Historik
Mellan 1775 och 1794 var Marstrand en frihamn. Dit kom ett sextiotal judar från kontinenten, lockade av nya friheter och handelsmöjligheter. Här fanns under en period en synagoga. När frihamnen avvecklades, upphävdes också judarnas undantagsställning på Marstrand. Närheten till Göteborg innebar att majoriteten etablerade sig där. Även om Marstrand aldrig blev en judisk stad bär ön på en rik historia om integrationens villkor. Den judiska historien på Marstrand berättar om judarnas möjligheter och begränsningar, om relationen mellan minoritet och majoritet och om olika strategier för att hitta en plats i ett nytt samhälle.
Utställningen Hit seglade judarna! är producerad av Judiska museet i samarbete med Bohusläns museum och Judiska salongen. Tack även till Kulturdepartementet, Västra Götalandsregionen, CJ Lindebergs fornminnesfond, Kulturrådet, Wilhelm & Martina Lundgrens understödsfond och Kungälv kommun.
Program
19.00 Domprost Stefan Hiller hälsar välkommen utomhus i Drottningparken.
Biskopen i Göteborgs stift, Susanne Rappmann och Benjamin Gerber, maggid i Judiska Församlingen i Göteborg, inviger utställningen.
Musik av trion Salamander.
Möjlighet att se utställningen.
19.20 Panelsamtal i Tyska Christinae kyrka.
Medverkar gör Folke Josephson och Anna Grinzweig
Jacobsson. Moderator Stefan Hiller.
Musik av trion Salamander.
20.30 Mingel. Plockmat och dryck serveras.
Arrangörer: Domkyrkopastoratet i samverkan med Kultursamverkan Göteborgs stift och Judiska församlingen i Göteborg
Musik av den Göteborgsbaserade trion Salamanader.