Lyssna

Nyhet / Publicerad 3 januari 2017 / Ändrad 23 maj 2024

Seminarier på Filmfestivalen 2017

Fokus Gudar och människor. Svenska kyrkan arrangerar i samarbete med Göteborg Film Festival två seminarier under årets festivalvecka.

Tisdag 31/1:17.00-17.45
Kulturarenan, Auktionsverket, Tredje Långgatan 9, Göteborg

Fokus Gudar och människor – Är det möjligt att filma Gud? 
Sedan filmens födelse har den varit tätt sammankopplad med religion och tro. Ingmar Bergman, Pier Paolo Pasolini, Mohsen Makhmalbaf och Kim Ki-duk är bara några av alla filmskapare som brottats med sin egen tro eller intresserat sig för teologi och religionsutövning. I årets fokus Gudar och människor visas en rad nya filmer som anknyter till tro och religion på olika sätt, och festivalen arrangerar även filmvisningar i en kyrka, en synagoga och en moské. Men vilken är religionens roll i den samtida filmkulturen, och vilken är filmens roll i religionen? Hur har tro, gudar och religion skildrats i filmhistorien och vad har fungerat – och inte fungerat? Vi har samlat en kvintett kunniga personligheter, med olika tro och expertis, för att dela med sig av sina perspektiv på film och religion.

Medverkande: Ola Sigurdson, teolog och professor i tros- och livsåskådningsvetenskap; Anita Goldman, författare och journalist; Mohammad Muslim, imam och föreläsare, doktor i religionsvetenskap; Göran Greider, författare, poet, journalist; Yael Feiler, teaterregissör, dramaturg och översättare, forskare och universitetslektor vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid GU.

Moderator: Anna Lindman, journalist och programledare, med inriktning på religions- och livsfrågor.

Seminariet är ett samarrangemang mellan GIFF och Svenska kyrkan. 


Onsdag 1/2: 13.00-13.45
Kulturarenan, Auktionsverket, Tredje Långgatan 9, Göteborg

Seminarium: Fokus Gudar och människor – Tro och politik

I årets fokus Gudar och människor visas filmer som på olika sätt handlar om tro och religion, och i detta samtal medverkar några av regissörerna. Hur arbetar de med att skildra ett så mångfacetterat och känsloladdat ämne som religion på film; vilka är möjligheterna, utmaningarna och svårigheterna? I Son of Joseph anspelar Eugène Green på den bibliska familjehistorien. Omar Regan har gjort American Sharia i filmbolaget Halalywood, som han startat för att motverka fördomsfulla bilder av muslimer och islam. Elisabeth E. Schuchs The Book of Birdie utspelar sig i ett kloster och i The Preacher berättar Magdi Ahmed Ali om samspelet mellan en muslimsk predikant och de egyptiska myndigheterna. Här möts de i ett samtal om religion, politik och film.
 
Medverkande: Eugène Green (Regissör Son of Joseph); Omar Regan (Regissör American Sharia); Magdi Ahmed Ali (Regissör The Preacher); Elisabeth E. Schuch (Regissör The Book of Birdie)

Moderator: Neta Norrmo, filmare, journalist och curator

Seminariet hålls på engelska och är ett samarrangemang mellan GIFF och Svenska kyrkan. 


Förutom filmer, finns även ett stort antal seminarier, musik, konst och andra aktiviteter att uppleva. För mer information om Göteborg Film Festival: http://www.giff.se/