Lyssna

Mångfaldens väg: Barn, unga och NPF i kyrkans gemenskap

Denna kurs syftar till att ge medarbetare djupare förståelse för hur man kan skapa en inkluderande och stöttande miljö för alla, oavsett deras individuella behov och utmaningar. Vi utforskar olika anpassningar, kommunikationsstrategier och bemötande för barn och unga med NPF-diagnoser på ett kärleksfullt och respektfullt sätt. 9 okt 2025, Kinna

NPF-diagnoser, eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (till exempel autism och ADHD) som det egentligen heter, är en verklighet många lever med. Såklart finns det även vuxna med NPF-diagnoser, men denna kurs har ett särskilt fokus på just barn och unga. 

De här barnen och ungdomarna finns också i våra församlingar och verksamheter, och ibland kan det upplevas utmanande och svårt för oss som ledare när vi inte riktigt har koll på vad som händer eller hur vi får dessa unga att känna sig trygga och bekväma i våra verksamheter. 

Kursen vänder sig till dig och er som jobbar i församling, egentligen oavsett yrkeskategori, men som i tjänsten möter barn och unga, med eller utan NPF-diagnoser. Vi utbildar efter mantrat: ”Nödvändigt för några. Bra för alla. Inte skadligt för någon”. Kursen lämpar sig för dig som enskild medarbetare, men du kan med fördel komma med hela arbetslaget för att få en gemensam kunskapsbas att stå på. 

Vi går igenom grunderna i vad neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är för något, hur det kan komma till uttryck och hur vi aktivt kan förbereda oss och våra lokaler för att säkra upp och skapa trygga rum och miljöer. Vi lägger också en del fokus kring just den kyrkliga kontexten, och vad vi kan behöva tänka på när vi undervisar och uttrycker oss i just våra verksamheter, för det finns skillnader jämfört med andra fritidsföreningar, eller skola. 

 

500 kr 
Fika ingår

Torsdag 9 oktober 2025 9.00-12.00, Församlingshemmet i Kinna
Anmäl dig här senast 30 september 2025

Vill du veta mer? Kontakta mig gärna!  

Marie Svensson

Marie Svensson

Stiftskonsulent, Teamledare, Rekrytering, Församlingsutvecklingsenheten, Göteborgs stift