Lyssna

Om klimat och hållbar utveckling

Livet är värdefullt. För alla människor som lever på jorden. Både för oss som lever nu och de som skall födas i framtiden. För att vi skall kunna leva ett gott liv krävs tillgång till vatten, luft och mark att bruka. Vi vet att dessa värden är hotade.

Klimatnödläget och hotet mot den biologiska mångfalden innebär redan idag stora förändringar när det gäller livsvillkor för människor och övriga skapelsen. 

Hållbar utveckling innebär att fyra (tre) hållbarhetsaspekter måste ses som en helhet. Det handlar om:
Den sociala: att skapa förutsättningar för att tillgodose mänskliga behov,​
Den ekonomiska: hur vi förvaltar, fördelar och använder ekonomiska resurser – på ett sätt som stöder värdigt liv och skapelsen.​
Den ekologiska: att hushålla med naturresurser och värna miljön, inom planetens gränser​
Den andliga/existentiella: handlar om vilken relation vi har vi till oss själva, varandra, naturen och Gud. Man kan uttrycka det som en dimension utan vilken helheten är hel.

Forskningen har definierat gränsvärden för något man kallar “planetära gränser”. Det är miljöprocesser som skapar stabilitet för livet på jorden. Alla dessa processer påverkas av människans aktiviteter. För var och en av miljöprocesserna försöker forskare definiera säkra gränsvärden, utifrån dagens vetenskapliga underlag. Går vi utanför dessa gränser är det sannolikt att plötsliga negativa förändringar inträffar. Det är alarmerande att vi människor, genom våra aktiviteter, vår ökande konsumtion och efterfrågan på energi och naturresurser, orsakat att flera av de planetära gränserna nu överskrids så mycket att detta på sikt hotar vår överlevnad. Läs mer om Planetära gränser

Vi har möjlighet att påverka miljöutvecklingen positivt. Det handlar om att göra andra val i livet, att ändra beteende och våra konsumtionsmönster. Kyrkan bär på berättelser som visar att människan är Guds skapade medskapare, att livet är heligt och att vi är beroende av och hör samman med alla levande varelser. Utifrån dessa berättelser har kyrkan en unik möjlighet att bidra till viktiga värderingsförändringar och ett aktivt hopp.

Svenska kyrkan vill stimulera till samtal och praktisk handling för miljön och ett hållbart samhälle; ett samhälle som är ekologiskt hållbart och bygger på förnyelsebara resurser, som är ekonomiskt hållbart och rättvist fördelar jordens tillgångar, som är socialt hållbart och ger alla människor möjlighet till ett gott liv.

Göteborgs stift erbjuder bl.a. kurser, inspirations- och nätverksträffar, med inriktning på hållbar utveckling.

Information om Kyrkornas miljödiplomering för hållbar utveckling, Färdplan för klimatet, Agenda 2030 och aktuella frågor och händelser hittar du under resp. flik. Söker du information om till exempel energieffektiviseringar hittar du mest information på Kornet, Hållbarhet/Energi. 

Nedan hittar du annan användbar information från några andra webbplatser:

Kornet, Hållbarhet

https://www.ekocentrum.se/

https://www.miljomal.se/

http://www.wwf.se/

https://www.naturskyddsforeningen.se

https://www.skr.org/

 

I varje bit bröd jag tar i munnen finns alla människor, hela jorden, hela himlen och alla stjärnorna.

Göran Sonnevi