Några ordningsvakter, två poliser och några personer i gula reflexvästar står inne på en galleria.
Lyssna

Rådgivning i asyl- och flyktingfrågor

Jurister från Asylrättscentrum med säte i Stockholm och Göteborg har digitala kurser och besöker olika orter i Västsverige för att ge gratis rådgivning i asylfrågor.

Stiftsgemensamma föreläsningar​ 2025

För att säkerställa att Sverige inte utvisar människor i strid med mänskliga rättigheter finns regler om verkställighetshinder. Dessa bestämmelser gör det bland annat möjligt att bevilja uppehållstillstånd till personer som har gällande utvisningsbeslut. Även om en person har fått ett utvisningsbeslut kan det nämligen senare uppstå situationer som gör att det inte går, eller rent av inte är tillåtet, att utvisa personen.

Efter fyra år med ett utvisningsbeslut kan personer idag söka asyl på nytt och då få en ny asylprövning. Det har däremot föreslagits att preskriptionstiden för utvisningsbeslut ska tas bort (1 december 2025) för de som befinner sig kvar i Sverige vilket kommer att göra anmälningar om verkställighetshinder ännu viktigare för att säkerställa att Sverige inte utvisar människor i strid med mänskliga rättigheter. 

  • 11 februari (tisdag) klockan 10.00-12.00 digitalt
    Ämne: Grundläggande asylrätt.

    Artikel 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fastställer att varje människa har rätt att söka och få asyl i andra länder för att undkomma förföljelse. De stater som har ratificerat FN:s flyktingkonvention, inklusive Sverige, har en skyldighet att säkerställa att människor kan söka asyl och att deras ansökningar behandlas rättssäkert. Enligt utlänningslagen finns det två skyddsgrunder som kan ge skyddsstatus: flyktingstatus och status som alternativt skyddsbehövande. När en person ansöker om asyl har hen rätt att få sitt skyddsbehov prövat genom en rättssäker asylprocess.

    Under denna föreläsning kommer Asylrättscentrums jurist Siri Sandin att gå igenom de asylrättsliga grunderna. Det kommer även finnas möjlighet att ställa frågor.
    Hoppas att du kan delta!

    Anmälan
    Anmäl dig direkt till kurs@asylrattscentrum.se senast kl. 12.00 den 10 februari 2025.
    Ange namn, stift och e-postadress.
    En bekräftelse på din anmälan och länk till mötet skickas ut när anmälningstiden gått ut. Glöm inte att kolla om mailet hamnat i din skräpkorg!.

Rådgivningsdagar i Göteborgs- och Skara stift

Med reservation för ändringar

Vårens lokala föreläsningar är inte bokade ännu 

Gratis konsultation med jurist specialiserad på asylrätt 

Individer med behov av rådgivning i asylärenden kan vända sig till församlingen där de bor. Församlingarna kan ta kontakt med en jurist på Asylrättscentrum via e-post eller telefon. Vi har ett särskilt avtal för denna rådgivning med ett särskilt telefonnummer och en särskild e-postadress. OBS! Församlingar och medlemsorganisationer inom Asylrättsföreningen Väst kan få telefonnumret och e-postadressen av handläggarna i Göteborgs eller Skara stift.  

Telefonrådgivningen är normalt öppen på tisdagar 13.00-15.00 och torsdagar 09.30-11.30. 
 
E-post är alltid att föredra då det blir tydligare och går snabbare för Asylrättscentrum att ge återkoppling kring hur de kan gå vidare med er fråga eller ärende.​ Skicka ditt ärende till deras särskilda e-postadress och bifoga så många dokument som möjligt som rör personen/familjen ifråga. Information om de dokument som juristen kan behöva är listade nedan.

Vilka handlingar behöver Asylrättscentrum få in?

För att kunna lämna individuella bedömningar i frågor och ärenden behöver de ta del av nedanstående handlingar – utan dessa handlingar kan endast generella svar lämnas. De handlingar som behövs är:
• Protokoll från asylutredningen
• Migrationsverkets beslut
• Domstolarnas domar (migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen)
• Vad som är nytt i ärendet och inte har prövats förut

Om en ansökan om verkställighetshinder har lämnats in tidigare behöver de även:
• Inlämnad ansökan om verkställighetshinder
• Beslut från Migrationsverket angående verkställighetshinder
• Eventuell dom/beslut från migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen

I ärenden som rör ensamkommande barn behöver de även:
• Protokoll från alla eventuella återvändandesamtal
• Information om barnet studerar på gymnasiet eller introduktionsprogram på gymnasiet  ​  

Asylrådgivning i Västsverige

En rad olika organisationer och församlingar i Västsverige initierade 2013 ett samarbete med Asylrättscentrum i Stockholm som ska göra det möjligt för jurister från Asylrättscentrum att träffa asylsökande på olika platser i Västsverige.