Lyssna

Messy Church ger en naturlig kontakt med småbarnsfamiljer

Nog finns det mycket hjärta i Hjärtum. Hjärtlighet och en varm gemenskap möter stiftets tidskrift Korsväg när vi besöker församlingshemmet intill Hjärtums kyrka. Vi ska få vara med om Messy Church, en drop in-verksamhet på måndagskvällarna, en gång i månaden.

Grim är hemtam i både församlingshem och kyrka. Och han gillar pyssel och sångstund.

Foto: Torgny Lindén

Rör ihop lite kreativitet, mat, Jesus, musik och gemenskap i en stor gryta. Och vips så har du Messy Church, skriver Hjärtums församling på sin hemsida.

”Kanske kommer du direkt från jobbet, fritids eller förskolan. Då är det gott att veta att kvällen börjar med drop in-fika. Sedan presenteras temat. Det leder över i en stund då kreativiteten får släppas loss i några workshops och fortsätter med att vi sammanstrålar i ett möte med Jesus, i bön och sång. Kvällen avslutar vi med lagad mat och god gemenskap. Allt är gratis, det är bara att komma.”

Antonie Hoffmann, Ingrid Antonsson, Henrik Mossberg, Merja Elina Andersson, Christian Fehn, Ulla Koch och Ragnhild Abrahamsson berättar. En del har varit med från start. Andra har kommit till under vägen. En del är anställda, andra är ideella.

– Jag och min familj kom till Messy Church första gången som gäster, berättar Henrik som är kantor. Vi hade hört om konceptet och ville testa. Vi tyckte verkligen om det. Nu, som anställd kantor får jag vara delaktig ännu mer.

– Det är ett fint sätt att lära känna andra människor. Och folk kommer hit också från Lilla Edets centrum och Västerlanda.

Ofta är det fascinerande att nysta i var en tråd började. Och ofta märker man att det är olika pusselbitar som fogas in. Ulla Koch minns att hennes dotter, som pluggade i Skåne, berättade att i hennes församling träffades de en gång i veckan för att äta tillsammans. Tänk om vi kunde göra så i Hjärtum, funderade Ulla och berättade för andra.

När Marcus Stille (numera kyrkoherde) kom till församlingen som komminister introducerade han begreppet Messy Church. Och det som Ulla velat blev nu verklighet.

Successivt har verksamheten utvecklats och formerna blivit tydligare. Idag finns femtio personer på församlingens sändlista och antalet besökare har givetvis skiftat, men ofta mellan trettio och femtio personer. Under pandemin var det svårare att upprätthålla verksamheten, men nu har den kommit igång igen.

– Barnen växer ju, ler Antonie, som är församlingsassistent. De små barnen som kom och hade pyjamas med sig är snart tonåringar och kanske hellre vill spela fotboll. Då får vi hoppas på fler barnfamiljer i Hjärtum. Sen försöker vi hitta uppgifter för de lite äldre, som de gärna vill testa. De kan bli medansvariga för pyssel och drama.

Antonie är nu ansvarig för Messy Church och hon är väldigt förtjust i konceptet, bland annat för att det är så fritt att utforma och förändra.

– Annars så är det ju ganska ofta i kyrkan att det är väldigt regelstyrt. När vi ska stå upp, när vi ska läsa. Det här är så tillfredsställande för kreativiteten att få utforma. Jag känner att jag alltid kan möta människorna som de är och de kan välja hur mycket de vill integrera sig och engagera sig. Barnen har ju en egen frihet att vara med eller inte.

Kvällen när vi kommer på besök råkar sammanfalla med föräldramöte i skolan, som självklart prioriteras av de flesta. Men Malin Markarström kommer med sönerna Grim och Mio, som hon brukar. Killarna är hemtama, vet vad som ska hända och känner de flesta av de vuxna.

Killarna vet att pysselstunden kommer ha ett tema, som sen också kommer användas i gudstjänsten. Idag kretsar temat kring en liten, liten sten.

Vem behövde en sten för att kunna segra? Jo, en liten pojke, David som behövde stenen för att besegra jätten Goliat.

– Det här är en påminnelse om att vi kan få styrka genom att vi tror att Gud är starkare, berättar Antonie. När vi är lite osäkra i våra beslut så kan vi tänka att Gud hjälpte David att vinna över Goliat. En påminnelse för oss att vi inte behöver vara ensamma i alla våra beslut. Vi kan lita på och luta oss mot något som är större än vi själva.

Merja Elina, som är diakon, gläder sig också åt Messy Church, även om den inte direkt ingår i hennes arbetsuppgifter.

– Jag får på ett enkelt och bra sätt en naturlig kontakt med småbarnsfamiljer. Deras liv är så hektiskt så de har svårt att komma ifrån när vi bjuder in till samtalsgrupper eller föräldracirkel. Men här är vi mitt i pysslet eller fikat och föräldrarna slappnar av. Barnen får mat och sen går de och leker. Vi vuxna kan få nära samtal, det tycker jag är otroligt fint. Den kontakten kanske vi sen kan bygga vidare på.

Henrik sätter sig vid pianot, alla sjunger med i sångerna de sjungit flera gånger tidigare. Sångstunden blir en övning till stunden i kyrkan. Det är glatt, frimodigt och enkelt. 
  
I den vackert nyrenoverade kyrkan med bra ljud och ljus kliver alla in i sina roller. Henrik blir Goliat uppe i predikstolen och prästen Christian med krona på hjässan berättar och förklarar och frågar pojkarna.

Just dramaberättelserna har blivit allt viktigare för gruppen. Med barn med mycket spring i benen blir drama och agerandet ett bra sätt att fånga uppmärksamheten och inte tröttna.

När andakten är över går alla tillsammans tillbaka till församlingshemmet där två olika sorts soppa är framdukat. Har man svårt att välja är det bara att prova båda.

– Vi har varit med nu i många år, berättar mamma Malin. Killarna tycker så mycket om att sjunga och pyssla, ja hela gemenskapen. Messy Church har betytt mycket för oss!

– Vi som jobbar med Messy Church är överens om att verksamheten leder till nya kontakter in i annan verksamhet som bland annat vuxenkör, gudstjänstgrupper och barnverksamhet, avslutar Antonie. Förhoppningen är att tröskeln till söndagens gudstjänst ska sänkas genom flera kyrkobesöksvana. 
  
Text: Agneta Riddar

(En längre version av texten har tidigare varit publicerad i tidskriften Korsväg nr 4 2022)

David blickar upp mot Goliat, som ser gigantisk ut i predikstolen, i dramatiseringen av bibelberättelsen i Hjärtums kyrka.

Foto: Torgny Lindén