Klimat och hållbarhet är två ord som är på allas läppar. Men hur kan man få dem att bli verkliga i den egna vardagen? Kanske genom att åka till Helsjön folkhögskola och kursen ”Odlarglädje och skapelsekärlek”. Där vävs jordnära kunskap om odling samman med teologi och miljöpsykologi.
– Kopplingen mellan odling av mat, teologi och miljöpsykologi känns rätt i tiden, det handlar om något som människan längtar efter i dag, säger Gabriella Åberg, en av initiativtagarna och lärare på kursen.
Årets upplaga av kursen är den sjätte. Kursen sker på halvfart under ett år, mycket sker digitalt med uppgifter och diskussionstrådar där alla kan dela bilder och texter och ställa frågor. I litteraturlistan finns böcker om allt från teologi, miljöpsykologi och ansvar för skapelsen till gödsel och kompost. Åtta gånger träffas man på plats på Helsjön för två eller tre dagar med lektioner och praktisk odling.
Hur kom man då på att börja med denna kurs?
Det började med att Karin Hugert och Gabriella Åberg gjorde ett besök på Björnhyltans trädgård i Ambjörnarp utanför Tranemo. Där fann de en annan entusiast – pastorn och trädgårdsmästaren Peder Wendefors. Och då fann man vad man letade efter, en koppling mellan odling och teologi.
– Jag har bott och odlat på gården i 30 år, jag har läst och praktiserat och lärt mig odlandet från grunden, säger han.
Han har även en tjänst som pastor på deltid inom Alliansmissionen/Equmeniakyrkan.
När trion sedan träffade folkhögskolans rektor Lise-Lotte Wallin och berättade om sina planer på en kurs där odling, teologi och miljöpsykologi vävs samman, var hon inte svår att övertala. 2017 startade den första kursen, och sedan har det rullat på, inte ens under pandemin behövde man hålla upp. Intresset är stort, ett 20-tal platser fylls fort. Och det är en stor blandning av deltagare; vaktmästare, diakoner, präster, socionomer, fysioterapeuter, ingenjörer, lärare, musiker. Kursen finns med som fortbildning i stiftets kompetenskatalog.
Åldrarna har också varierat, från 25 till 86 år. Men kvinnor dominerar, bara var tionde deltagare är man.