Det är tjugoförsta året som filmpriset Angelos, en ikon skapad av Erland Forsberg, och 50 000 kronor delas ut under Göteborg Film Festival. Årets festival äger rum 28 januari till 6 februari och priset delas ut vid den prisbelönade filmens första visning.
Nyhet / Publicerad 4 januari 2022 / Ändrad 23 maj 2024
Nominerade filmer till Svenska kyrkans filmpris Angelos 2022
Femton filmer är med och tävlar i år, här kan ni läsa mer om dem!
Passion
Dokumentär, 95 min
Maja Borg
Sakrala ritualer och sado-masochistiska utlevelser när festivalfavoriten Maja Borg söker läkning för brustet hjärta i den ultimata passionen och hängivelsen.
Maja Borg (Future My Love, GFF 2013) ger sig ut på en personlig resa i makt och underkastelse. För att försöka läka såren och återuppbygga sina raserade gränser efter en destruktiv relation söker Maja svar och helande i två till synes helt olika världar: religion och bdsm-kultur. I den symboltunga kristendomen och de vågade men tydligt avgränsade sexuella rollspelen öppnar Maja sina djupt personliga trauman. De två ceremoniella praktikerna smälter samman till en mörk symfoni där det sakrala möter det sexuella, det litterära det cineastiska och den totala intimiteten blottas och lämnas ut i en helig överenskommelse mellan mästare och slav, människa och Gud.
The Scars of Ali Boulala
Dokumentär, 100 min
Max Eriksson
Den karismatiske skateboardtalangen Ali Boulalas uppgång och fall på 90- och 00-talet, skildras initierat och inträngande i gripande arkivdokumentär.
Boulala var bara 16 år när han signades av Flip Skateboards och bytte Stockholm mot ett kringflackande liv på en till synes ändlös världsturné. Skejtandet hade nu blivit ett heltidsjobb och hans dagar fylldes av nötande av nya trick inför ständigt rullande videokameror, tillsammans med ett gäng andra unga proffs som älskade Boulala för hans karisma och punkiga attityd. Samt åt galna upptåg och besinningslöst festande. Något som med tiden urartade mer och mer, och till slut kulminerade i en tragisk olycka som skulle komma att förändra Boulalas liv för alltid. Inre ärr kommer alltid göra sig påminda längre än fysiska skador, som Boulala själv uttrycker det.
Så jävla easy going
91 min
Christoffer Sandler
Blixtförälskad tonåring sparar in på sin ADHD-medicin i fantasifull dramakomedi som är fullspäckad med passion och Göteborgsromantik.
När 18-åriga Joanna kommer hem från skolan sitter hennes livströtta far och trycker bakom fördragna gardiner. Han förmår varken köpa mat, betala elräkningen eller stötta sin dotter, som istället traskar till pantbanken med sina slalomskidor efter det oinspirerande pojkrumssexet med en gräsrökande smålangare från villakvarteren. Men en dag hamnar Joanna bredvid Audrey på tyskalektionen, och allt är förändrat. Så jävla easy going är en charmigt lekfull kärleksfilm där det sprakar om Nikki Hanseblad och Melina Benett Paukkonen i huvudrollerna, medan Shanti Roney gör ett berörande porträtt av den plågade pappan i tv-soffan.
Tisdagsklubben
103 min
Annika Appelin
Marie Richardson leder stjärnensemblen i en hjärtevärmande hyllning till alla mammor, som påminner om att det är aldrig är försent för en nystart i livet.
Alla de gamla vännerna är inbjudna till firandet av Karin (Richardson) och Stens (Björn Kjellman) firande av sin 40-åriga bröllopsdag. Men efter ett snuskigt sms och några misslyckade akrobatkonster på altanen har idyllen både krackelerat och lagts in på akuten. Karin tvingas räta på ryggen och inse att hon ägnat livet åt att passa upp på sin familj utan att få så mycket som ett tack. Tillsammans med väninnorna från simhallen hittar hon ny livskraft på veckolig matlagningskurs, där Peter Stormares stjärnkock öppnar upp för nya spännande smaksensationer. Tisdagsklubben är en välspelad och inspirerande lovsång till kämpande kvinnor, mogen passion och asiatisk matkonst.
Magisterlekarna
82 min
Ylva Forner
Highschoolintriger och pulserande erotik på internatskola där det är straight att vara queer, i stilistiskt fulländad filmatisering av Kristofer Folkhammars succéroman.
Läsåret på St. Sebastian har precis börjat och en grupp vänner trillar förväntansfulla in på skolområdet som endast är befolkat av queera män. Den åtråvärda Charles ingår i hemliga sexuella maktlekar orkestrerade av den strikta magistern. En man som plågas av minnen från en tid långt ifrån den eroktiska acceptans som råder på internatet. När konkurrensen i uttagningarna till det prestigefyllda sångtåget hårdnar, slits vännerna allt mer isär och den utopiska tillvaron börjar bit för bit att rasa samman. Baserad på Kristofer Folkhammars roman med samma namn, inspirerad av high-schoolfilm och bögporr, målar Magisterlekarna upp en värld där sexualiteten är fri, men där maktspelen bubblar under ytan.
Fördom & stolthet - en queer filmhistoria
Dokumentär, 100 min
Eva Beling
Bergman ur garderoben i underbar cineastisk historielektion i queera läckage och hbtq-tematik, från Vingarne till And Then We Danced.
Det tog 100 år innan vi fick se den första homosexuella kyssen i en svensk långfilm och queera filmskapare har varit tvungna att förklä sina kärlekshistorier i mystisk symbolik eller fogat in dem i heterosexuella mönster för att få tillgång till vita duken. Med hjälp av en stjärnspäckad uppställning legender som var med när det begav sig, queerteoretiker och filmexperter gräver Eva Beling i den svenska filmgarderoben och drar ut några av våra mest älskade filmer i ett helt nytt ljus. Både dem som öppet viftar med regnbågsflaggan och dem där vi endast skymtar den mellan raderna. Från Zetterling och Sjöman till Bergsmark och Akin, Belings exposé bjuder in till filmisk diskussion och får dig att vilja upptäcka filmhistorien på nytt!
Excess Will Save Us
100 min
Morgane Dziurla-Petit
Excentrisk landsortsfamilj skapar kaos och konflikt i flippat humoristisk långfilmsdebut där filmstjärnedrömmar i Clermont-Ferrand möter terrorhot bland traktorer och nackade höns.
Morgane återvänder till familjen i den lilla franska byn Villereau för att göra sin första långfilm. Här möter vi hennes aspirerande borgmästare till farbror, den nyförälskade pappan och den bittra och åldrande farfarn. De ska alla spela sig själva i filmen som Morgane planerar att fokusera på sin kusin och hennes längtan efter att byta åker mot asfalt. Men männen har en egen vilja och tar snart filmen i helt andra riktningar i jakt på ära och berömmelse. Morgane balanserar snart sina egna konstnärliga visioner mot sin kusins integritet och de tre männens allt mer grandiosa planer i en kärleksfullt absurd familjekomedi baserad på den Guldbaggevinnande kortfilmen med samma namn.
Svart krabba
109 min
Adam Berg
Noomi Rapace briljerar i stjärnspäckad actionthriller om skridskoburna soldater på hemligt uppdrag för att stoppa den anstormande fienden.
Vintern är våldsam i ett postapokalyptiskt och krigsdrabbat Skandinavien. Fienden går mot den slutgiltiga segern när sex soldater tilldelas uppdraget som kan vända allt. Noomi Rapace återvänder till svensk film med en både fysisk och existentiell tolkning av den målmedvetna rekryten som färdas över fruset hav med både livsomvälvande oro och en mystisk kapsel i ryggsäcken. Svart Krabba är baserad på Jerker Virdborgs hyllade roman, och med storslaget bildspråk och hög dramatisk intensitet skapar Adam Berg en thriller som blir mer isande för varje skär. I en rollista full av nordiska stjärnskådespelare märks bland andra Ardalan Esmaili, Aliette Opheim, Erik Enge, David Dencik, Jakob Oftebro och Dar Salim.
Good Life
Dokumentär, 72 min
Marta Dauliute, Viktorija Siaulyte
Visionära idéer för framtiden tar form i ett exklusivt nyliberalt kollektiv i centrala Stockholm, där entreprenörskapet kommit att bli något långt mer än implementerandet av en affärsidé.
Dokumentärfilmarna Marta Dauliūtė och Viktorija Šiaulytė kliver in i det omslutna kollektivet med lika delar nyfikenhet som välbehövlig skepsis. Här är kapital synonymt med individens förmåga och innovation det gäckande ledordet. Samtidigt som vi lär känna de boende som hyr en liten ”pod” som knappt erbjuder plats för säng och skrivbord, lyfts frågor om hur den entreprenöriella ideologin påverkar oss som människor. Good Life reflekterar kring ett modernt fenomen, där gemenskap blivit ett företags produkt, men som samtidigt påminner om andra kollektiv från en helt annan tid.
Maya Nilo (Laura)
97 min
Lovisa Sirén
Lovisa Sirén långfilmsdebuterar med en härligt stökig roadmovie där två systrar och en tonårsdotter bråkar sig från Malmö genom Europa till portugisiska Sagres.
Nilo (Bahar Pars) är en feministisk skribent, som lever ett välordnat liv med sin man och 14-åriga dotter Laura (Nadja Rosenberg). När hennes oansvariga syster Maya (Zhala Rifat), vars projekt ständigt tenderar att gå i stöpet, både “kidnappar” Nilos Volvo och dotter och drar söderut kastar hon sig efter. Målet för resan är Sagres, där systrarnas komplicerade och just cancerdiagnostiserade mamma (Susan Taslimi) bor, tillsammans med Mayas son, som det nu har blivit dags att ta ansvar för. Lovisa Sirén (Startsladdenvinnare, Pussy Have the Power, GFF, 2014) bjuder på en resa där obekväma sanningar blandas med skratt och tårar i en film som undersöker kvinnliga relationer och spränger gränsen för vad en kvinna får vara och göra.
Kärlek & Skilsmässa
Dokumentär, 79 min
Maud Nycander
Maud Nycander (Citizen Schein, GFF 2017) undersöker livets stora relationspussel i värmande mänsklig dokumentär om två vuxna människor som bestämt sig för att skilsmässa är det enda sättet att fortsätta känna kärleken.} I början av 2000-talet gjorde Maud Nycander en film om paret Lena och Johan. Två unga människor som blev blixtförälskade och skaffade barn inom ett år efter att de träffats. När Maud nu kommer tillbaka till dem har de varit tillsammans i 25, har tre mer eller mindre vuxna barn och är mitt uppe i en separation. Genom charmiga tillbakablickar till de turbulenta småbarnsåren strax efter millennieskiftet och nedslag i den nutida relationen i transformation skapas en unik skildring av ett av livets stora åtaganden – den livslånga kärleken. Men hur fortsätter man livet utan sin andra hälft? Hur ska barnen reagera och kan en separation vara enda sättet för kärleken att överleva?
Gabi, mellan åren 8 och 13
Dokumentär, 77 min
Engeli Broberg
Livfull åttaåring känner sig främmande inför de rådande könsnormerna i prisvinnande uppväxtskildring och unikt komplement till en polariserad transdebatt.
Vi lär känna Gabi i leken, när hen spelar fotboll eller hänger med bästa kompisen Henry. Redan tidigt är Gabis funderingar kring de stereotypa och binära könsrollerna välformulerade och genomtänkta. När familjen flyttar till Dalarna börjar en omtumlande tid i Gabis liv, hen har svårt att skaffa nya kompisar och längtar tillbaka till vännerna i Stockholm. Regissören Engeli Broberg följer Gabi under fem års tid och skapar ett finstämt och närgående porträtt som låter oss ta del av och upptäcka Gabis värld, oförställt och ärligt, och alltid skildrat ur Gabis perspektiv.
Historjá – Stygn för Sapmí
Dokumentär, 87 min
Thomas Jackson
Naturen levandegörs i en bländande vacker berättelse om samisk världsåskådning och mytologi, men också om dagens akuta utmaningar, skildrad genom konstnären Britta Marakatt-Labbas verk och livshistoria.
Det väldiga textilkonstverket ”Historjá” av Marakatt-Labba fick ett enormt genomslag när det visades på dokumenta 14 i Kassel. Broderiet som skildrar motiv ur den samiska historien är också utgångspunkten för Thomas Jacksons dokumentär, som berättar om en samisk kultur vars historia präglats av kamp mot majoritetsbefolkningen. Kampen har handlat om rätten till mark och livsföring, men underliggande också om två skilda synsätt på människan och dess relation till naturen. I Historjá - stygn för Sápmí vävs historiska skeenden och mytologiska bilder samman med hur klimatförändringarna hotar dagens renskötsel och därigenom den samiska kulturens existens.
Bakom den svenska modellen
Dokumentär, 74 min
Viktor Nordenskiöld
Lena Hallengren lackar ur på Jimmie Åkesson och Anders Tegnell duckar för okvädningsord i unik dokumentär om den svenska pandemibekämpningen.
När alla andra länder gick ner i lockdown beslutade de svenska politikerna och experterna att Sverige skulle förbli ett mer öppet samhälle. De senaste åren har den svenska modellen för att bekämpa covid-19 varit omdiskuterad i hela världen, och dess huvudpersoner har varit föremål för både hatkampanjer och personkulter. Dokumentärfilmaren Viktor Nordenskiölds kamera har följt med krisens frontfigurer in i sammanträden och vardagsrum. Resultatet är en högintressant inblick i processerna som har legat till grund för den kontroversiella svenska strategin, och hur det mediala och politiska trycket påverkat beslutsfattarna.
Dag för dag
110 min
Felix Herngren
Sven Wollters avsked till filmpubliken är en engagerande dramakomedi om vänskap, kärlek och en åldrad mans sista resa.
Sven Wollter var en av den svenska filmhistoriens mest älskade skådespelare. I sin sista film spelar han Malte, en gammal man som fått nog av livet på ålderdomshemmet och ger sig av på en avslutande färd söderut. Men Malte åker inte ensam – både personal och vänner från äldreboendet hoppar in i husbilen som passerar både pittoreska alpbyar och berlinska technoklubbar. Med värme och humor komponerar Felix Herngren (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Solsidan) ett tonsäkert och mångfacetterat drama, med ett härligt ensemblespel signerat Marianne Mörck, Martina Haag, Peter Magnusson, Tomas von Brömssen och William Spetz.