– Jag är mycket överraskad och glad och jag ser fram emot att få hjälp att sprida filmen, säger Magnus Gertten.
Hela projektet började 2008.
– När vi visade den förra filmen Harbor of Hope Jerusalem. Då sade en liten tant i publiken "Där är ju jag med filten". Nu har vi identifierat mellan 50 och 60 personer på den gamla filmrullen.
Vittnesmål om befrielsens ögonblick
Den vinnande dokumentären handlar om överlevare från nazisternas koncentrationsläger som 1945 anländer till Malmö hamn. Filmaren Magnus Gertten har sökt upp flera av de flyktingar som förekommer på journalfilmer från ankomsten till Sverige, och bett dem berätta sin historia. Resultatet är ett gripande vittnesmål om befrielsens ögonblick. I filmen vidgas också perspektiven med kopplingar till dagens flyktingsituation och identifikationens betydelse för vår empati och solidaritet.
– Vi kommer också att göra ett webbprojekt där vi lägger ut mer information och namn på alla vi identifierat både på filmen från 1945, men också från den italienska hamnen, säger Magnus Gertten.
Redan den 21 februari har "Every face has a name" biopremiär i Malmö.I nuläget är filmen är såld till 11 länder. Teamet bakom filmen hoppas och tror att den kommer att nå ut till ännu fler länder.
Juryns motivering:
”En smärtsamt gripande film om människor på flykt genom tiderna. Skepp anländer i två hamnar; Malmö 1945 och Pozzallo idag. Bakom varje anonym person finns ett människoliv. Ansikten får namn och med det sin historia. Först då kan befrielsen bli verklig. Magnus Gerttens enastående dokumentär ställer frågor som är brännande aktuella. Är vår medmänsklighet gränslös? Vad är det att vara människa? Every Face Has a Name blir en påminnelse om de humanistiska värden som ger mänskligheten hopp.”