Stiftsorganisationen är organiserad i fem enheter: Egendom, Ekonomi, Fastighet och kulturarv, Församlingsstöd samt Församlingsutveckling. Ytterst ansvarig för kansliets verksamhet är stiftsdirektor Jonas Ransgård.
Utgångspunkten för stiftets roll och uppdrag är kyrkoordningens beskrivning av stiftets uppgift.
Organisering och indelning
Vid Göteborgs stift arbetar över hundra personer på stiftskansliet i Göteborg, i Uddevalla och ute i skog och mark. Uppdraget är att främja och tillse församlingarna i stiftet, samt förvalta stiftets tillgångar.
Egendomsenheten
I Göteborgs stifts uppgifter ingår att förvalta prästlönetillgångarna. Kyrkan har gamla anor som markägare och redan under medeltiden tillkom de första egendomarna.
Ekonomienheterna
Inom ekonomiområdet sammanflätas flera viktiga aspekter av ekonomihantering inom församlingar och pastorat vilket inkluderar inköpsprocesser, verksamhetsstyrning samt löpande och strategiskt ekonomiarbete.
Fastighets- och kulturarvsenheten
I Göteborgs stift finns det ca 1 500 byggnader varav 371 är kyrkor. Ett gott underhåll är avgörande för hur väl det stora kulturarv som Svenska kyrkan förvaltar kan bevaras till eftervärlden.
Församlingsstödsenheten
Församlingsstödsenheten arbetar med att indirekt främja församlingarna i deras pastorala arbete genom att vara ett administrativt stöd för både förtroendevalda och anställda.
Församlingsutvecklingsenheten
Enhetens främsta uppgift är att stödja det arbete som är knutet till den grundläggande uppgiften i stiftets församlingar och pastorat.
Ledning
Målsättningen är att ledningsgruppen i huvudsak ska fungera som strategisk grupp. Det vill säga att agendan ska ha fokus på helheten snarare än detaljer.
Församlingar, pastorat och kontrakt
Församlingens gudstjänster, öppna verksamheter och olika grupper finns för dig som en möjlighet att träffa och lära känna människor på din bostadsort. Du måste inte vara medlem för att delta i aktiviteterna.