En skylt i skogen pekar ut riktningen för Pilgrimsleden.
Lyssna

Pilgrimsvandring

Att vandra i en lagom lunk, hinna med att se och uppleva utmed vägen, att tänka en tanke till slut och att be en bön. Att få möjlighet att tala med medvandrare, men även att få gå tillsammans i tystnad. En pilgrimsvandring är välgörande för både kropp och själ.

Under århundradenas lopp har människor vandrat kors och tvärs genom Europa för att besöka de heliga platserna - Jerusalem, Rom, Santiago de Compostella, Vadstena, Nidaros… Motiven har skiftat: helighetslängtan, botgöring, för att be om helande.

I vår tid ligger fokus mer på själva vandringen. Den blir i sig en andlig resa, både en inre och en yttre resa som innebär möjlighet till möten med naturen, med andra människor, med Gud och med mig själv.

Den yttre vandringen fungerar som en hjälp för den inre bearbetningen. Samtidigt är den ett synligt tecken på att vi kristna – kyrkan – är ett folk på väg också idag.

Pilgrimsvandra med andra

Runtom i Göteborgs stift kan du delta i pilgrimsvandringar som olika församlingar ordnar. De kan vara en eller ett par timmar långa eller sträcker sig över flera dagar. En del går på naturstigar, andra i stadsmiljö. I Pilgrimskalendern nedan hittar du olika vandring där du kan vara med. Vill du hitta pilgrimsvandringar på andra platser i landet kan du söka i Svenska kyrkans kalender. Skriv in pilgrim i sökrutan.

Hur kan en organiserad pilgrimsvandring gå till?

En pilgrimsvandring som arrangeras av en församling startar och slutar ofta med en gudstjänst. De flesta vandringar omfattar både samtal och tystnad. Den som leder vandringen förbereder andakter, uppmuntrar till meditation och planerar vandringsetapperna. Längs vägen är det vanligt att man sjunger och ber tillsammans. 

Svenska kyrkans stift och olika pilgrimscenter erbjuder kurser och utbildningar för den som vill lära sig mer om att leda pilgrimsvandring och livet som pilgrim.  

Många vandringar kan man bara komma till starten och vandra med, några behöver man anmäla sig till i förväg. Om inget annat anges får du själv ansvara för transport till och från eller ta kontakt med ansvarig för att få hjälp.

Tänk på att alltid ha bekväma vandringsskor,  kläder efter väder och vatten med på vandringen.

Pax et bonum! (Frid och allt gott!)

Något händer i oss när vi är på vandring

På medeltiden pilgrimsvandrade människor för att korta ned tiden i skärselden. Idag är motivet ett annat. Det kan handla om att gå på egen hand eller tillsammans med andra; att samtala och reflektera, att begrunda och kontemplera. De som vandrar som pilgrimer upplever både en yttre och en inre resa.

Ord på vägen

Ibland är det skönt att bara låta tystnaden tala, men här finns några ord att ta med på vägen. Enklare material som du kan ladda ner och använda vid pilgrimsvandringar.

Pilgrimsleder, nätverk och organisatörer

Här kan du läsa mer om pilgrimsleder samt om församlingar och organisationer som ordnar pilgrimsvandringar runtom i Göteborgs stift.

Utrustningslistor

Tänk på att du själv ska bära det du packar ner... Det är en god tumregel när du packar inför pilgrimsvandring. Särskilt användbar när du håller på att packa ner något som inte är alldeles nödvändigt i ryggsäcken.

Vill du veta mer? Kontakta mig gärna!  

Carina Frykman

Carina Frykman

Stiftskonsulent för idealitet och pilgrim, Församlingsutvecklingsenheten, Göteborgs stift