Ett pedagogiskt arbetssätt, som är bra för människor med behov av särskilt stöd är ofta bra för dem som inte lika uttalat är i behov av särskilt stöd också. Det är inte något kontroversiellt. Bibeln talar om det. ”Vi är en kropp”. Kyrkoordningen föreskriver det. ”Alla är kallade att delta utifrån sina specifika förutsättningar”. Riktlinjerna för Svenska kyrkans konfirmandarbete säger samma. ”Konfirmander i behov av särskilt stöd har rätt till konfirmation utifrån sina individuella förutsättningar”. Att var och en av oss har rätt att bli bemött utifrån våra förutsättningar står också inskrivet i de mänskliga rättigheterna.
Som människa bland människor är vårt uppdrag att skapa och leva inkluderande praktiker som rymmer och tar tillvara våra färdigheter och förutsättningar. Kyrkan har dessutom en särskild kallelse att ge röst åt den som inte själv har kraft eller ork att föra sin egen talan.
Var och en av oss behöver bli medvetna om hur våra miljöer och rum, hur det vi säger och gör, påverkar andra. Vi är med och sätter kulturen och då behöver vi vara sampratade och medvetna i vad vi gör och varför vi väljer som vi gör. Nyckelorden ”tålamod, tydlighet och struktur” är gudagivna, och ett mantra att bära med, som förhållningssätt och förutsättning. Som Annika Broman, Birgitta Mattsson och Carina Öjermo sagt ”Nödvändigt för några. Bra för alla. Inte skadligt för någon”. Det gäller generellt. Samtidigt kräver särskilda behov kompetens om själva funktionsnedsättningen men också normmedvetenhet och teologisk bearbetning.
Hos dem som arbetar praktiskt med frågorna är det dock en genomgående upplevelse att det ibland är svårt att få till stånd förändring som möjliggör allas delaktighet. Vi behöver hjälpas åt att rusta oss så vi blir bättre. Kallelsen måste synliggöras och konkretiseras. Som hjälp på traven in i uppdraget och längtan om inkludering i praktiken behöver vi kunskap, inspiration och fördjupning.
För ökade kunskaper och för att betona att lika villkor inte är en ”särfråga” utan en del av kyrkans identitet och människosyn erbjuder Göteborgs stift bland annat:
- JÄMNA ÅR, 2 dagar i augusti, storkonferensen ”Kick-off / På lika villkor” (tillsammans med Karlstads och Skara stift, Svenska Kyrkans Unga och Sensus) som ett synligt tecken på visionen om en kyrka där alla ryms.
- UDDA ÅR, tisdag vecka 46, digitala fortbildningen ”På lika villkor – digital fördjupningsdag” (tillsammans med Karlstads, Skara och Strängnäs stift, Sensus studieförbund och Kyrkokansliet i Uppsala) med specifikt fokus på mötet med barn och unga i behov av särskilt stöd.
- Utbildningen ”Delaktighet och tillgänglighet”. Svenska kyrkan och Sensus har tillsammans tagit fram en utbildning om funktionsvariationer, med särskilt fokus på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som du når via Kornet