Kyrkorummen är en tillgång för alla som så önskar. Hit har människor kommit under årtusenden för att fira gudstjänst och högtider. Någon går in, tänder ett ljus, blir stilla en stund och fortsätter sedan sin vandring. Kyrkorummet i sig kan hjälpa till att binda samman dåtid, nutid och framtid.
I några av våra församlingar finns det särskilt utbildade kyrkopedagoger. Klicka nedan på Kyrkopedagogikens grunder om du vill veta mer om basen för det arbetssättet.
Till dig/er som i den egna församlingen vill komma i gång med eller fördjupa arbetet med pedagogik i kyrkorummet finns här nedan några samtalsfrågor till hjälp att komma igång. Ni får också tips på litteratur som kan ge verktyg och idéer in i arbetet.
Fundera tillsammans
- Hur skulle kyrkorummet/kyrkorummen i er församling kunna bli mötesplatser och rum för samtal och utbyte?
- Vilka sammanhang, organisationer och föreningar i er bygd skulle vara möjliga att bygga relationer med och där kyrkorummet kan vara en resurs?
- Hur skulle kyrkorummet kunna vara en större resurs också i församlingens egen verksamhet för alla åldrar?
Läs vidare
- Det pedagogiska kyrkorummet – 85 idéer för att upptäcka och utforska tillsammans. Sandra Albertus (Argument 2024)
- Allmänna vägar och privata utflykter – När kyrka och skola möts i kyrkorummet. Charlotta Ingerholt & Tina Pederson (Argument 2021)
- Upplev kyrkorummet – Kyrkopedagogik för alla åldrar. Thomas Pfitzinger-Drewes (Fontana Media Ab Oy 2012)
Föreningen för Kyrkopedagogik i Sverige har en egen hemsida. Här kan du läsa mer om föreningens arbete: www.kyrkopedagogik.se