En kvinnlig diakon och en manlig präst delar ut nattvarden till besökare.
Lyssna

Präst- och diakonmöte

Det är med glädje och förväntan som biskopen kallar till präst- och diakonmöte med temat Vänd mot Guds framtid. Det blir en dag med mässfirande och föreläsningar, val av representanter till domkapitlet, samt en gemensam middag på kvällen. Fre 28 feb 2025, Göteborg

Senast vi samlades till präst- och diakonmöte i Göteborg var 2017, då vi uppmärksammade 500-årsminnet av reformationen. År 2025 är ett ekumeniskt märkesår då vi firar 100-årsjubileet av det stora ekumeniska mötet i Stockholm, och dessutom 1700 år sedan kyrkomötet i Nicaea.

Huvudtalare är biskop Susanne Rappmann och Sofia Camnerin, generalsekreterare i Sveriges kristna råd. På eftermiddagen finns tre valbara seminarier, se nedan. Kvällen avslutas med en gemensam festmåltid.

Denna dag är det även val till ledamot och ersättare i domkapitlet.

Vi börjar dagen med mässa i Domkyrkan. Till lunchen förflyttar vi oss till Svenska mässan för eftermiddagens program och kvällens middag. Program för dagen finns längre ner på denna sida. 

Präster och diakoner i aktiv tjänst kallas till präst- och diakonmötet, vilket innebär obligatorisk närvaro under hela dagen, inklusive middagen (kyrkoordningen 8 kap, 1 §, punkt 6). Vid tungt vägande förhinder hela eller delar av dagen, kontakta stiftsprost Fredrik Ivarsson: fredrik.ivarsson@svenskakyrkan.se. Anmälan är obligatorisk för alla som ska delta, se länk nedan.

Övriga diakoner och präster i stiftet är varmt välkomna men inte kallade, men behöver också anmäla sig. 

500 kr
Lunch, middag och fika ingår

Fredag 28 februari 2025 kl. 9.00–21.30, Göteborgs domkyrka och Svenska mässan

Präst eller diakon i aktiv tjänst: anmäl dig här senast den 18 januari 2025 

Övriga präster och diakoner: anmäl dig här senast den 18 januari 2025 

 

Dagen efter präst- och diakonmötet, lördag 1 mars, firar vi stiftsfest i Göteborg, fortfarande under temat Vänd mot Guds framtid. Då ansluter många fler från församlingarna i vårt stift. Läs mer om stiftsfesten.

Vill du veta mer? Kontakta oss gärna!

Jenny Rogestedt

Jenny Rogestedt

Stiftsadjunkt för prästrekrytering, Teamledare, Församlingsutvecklingsenheten, Göteborgs stift

Greger Carlsson

Greger Carlsson

Stiftsdiakon, Rekrytering, Församlingsutvecklingsenheten, Göteborgs stift

Program

8.00 Incheckning startar i domkyrkan

9.00 Mässa i domkyrkan 

9.45 Biskop Susanne hälsar välkomna 

10.00 Val av ordinarie ledamot för präster och diakoner i domkapitlet, fika

11.00 Vänd mot Guds framtid: föredrag av biskop Susanne

12.00 Vi förflyttar oss till Svenska mässan

12.30 Lunch på Svenska mässan

14.00 Valresultatet meddelas.

14.30 Tid för Guds fred: föredrag av Sofia Camnerin, teologie doktor och generalsekreterare för Sveriges kristna råd

15.30 Kaffe/te

16.00 Valbara seminarier

  • Mystagogik – När Guds framtid börjar i hjärtat. Carl Stattin, diakon Helga Trefaldighets församling Uppsala
  • Ung och älskad – Församlingsarbete med unga i centrum. Karin Eckerdal diakon Nyköpings församling
  • Kristen skapelseteologi i den ekologiska krisen. Andreas Nordlander, Göteborgs universitet

17.00 Programmet avslutas

18.00 Mingel på Svenska mässan

18.30 Middag på Svenska mässan med underhållning av Västanå musik och teater

Biskop Susanne Rappmann

Biskop Susanne prästvigdes 1992 för Göteborgs stift och vigdes till Göteborgs stifts 24:e biskop 2018. Hon är teologie doktor och har utöver sina tidigare roller som kyrkoherde och komminister också arbetat som universitetslektor vid Karlstads universitet samt vid Bräcke Diakoni. Hennes valspråk som biskop är "Vår Gud bär sår". I samband med präst- och diakonmötet publiceras hennes herdabrev, som också har titeln Vår Gud bär sår.

Tid för Guds fred

”Tid för Guds fred” är det tema vi samlas runt under Ekumeniska året 2025. Vi firar 100 år sedan Nathan Söderbloms stora ekumeniska möte i Stockholm 1925, då fredsfrågan stod i centrum efter första världskriget. Sofia Camnerin reflekterar kring temat, som inte är mindre angeläget i vår tid. Hur kan kyrkorna bidra till fred mellan människor, fred mellan länder, fred mellan trosriktningar och religioner, fred med skapelsen och fred med Gud?

Valbara seminarier

Mystagogik – När Guds framtid börjar i hjärtat

Mystagogik, andlig vägledning och hjärtats förening med Kristus, är en del av kyrkans skatt. Men hur ser andlig fördjupning och mystagogik ut i luthersk tradition? På detta seminarium ringar vi in mystiska stråk inom vår lutherska tradition. I vår tid, där allt fler inte nöjer sig med dogmatiska lärosatser kanske kyrkan behöver göra dessa stråk, som rör hjärtats erfarenhet, tillgängliga för fler? De kan vara en väg till en djupt förankrad tro och kyrkligt liv. Carl Stattin, diakon i Uppsala och ofta anlitad föreläsare, har arbetat med mystagogik och funnit en väg framåt som han delar med oss i detta spår. Du får ta del av en tankeväckande inledning, prova en kontemplativ böneform en stund och vara med på ett eftersnack baserat på de frågor som dyker upp när vi börjar vandra erfarenhetsvägen mot tro. Hur gör man? Hur fungerar det? Kan vem som helst lära sig detta? Hur går jag vidare?

Ung och älskad – församlingsarbete med unga i centrum

Seminariet vill inspirera till att hjälpa fler ungdomar att upptäcka och forma kyrkans gemenskap.    Karin Eckerdal är diakon i Nyköpings församling. I nära samarbete med präster och pedagoger arbetar hon, sedan 10 år tillbaka, med gymnasiekonfirmation, mässa med ungdomar, sorgegrupper för ungdomar, Via sacra-vandringar för gymnasieelever och Ung och älskad-podden. Genom nätverket Med Unga i Centrum möter de även regelbundet socialtjänst, elevhälsa, polis, ungdomsjourer och ideella ungdomsföreningar i församlingshemmet för samverkan.

Kristen skapelseteologi i den ekologiska krisen

Under 1960-talet växer forskningsfältet “religion och ekologi” fram parallellt med en ny betoning på en ekologiskt känslig teologi – en hållbar teologi. Inom dessa fält har tre teologiska idékomplex kommit att bli centrala i diagnosen av den ekologiska krisens rötter: avförtrollning, världsfrånvändhet och antropocentrism. I sitt föredrag granskar Andreas Nordlander kritiskt dessa tre begrepp och deras användning inom ekoteologin idag, och visar hur de rymmer en större komplexitet än vad som vanligtvis uppfattas. Vad innebär det till exempel att förstå världen som avförtrollad? Och vad skulle en återförtrollning innebära? Dessa reflektioner relateras genomgående att till ett skapelseteologiskt perspektiv: Vad betyder det egentligen för det ekologiska tänkandet att bekänna att världen är skapad av Gud?