Binas magiska dans visar vägen till maten
1973, för femtio år sedan, gick Nobelpriset i medicin eller fysiologi till den österrikiske biologen Karl von Frisch. Han fascinerade en hel värld med upptäckten att ”hemvändande bin kan informera sina kamrater om var det finns mat att hämta”.
Von Frisch var själv en hängiven biodlare som älskade honung och beundrade sina flitiga surrande husdjur därnere i kupan. Så småningom upptäckte han att de rörde sig i speciella mönster – mitt i det han trott var bara trängsel och allmänt kaos.
Dansade de? Javisst, på kupans innervägg – och i två cirklar, sammanfogade till en ”åtta”! Karl fann också snart att åttan lutade mot kupans lodlinje. Och att lutningsvinkeln skiftade; ibland var den mindre, ibland större.
Tänk om detta är vinkeln mellan solen, kupan och blommorna som dansarna återvände från, fyllda av söt nektar? Karl von Frisch såg hur hemma-bina började ”följa John” och dansa i samma åtta efter sina kamrater. Därefter kröp de ut ur kupan och flög i riktning mot samma blommor. Det var helt uppenbart att dansen gav dem kompasskursen.
Men eftersom solen ju flyttar sig 15 grader i timmen över himlen – egentligen är det som bekant jorden som ändrar läge – så måste bina kunna justera åttans lutning allt eftersom. Kan de det? Ja. Vilket i sin tur betyder att de också förmår mäta tidens gång. Idag vet forskarna att det sker genom den nedärvda hormonklockan.
Men mulna dagar måste de kanske stanna i kupan och leva på skåpmat? Nej, inga problem, binas ögon uppfattar så kallat polariserat ljus som tar sig genom moln och dis.
Genom att skaka på kroppen när de dansar över åttans mittlinje berättar de också hur långt det är från kupan till blommorna; ju häftigare skakningar desto större avstånd. En sträcka de kan bedöma genom att ”avläsa” hur mycket flygbränsle som förbrukats på resan. Och så en sak till: Dansar de länge finns det mer nektar att hämta än om dansen blir kort.
Binas liv fyller oss med förundran och vördnad. Och en vilja till kamp för hela vår sköna planet med sin storslagna men ack så hotade biologiska mångfald. Utan vilken vi själva inte funnes till.
Förundran! En källa till förändring, förnöjsamhet och förtröstan.
Stefan Edman
Biolog och författare till ett 50-tal böcker om natur och miljö, bl a ”Förundran – natur som ger livslust”
Fotografierna är tagna av Ulf Sivhed, geolog med stort intresse för supermakrofotografering.