I Fässbergs stora, luftiga församlingshem står Philip Svensson, en av de unga ideella, och kokar kaffe i det lilla pentryt på entrévåningen. Philip ser ut att känna sig hemma i lokalerna – han har varit engagerad på många olika sätt sedan han konfirmerades för sex år sedan.
– Jag var inte den som konfirmerade mig för att jag egentligen ville vara i kyrkan, det var mer presenterna och skidresan som lockade när jag började, berättar Philip. Men något hände under konfirmationstiden, jag tyckte det var väldigt härliga människor som var här. Så från början blev jag ideell för att få umgås med de andra ideella. Sedan har jag hittat fler och fler saker jag tycker om att göra, och så har det fortsatt.
Philip får snart sällskap av Matilda Eriksson, en annan av församlingens unga ideella. Hon konfirmerar sig först i sommar, men har varit ideell sedan över ett år tillbaka.
– Jag började i en ungdomsgrupp för 13-åringar och uppåt, och sedan började jag hjälpa till i en grej, sedan i nästa, sedan i en tredje. Jag tyckte det var kul i början och det hände mycket olika grejer i kyrkan, så jag fortsatte att prova nya saker.
I församlingen har man tagit ett större grepp om arbetet med idealitet bland barn och unga. En av de anställda som träffar Philip, Matilda och resten av de unga ideella är Marie Frändfors, en av församlingens pedagoger som arbetat med barn i församlingen sedan snart 16 år. Hon berättar att hon ser problem i hur kyrkan ofta närmar sig arbetet med yngre.
– Slussar man bara in barnen i barngrupper så tappar man dem, ibland redan innan konfirmationen, för man har inte tagit dem på allvar. Och då har vi tappat bort vad Jesus säger: ”Låt barnen komma till mig och hindra dem inte”. Det måste vi ta på allvar, och försöka se vad det betyder.
– Vi måste komma ihåg att barn och unga är subjekt, inte bara objekt som personal skapar verksamhet för, säger Johanna Risenfors Lindmark, präst i Fässbergs församling med samordningsansvar för konfirmand och ungdom.