Lyssna

Möt stiftsdirektor Jonas Ransgård

Jonas Ransgård gick från att vara kommunalråd i Göteborg till stiftsdirektor på Göteborgs stift. Han lägger stort värde i att kyrkan jobbar för ett högre syfte, att det genomsyrar allt i organisationen och att det återkommer i alla medarbetarnas roller.

- Mitt jobb har en sådan bra kombination av meningsfullhet, bredd, och möjligheter för mig att göra det som jag är bra på: att strukturera saker, att lägga samman intressen, och att pussla ihop olika förutsättningar till en bra lösning. Här kan vi prata om bevarande av medeltida träskulpturer i Halland vid förmiddagsfikat, och sedan är det en frustrerad skogsförman som är arg över granbarkborrar på eftermiddagen. Det är få arbetsplatser som kan erbjuda den bredden, och samtidigt som vi jobbar med så olika saker så jobbar vi mot samma mål. 

På stiftskansliet är Jonas uppgift att leda och samordna arbetet. Han arbetar tillsammans med enhetscheferna såväl som andra stift och enheter inom Svenska kyrkan. Han deltar även i möten med de valda ledamöterna i stiftsstyrelsen, stiftsfullmäktige och stiftets utskott. 

- Jag vill att allt vi gör ska spegla vad vi är. Hur vi för samtal på bokmässan, hur vi är som arbetsgivare, hur vi förvaltar vår skog – allt det är uttryck för hur vi är kristna i praktiken. 

Jonas pratar mycket om den meningsfullhet han ser i att vara med och arbeta för kyrkans övergripande mål, och det är något han ser också hos sina kollegor och andra han möter i arbetet.

- När jag är med och rekryterar märker jag att många vill arbeta med meningsfulla uppgifter. Människor vill göra skillnad genom sitt arbete och bidra med det man själv kan. Det känns som att de söker något mer än att företaget ska gå med vinst eller att man själv ska få hög lön. Det är roligt att se.

Innan Jonas började arbeta i Svenska kyrkan var han kommunalråd i Göteborg. Han lämnade kommunstyrelsen i början av 2019.

- En dag fick jag under samma möte sms från fyra olika kompisar som tipsade om att jobbet som stiftsdirektor låg ute, och att det verkade som något för mig. Jag hade inte sett det själv, men när jag sedan läste annonsen kändes det helt rätt.

Jonas har funnits med länge i Svenska kyrkan. Han kommer inte från en speciellt kyrklig familj, men hittade något som passade honom under konfirmationen. Sedan dess har han hunnit vara ledamot i stiftsstyrelsen under flera år, och har varit timanställd som kyrkvaktmästare och organistvikarie i perioder. Jonas predikar också i sin hemförsamling med jämna mellanrum, senast i januari. Detta kan han göra eftersom han har biskopens venia, vilket innebär att han som icke-prästvigd har tillstånd att predika och leda gudstjänster. 

Jonas ser många likheter mellan Svenska kyrkan och offentlig sektor:

- Både i kyrkan och i kommunen har man till exempel valda styrelser och man arbetar enligt offentlighetsprincipen. Jag tycker det finns en tjusning i att det finns så många goda prioriteringar som behöver samsas både i Svenska kyrkan och i offentlig sektor. Det är utmanande, men på ett bra sätt. 

- Jag har svårt att föreställa mig ett jobb jag skulle tycka bättre om.

Text & foto: Frida Blomqvist