Lyssna

Nyhet / Publicerad 3 januari 2019 / Ändrad 23 maj 2024

Seminarier under Göteborg Film Festival 2019

Svenska kyrkan är medarrangör till ett antal seminarier som äger rum på Auktionsverket Kulturarena, Tredje Långgatan 9 alternativt Akademin Valand. Festivalpass krävs för inträde. I år är ett av årets teman Apokalyps.

Roy Scranton

Söndag 27 januari

15.00-16.30 Master Class: Roy Scranton

Roy Scranton är ett av de hetaste namnen inom den apokalyptiska teorin. Han är författare och journalist och undervisar på universitetet Nôtre Dame i Indiana. Scranton har bland annat skrivit boken ”Learning to Die in the Anthropocene” och samlingen ”We're Doomed. Now What? – Essays on War and Climate Change” samt medverkat i The New York Times och Rolling Stone. Hans roman ”War”Porn, utgår från hans erfarenheter i Irakkriget. Just nu arbetar Scranton med två nya böcker. ”Learning to die…” har beskrivits som en ”kraftfull, användbar och i grunden hoppfull bok som utan ovidkommande bullshit beskriver vad vi måste göra för att överleva på jorden”.

Arrangörer Filmfestivalen och Svenska kyrkan. 

Plats: Auktionsverket Kulturarena, Tredje Långgatan 9, Göteborg

Seminarium Apocalypse 2019

Foto: Mikael Ringlander

Måndag 28 januari

12.00-13.15 Fokus: Apokalyps – Hur känns det inför undergången? 

Vår existens är hotad och världen som vi känner den är på väg mot sin undergång. Trots det snabbt växande klimathotet så fortsätter den destruktiva kapplöpningen mot slutet. Förträngning, aktivism eller acceptans är några av de sätt vi använder för att bemöta faktumet att vi snart kanske inte längre finns. Möt regissörerna Benedikt Erlingsson, festivalaktuell med Woman At War; Hugo Lilja och Pella Kågerman, duon bakom filmatiseringen av Harry Martinsons rymdepos Aniara,  Susanne Rappman, biskop, samt biologen och författaren Stefan Edman, i en diskussion om den existentiella, filosofiska och känslomässiga sidan av apokalypshotet. 

Seminariet är ett samarbete med Svenska kyrkan och Atlantis bokförlag.

Moderator: Björn Wiman, kulturchef DN och författare till boken ”Sent på jorden – 33 tankar om världens största nyhet”.

Plats: Auktionsverket Kulturarena, Tredje Långgatan 9, Göteborg

15.30-16.00 Fokus: Apokalyps – Work in progress: SUB

Nina är en tonåring med klimatångest och tryck för bröstet. Dessutom kämpar hon med ”Ingen utväg i identiteten tonårstjej” (hon förväntas vara naturligt sexig men ingen hora och shoppa sig till identitet trots att hon ser att det är det som utgör det största hotet mot mänsklighetens existens). En morgon vaknar hon och har ömsat skinn och kan andas under vatten. Se de första scenerna, just komna från VFX-labbet och hör den guldbaggebelönade (6A) regissören berätta om sina tankar kring kulturell och biologisk mångfald, sociala roller och SUB: En kort långfilm – ”en speciell hybrid av sci-fi, hudnära subjektivitet och något slags ny socialrealism”.

Medverkande: Peter Modestij, regissör

Moderator: Camilla Larsson, programchef seminarier Göteborg Film Festival

Plats: Auktionsverket Kulturarena, Tredje Långgatan 9, Göteborg

Seminarium From Verdens undergang 2019

Foto: Mikael Ringlander

16.00-17.15 Fokus: Apokalyps – Från Verdens undergang till Endzeit och apocotainment

Visioner av världens undergång har varit en del av kulturen i alla tider. Men utvecklingen sedan millenieskiftet har gjort att intresset för den nuvarande civilisationens kollaps har ökat inom film och tv, och vi ser också en ökad mängd dokusåpor och lättviktiga populärvetenskapliga serier. Vilka teman har varit återkommande i apokalypsfilmhistorien, hur har de gestaltats över tiden och hur kommer det att bli i framtiden? Om det blir någon. 

Seminariet är ett samarbete mellan Filmfestivalen och Svenska kyrkan. 

Medverkande: Peter Szendy, filosof och författare till boken Apocalypse-CinemaCarolina Hellsgård, regissör till festivalaktuella zombiefilmen Endzeit, Peter Modestij, regissör med flera apokalypsfilmer i pipeline, Susanne Wigorts Yngvesson, professor i etik. 

Moderator: Marit Kapla, redaktör Ord&Bild.

Plats: Auktionsverket Kulturarena, Tredje Långgatan 9, Göteborg

Ann Eberstein

18.30-19.00 Bar Talk: Ann Eberstein – klimatångest-terapeut!

”Att ha ångest är ett sätt för kroppen att säga att man är på fel väg. Att ha klimatångest är något sunt, eftersom systemet skriker efter en rimlig förändring.” Gestalterapeuten Ann Eberstein riktar in sig på klimatångest eller vad-som-pågår-i-världen-just-nu-ångest för att hjälpa till att omvandla den till något som inte lamslår. Tidigare samma förmiddag genomför hon en gruppterapisession på Festivalarenan. 

Moderator: Karin Ekberg, regissör, producent

Plats: Auktionsverket Kulturarena, Tredje Långgatan 9, Göteborg

Kalle Boman

20.20 Bildens betydelse 

Har den digitala revolutionen medfört en demokratisering av bilden? Tidigare var bilden ofta ett registrerande av något som skulle skildras. Någon kom med en kamera till människor som mer eller mindre passivt blev avbildade. Nu finns möjligheten för nästan vem som helst att ta bilder eller filma i vilket sammanhang som helst och det är inte lika lätt att avgöra vem som är subjekt och vem som är objekt längre. Hur påverkar den nya tekniken etiken? Vilka är de gemensamma överenskommelserna när det gäller att hantera kameror? 

Möt Kalle Boman, filmproducent, professor i filmisk gestaltning,  Linda Sternö, lektor i filmisk gestaltning vid Akademin Valand och Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap Göteborgs universitet, i ett samtal om kameran, bilden och människan idag. 

Seminariet är ett samarbete mellan Filmfestivalen, Akademin Valand och Svenska kyrkan.

Plats: Akademin Valand, Göteborgs universitet, Vasagatan 50, Göteborg