Lyssna

Möt Mikael Ringlander

För Mikael Ringlander är steget från kyrka till kulturliv inte speciellt stort. Hans roll på Göteborgs stift är att samarbeta och hitta former för kyrkan att delta i kulturen och i samhället. Mycket av Mikaels tid går till att planera olika arrangemang, och snart är det dags för årets största händelse: Bokmässan.

Mikael Ringlander blev präst för att han ville förkunna Guds ord. Men han är väldigt tydlig med att det kan göras på många andra sätt än de man kanske förväntar sig:

– Som Franciskus säger, predika ska man göra ständigt, även i ord om det behövs. För mig är det många andra sätt som är viktigare. 

Mikael arbetar med Kultursamverkan, en grupp på Göteborgs stift som arbetar tillsammans med stadens övriga kulturliv med evenemang riktade till allmänheten. För Mikael är det självklart att hans roll som präst går ihop med detta: 

– Kultursamverkan har som devis “Gud är större”, från Johannesbrevet. Att möta Gud gör vi på så fascinerande många olika sätt. Vår uppgift är då att stimulera till gudsmöten. Alla livsfrågor kommer till uttryck i de konstnärliga verksamheterna: allt från döden till kärleken, hur det är att vara förälder eller barn, att vara utsatt, känna glädje och tacksamhet. Det är fantastiska frågor att jobba med!

Mikael har arbetat länge med både kyrka och kultur. Redan när han läste till präst i Uppsala arbetade han vid sidan av med fotografi, både på Uppsala Nya Tidning och genom eget företag. Innan han började arbeta på Göteborgs stift jobbade han i Annedals församling, där arbetet med kultursamverkan först tog sin form. 

– Det fanns en tradition i Annedal att jobba med kulturen, och de började göra temamässor. Vi började med en Bob Dylan-mässa, sedan blev det Pink Floyds The Wall, och jag fick i uppgift att jobba vidare. Vi visste att man i Västerås stift gjort konferenser med temat kyrka och kultur, och bjudit in författare och journalister för dialog och seminarier. Jag pratade med VD:n för Svenska mässan om detta, som undrade varför vi skulle göra det på egen hand och föreslog att vi skulle flytta in det i Bokmässan. Så det gjorde vi, och välkomnades med öppna armar. Sedan växte det. 

Efter hand flyttades arbetet med mässan från församlingen till Göteborgs stift, och Mikael övergick till att arbeta på stiftskansliet, först på deltid, sedan på heltid. Idag är Se människan, Svenska kyrkans scen på Bokmässan, det största utåtriktade arrangemanget i hela Svenska kyrkan. För detta arbete är Mikael programchef.

– Det är roligt och intensivt, och ett evigt pusslande med författare och tider. Jag nätverkar mycket och har kontakter med väldigt många människor, men lägger också mycket tid på att läsa de böcker vi får in, och vi får in minst 300 per år, ofta mer. Jag är ansvarig, så jag måste hålla koll på allt, men det skulle inte gå om vi inte var ett team, och utan det jobb min närmaste kollega på Kultursamverkan gör.

– Jag känner stor tacksamhet över alla människor jag får jobba ihop med, och alla människor som vill vara med. Det är en drivkraft i mitt jobb. Vi har en oerhört stor resurs om 70 ideellt engagerade i Bokmässans vänner, som är helt centrala, och många anställda är med och hjälper till på olika sätt under mässan.

Förutom Bokmässan arbetar Mikael också med flera andra arrangemang, som Kvalitetsmässan, Filmfestivalen och andra konserter, filmvisningar, samtal och utställningar. Det som gör Mikael allra gladast är dels att se ett samtal som lyckas beröra på Se människan-scenen, och dels när han får en förfrågan om att döpa ett barn, eller hålla i en vigsel eller begravning: 

– Det betyder så mycket att få vara med under de viktiga stunderna i människors liv. Det är jätteviktigt att vi gör våra arrangemang på ett så bra sätt vi kan och att folk ser att vi är en del av kulturen, men den största och viktigaste kulturbäraren är det prästerna gör till vardags när de möter folk i de kyrkliga handlingarna.

Besök Se människan på Bokmässan

Missa inte att ta del av Mikaels och Kultursamverkans arbete på Bokmässan 28 sep-1 okt. Se människan-scenen hittar du i monter G 02:10.

Läs vidare

Möt underhållsplanerare Roland Larsén

Roland Larsén arbetar med att hjälpa församlingar och pastorat att planera det praktiska kring sina byggnader och inventarier. Jobbet innebär mycket kontakt med församlingar och pastorat, och Roland drivs av att hjälpa andra att se nya möjligheter.

Medarbetarintervjuer

På Göteborgs stiftskansli samsas mängder av olika yrkesgrupper. Möt människorna som på olika sätt bidrar till att få Göteborgs stift att fungera.