Varför pilgrimspass?
Förr i tiden gjorde pilgrimspasset att pilgrimen lättare fick husrum över natten. I passet intygade prästen att innehavaren var en sann pilgrim. I vår tid fyller pilgrimspasset andra funktioner:
- När du fyllt i passet kan du ta med det till en präst och be om Guds välsignelse över dig och din förestående vandring.
- I passet kan du dokumentera din vandring genom att be om stämplar eller signaturer när du passerar kyrkor och församlingar.
- Somliga som ger sig ut på en längre vandring, gör det med avsikt att arbeta med något särskilt i det egna livet, söka svar på något, kanske bearbeta en sorg. I pilgrimspasset kan du anteckna en sådan intention med din vandring.
- För andra är vandringen en form för bön. Kroppen ber genom att vandra. Det kan vara bön inför ett livsavgörande beslut, bön för familjen, bön för den egna arbetsplatsen - ja, för det mesta. Även en sådan intention med din vandring kan antecknas i pilgrimspasset.
- Pilgrimspasset kan även innehålla några korta tankeord och böner.
Hur kan jag få ett pilgrimspass?
Pilgrimspass för Pilgrimsleden Göta Älv finns att hämta i/vid kyrkorna utmed leden samt på museet i Lödöse. Det går också ett skriva ut ett pass som du hittar under Dokument för retreater och pilgrim. Använd gärna lite tjockare papper och skriv ut i A5-format så är det enkelt att ha i fickan på vandringen.
Vid kyrkorna mellan Nylöse och Vänersborg finns en brevlåda med S:t Olofs pilgrimsmärke och däri finns en stämpel att stämpla pilgrimspasset med. Det går även att stämpla på Pilgrimscentrum i Göteborg och Lödöse museum.