Efter beskedet att upphovsrättsorganisationen Alis kommer att läggas ner har Svenska kyrkan stått utan motpart i förhandlingarna om ett nytt avtal för kopiering av psalmer. Nu finns dock en ny tillfällig lösning som sträcker sig fram till 1 juli 2025.
En överenskommelse har gjorts mellan Svenska kyrkan och företrädare för författare och tonsättare. Den kommer att gälla även om Alis som annonserat läggs ner i slutet av mars.
Överenskommelsen innebär att alla psalmer i 1986 års psalmbok med tillägg och Psalmer i 2000-talet får kopieras i gudstjänstagendor eller projiceras på skärm under gudstjänster. Observera att det är bara är dessa två verk som omfattas av överenskommelsen. För alla andra psalmer gäller att en överenskommelse med upphovsrättspersonerna behöver göras innan kopiering eller projicering.
Svenska kyrkan och Verbum säkerställer också att översättare av psalmer i Den svenska psalmboken på finska och Lulesamisk psalmbok får ersättning för kopiering för gudstjänstbruk. Andra översatta psalmer ingår inte i denna överenskommelse.
– Alla parter har visat god vilja i den uppkomna situationen och vi har fortsatta förhoppningar om att kunna teckna även ett nytt, långsiktigt avtal under de närmaste månaderna, säger David Axelson-Fisk, senior rådgivare på kyrkokansliet i Uppsala, och den som håller i förhandlingarna för Svenska kyrkan.
Fortsatta frågor kan ställas via mejl till kyrkokansliet.psalmadmin@svenskakyrkan.se.
Läs mer och håll dig uppdaterad på Kornet.
Tidigare avtal var för omfattande och för dyrt
Det tidigare avtalet med Alis tecknades 2008 och har med tiden ökat i kostnad. Det täckte också sådant som inte längre användes av Svenska kyrkan, som den gamla kyrkohandboken. Dessutom har behovet av kopiering minskat hos församlingarna. Mot den bakgrunden har Svenska kyrkan strävat efter att få till ett avtal som är mer anpassat till församlingarnas faktiska behov i dag, och att få ner kostnaderna.
– Där har vi tyvärr inte kunnat mötas, utan tvärtom skulle ett nytt avtal bli väsentligt dyrare än det tidigare. Det är en kostnad vi inte kan försvara, säger David Axelson-Fisk, som leder projektet med att se över kopieringsavtalet.
Avtalet sades upp från och med 1 oktober 2024.
Fakta: Det här gäller från 1 oktober 2024
All kopiering av upphovsrättsskyddade psalmer blir otillåten utan överenskommelse med upphovspersonen. Det gäller såväl tryckta texter på papper som att på andra sätt visa texterna, till exempel på en storbildsskärm.
Psalmer som inte längre skyddas av upphovsrätten kan fortsatt kopieras som tidigare. Här finns en lista över psalmer som är fria att kopiera
Församlingar som efter 1 oktober inte kan genomföra en planerad gudstjänst utan att kopiera upphovsrättsskyddade psalmer kan kontakta kyrkokansliet och informera om vilket sammanhang det gäller och varför kopiering krävs. Tills vidare förhandlar då kyrkokansliet om särskild ersättning för det aktuella tillfället. Använd adressen kyrkokansliet.psalmadmin@svenskakyrkan.se