![Gamla takmålningar i en tegelkyrka.](bilder/ikon/5001-Nationella-bilder/1200088.jpg?doprocessing=1&ci=0%2c108%2c5184%2c3240&w=1680)
Fastighets- och kulturarvsresurser
Här hittar du stöd som underlättar och effektiviserar ditt arbete i att ta hand om fastigheter och det kyrkliga kulturarvet. Ta del av verktyg och vägledning, nyheter och fördjupning, inspiration och goda exempel.
Byte av fastighetssystemet Incit Xpand
Flera församlingar använder fastighetssystemet Incit Xpand. På den här sidan presenteras löpande information angående det kommande byte av systemet.
Dokument Fastighet och kulturarv
Här finns färdigt material, mallar och dokument för församlingar och pastorat som kan användas fritt. Fråga gärna om frågor uppstår.
Gemensamt ansvar
Gemensamt ansvar går ut på att för framtiden säkra bästa möjliga hantering av kyrkor, fastigheter och utjämningssystem i Svenska kyrkan.
Göteborgs stifts orgelinventering
2020–2022 gjordes en orgelinventering som syftar till att bevara och använda det kyrkliga kulturarvet. Resultatet finns beskrivet i en projektrapport samt i en databas som är tillgänglig för alla.
Kunskapsbank kulturarv
I kunskapsbanken finns skötselråd, länkar till länsstyrelsen och information om kyrkans föremål, bland annat.
Kyrkoantikvarisk ersättning (KAE)
KAE är en statlig ersättning som går till vård och underhåll av kyrkor, kyrkotomter och inventarier som skyddas av lagen. Församlingar och pastorat kan ansöka om ersättning för åtgärder som rör det kyrkliga kulturarvet.
Kyrkounderhållsbidrag (KUB)
Kyrkounderhållsbidraget (KUB) är ett stiftsbidrag för kyrkounderhåll. Välkommen med din ansökan!
Lokalförsörjningsplan
Lokalförsörjningsplanen är ett verktyg som hjälper församlingen/pastoratet att planera sin verksamhet i lokaler som är ändamålsenliga och långsiktigt hållbara.
Multifunktionella kyrkor
Många av våra kyrkor är mycket gamla. Idag behövs funktioner som kanske inte fanns förr. I Göteborgs stift finns många exempel på hur en äldre kyrka kan bli multifunktionell.
Nätverk för fastighets-, kyrkogårds- och kulturarvsfrågor
Välkommen till grupper för delande av erfarenheter, information och reflektion kring fastighets- och kyrkogårdsförvaltning samt kulturarvsfrågor.
Utfasning av oljepannor
Har er församling fortfarande en oljepanna i bruk? Byt ut oljepannan med ekonomiskt bidrag från Färdplan för klimatet.
Vad finns ovan valven i våra kyrkor?
Efter inventeringen av historiska takstolskonstruktioner i Göteborgs stift så finns nu hela resultatet av projektet samlat i boken Ovan valven.
Berättelser
Anders arbetar med ett levande kulturarv
I stiftets kyrkor finns en otrolig mängd fascinerande föremål. Antikvarie Anders Frid tycker det är spännande att få arbeta med en levande del av Sveriges kulturarv, och att möta människor som brinner för att hålla det vid liv.
Ett heligt rum
Kyrkorummet skiljer sig från alla andra rum, både små och mer storslagna. Men hur, och på vilket sätt? Läs krönikan av docenten i konstvetenskap, Hedvig Brander Jonsson.
Församlingshem och kyrka blev ett
Kyrkbänkar flyttade ut och kontor flyttade in. Vessige kyrka i Halland har fått stått modell för flera andra ombyggnader. – Vi var modiga, säger Ulla Rickardsson, en av de drivande bakom förvandlingen för tio år sedan.
Guds hus genom tiderna
Nattvardskärl från tolvhundratalet möter ett handgjort kors från 2010. I Dragsmark i Bohuslän har människor kommit för att tillbe i över tusen år.
Kyrkorummet berättar
Våra kyrkorum är fyllda av symbolik. De speglar gångna tider med dess stilideal och konstnärliga influenser. Här finns också lokal och internationell hantverksskicklighet i gestaltandet av kyrkans berättelse.
Möt fastighetsingenjör Petra Lundin
Petra arbetar med stiftets fastigheter. Som fastighetsingenjör stöttar hon församlingar och pastorat i Göteborgs stift. Hon är mån om att lyssna in de hon arbetar med och hitta sätt att lösa deras problem – och se att hennes arbete gör saker bättre.
Möt stiftsantikvarie Linda Denlert
Stiftsantikvarie Linda Denlert uppskattar att få komma ut till församlingar och pastorat och möta de människor som dagligen hanterar kyrkliga inventarier. – Att få kombinera min expertis med deras kunskap är både spännande och utmanande, berättar hon. Jag skulle vilja vara ute mera!
Möt underhållsplanerare Roland Larsén
Roland Larsén arbetar med att hjälpa församlingar och pastorat att planera det praktiska kring sina byggnader och inventarier. Jobbet innebär mycket kontakt med församlingar och pastorat, och Roland drivs av att hjälpa andra att se nya möjligheter.
Vill du veta mer? Kontakta mig gärna!
Linda Denlert
Konservator, Teamledare, Fastighet och Kulturarv, Göteborgs stift
-
Direkt: 031-771 30 28
- E-post: linda.denlert@svenskakyrkan.se
![Mikael Josefsson](/bilder/560687/Mikael Josefsson.jpg?doprocessing=1&w=384&c=95&ci=117,16,828,1035)
Mikael Josefsson
Fastighetsingenjör, Teamledare, Fastighet och Kulturarv, Göteborgs stift
-
Direkt: 031-771 30 94
- E-post: mikael.l.josefsson@svenskakyrkan.se
Fastighets- och kulturarvskurser
Göteborgs stift släpper nya kurser och arrangemang terminsvis. Inspireras, utveckla din kompetens och skapa nätverk genom att gå kurser tillsammans med andra deltagare.
Grundtjänster inom fastighet och kulturarv
Syftet med grundtjänsterna inom fastighet och kulturarv är att stödja församlingar och pastorat i förvaltningen av sitt kulturarv och sina fastigheter.
Uppdragstjänster inom fastighet och kulturarv
Stiftskansliet erbjuder en bred palett av tjänster för teknisk förvaltning, fastighetsekonomi, projekt och upphandlingar samt lokalförsörjning.