Lyssna

Nyhet / Publicerad 27 januari 2023 / Ändrad 23 maj 2024

Vinnare av Svenska kyrkans filmpris Angelos 2023 är dokumentärfilmen Puss hej då av Annika Fredriksson

Under premiärvisningen på Göteborg Film Festival söndagen den 29 januari delades priset ut av biskopen i Göteborgs stift Susanne Rappmann.

Bild från prisutdelningen, från vänster: Christer Nilson, jurymedlem, Annika Fredriksson, manus och regi, Melissa Lindgren, producent, tillsammans med biskop Susanne Rappmann.

Kort beskrivning av Puss hej då 

Heterosexuell kris och jämställdheten i gungning när det ultimata sveket får två systrar att sätta sina män och sina förhållanden under lupp.

Sandra är nyförlöst när hennes kille lämnar henne för en annan kvinna. Hennes värld rasar samman och hon tvingas plocka upp skärvorna av sitt liv samtidigt som hon ensam tar hand om sina två barn. I en annan del av landet försöker hennes syster, Annika, guida över telefon och hjälpa Sandra genom mardrömmen som är hennes liv. Genom deras samtal börjar Annika granska sin egen relation; är den så jämställd som hon tror och vågar hon skaffa familj med någon som kan dra så fort det blir jobbigt? I Puss hej då synar Annika Fredriksson den heterosexuella jämställdheten i fogarna och på ett intimt och personligt vis levereras både svidande kritik och försonande insikter. 

Priset består av 50.000 kronor och statyetten Angelos utförd av ikonmålare Erland Forsberg.

 

Annika Fredriksson berättar efter prisutdelningen:
- Det har varit en stor utmaning för alla medverkande i filmen på olika sätt, därför är det jättefint att få priset, en bekräftelse på att filmen handlar om något angeläget som berör.

Producent Melissa Lindgren tillägger:
- Vi är väldigt glada och överraskade att ta emot årets Angelos-pris. I det starka startfält som årets utbud av svenska filmer utgjorde är det extra hedrande.

Mikael Ringlander, prost och programchef, ordförande i årets jury kommenterar filmen:

- En starkt berörande film. Jag blir både arg, ledsen och förvånad i början av filmen. Men den stannar inte i en familj utan ställer frågor om hur vi alla lever.

- Det är en tragedi som gör ont att se, men har ett ärende till oss alla. Hur kan nya mönster och könsroller skapas? På vilket sätt kan vi ha samtal för att skapa förändring?

- Jag hoppas att filmen visas i skolor och i församlingar. Den berör oss alla på olika sätt. Alla har erfarenheter av relationer av olika slag, bra som dåliga.

Här kan ni läsa mer om juryn som bestod av Sofia Sjö, Christer Nilson samt Mikael Ringlander.

Susanne Rappmann Annika Fredriksson

Foto: Mikael Ringlander

Annika Fredriksson Melissa Lindgren

Foto: Mikael Ringlander