER PYRAMIDEN Regi: Axel Petersén

FLICKAN SOM RÄDDADE MITT LIV Regi: Hogir Hirori

FONKO FILMO Regi: Göran Hugo Olsson, Daniel Jadama och Lars Lovén

SKÖRHETEN Regi: Ahang Bashi

DET MODERNA PROJEKTET Regi: Anton Källrot

MONALISA STORY Regi: Jessica Nettelbladt

GRETAS GUIDE TILL GALAXEN Regi: Astrid Askberger

WANJA Regi: Carolina Hellsgård

 

Juryn för Angelos – Svenska kyrkans filmpris 2016:

Mikael Ringlander, juryns ordförande, präst och projektledare Se människan, Kultursamverkan, Göteborgs stift. 
Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap, föreståndare Centrum för kultur och hälsa, Göteborgs universitet. 
Neta Norrmo, producent vid Sveriges televisions kultur- och livsåskådningsredaktioner, filmare, konstvetare och utbildad curator inom film och video vid Akademi Valand.

 

 

Seminarium i Svenska kyrkans regi:

Kan bilder stoppa krig?
Tid: Ons 3/2 kl 13.00 - 13.45 
Plats: Pustervik

Kriget i Syrien har nu pågått i snart fem år. Västvärlden vaknade när bilden av Alan Kurdi publicerades i september i fjol och engagemanget växte lavinartat. Bilden påminde oss om Nick Uts klassiska fotografi av den nakna nioåriga flickan Kim Puch från Vietnamkriget. Enskilda bilder som kan bli symboler för konflikter, men frågan är om de kan stoppa krig eller få människor att tänka annorlunda?

I filmen Flickan som räddade mitt liv är det bilden av, tillika mötet med nioåriga Souad, som berör filmaren Hogir Hirori så starkt att det förändrar hans liv. Kan medkänslan göra någon till en bättre dokumentärfotograf? Går det att vara objektiv som journalist, när lidandet kräver handling?

Ett samarrangemang mellan Göteborg Film Festival och Svenska kyrkan.

Medverkande: 
Hogir Hirori, regissör och dokumentärfilmare
Trifa Shakely, Röda korsets centrum för krigs- och tortyrskadade
Anja Hirdman, medieforskare 
Paul Hansen, pressfotograf Dagens Nyheter
Moderator: Somar Al Naher, journalist

Läs mer på www.svenskakyrkan.se/film