Domkapitlets sammansättning
Enligt 9 kap. kyrkoordningen ska domkapitlet ha följande ledamöter:
- Biskop (som är ordförande)
- Domprost (som är vice ordförande)
- En ledamot som är en i stiftet eller i någon av dess församlingar eller pastorat anställd präst eller diakon
- En ledamot som är eller har varit ordinarie domare
- Tre övriga ledamöter
För biskop och domprost utses en gemensam ersättare som ska vara präst. För den ledamot som är präst eller diakon utses ersättare som är präst eller diakon. I det fall den ordinarie ledamoten är präst ska en diakon utses till ersättare. Är ordinarie ledamoten en diakon ska en präst utses som ersättare. Valbar är den som är anställd som präst eller diakon i stiftet eller i någon av dess församlingar eller pastorat. Ersättare för ledamoten som är eller har varit ordinarie domare samt för de övriga tre ledamöterna utses av stiftsfullmäktige.
Mandatperiod för valda ledamöter och ersättare
Ett val till domkapitlet sker för en period som är fyra år räknat från och med den 1 januari året efter det år då ordinarie kyrkoval har ägt rum. Mandatperioden för de ledamöter som nu ska väljas sträcker sig således från den 1 januari 2026 till och med den 31 december 2029.
Rösträtt
Den som vid tidpunkten för valet innehar anställning som präst eller diakon i stiftet eller i någon av stiftets församlingar/pastorat och som är behörig att utöva uppdraget som präst eller diakon i Svenska kyrkan har rätt att rösta.
De präster och diakoner som uppfyller kvalifikationskraven för rösträtt upptecknas i en röstlängd. Biskopens kallelse till valet tillställs de som upptas i röstlängden.
Präst eller diakon som inte finns upptagen i röstlängden och som inte har fått formell kallelse har ändå rösträtt vid valet, om anställning har påbörjats vid tidpunkten för valet och om övriga kvalifikationskrav är uppfyllda. Om en röstberättigad inte finns upptagen i röstlängden ska identitetshandling och anställningsbevis eller protokollsutdrag med beslut om anställning medtas.
Nomineringar
Den som har rösträtt i valet kan nominera kandidater. Prostmötet har utsett en valberedning som har avgivet ett förslag, det presenteras nedan. Den som önskar nominera någon kandidat till val ska anmäla detta före kl. 08.45 den 28 februari 2025 till valförrättaren (biskopen), Holger Sandelin, holger.sandelin@svenskakyrkan.se, eller till någon av stiftsjuristerna.
Valberedningens förslag
De nuvarande ledamöterna och ersättare är:
- Åsa Wulfsberg, diakon, ledamot, representant för stiftets präster och diakoner
- Gunnar Ledwon, präst, ersättare för representant för stiftets präster och diakoner
- Tomas Philipson, präst, ersättare för biskop och domprost
Valberedningen föreslår omval på alla tre.
Åsa Wulfsberg (född 1965) diakonvigdes 2018 i Göteborg och arbetade de första åren som diakon i Stenungsund. Sedan 2021 är hon verksam i Kungälv-Ytterby församling. Hon har en yrkesbakgrund som läkare, är specialist i vuxenpsykiatri och leg psykoterapeut.
Gunnar Ledwon (född 1973) prästvigdes 1999 i Göteborg. Efter pastorsadjunktsåret i Björlanda arbetade han i Värö-Stråvalla församling 2000–2007, först som komminister och sedan som kyrkoherde. 2008–2012 var han stiftsadjunkt för prästrekrytering och 2012–2014 stiftsprost. Sedan 2014 är han verksam i Onsala församling, de första fyra åren som kyrkoherde och sedan 2019 som komminister.
Tomas Philipson (född 1971) prästvigdes 1999 i Göteborg. Efter pastorsadjunktsåret i Angered har han arbetat i Särö pastorat som komminister 2000–2012 och sedan 2012 som kyrkoherde. Han har varit representant i Domkapitlet sedan 2014.
Valberedningen har utsetts av prostmötet och består av: ordförande Martin Lindblad samt Elinor Johansson, Lena Karlsson och Katarina Redegard.
Kontaktuppgifter Martin Lindblad: 031-731 80 33, martin.lindblad@svenskakyrkan.se
Förhandsröstning
En röstberättigad som är förhindrad att närvara vid det gemensamma mötet den 28 februari 2025 får avge sin röst genom att sända en valsedel med post eller med bud.
Instruktion:
- På en valsedel (vitt pappersark (A6)) skrivs endast för- och efternamn på den präst som vederbörande röstar på.
- Valsedeln ska läggas i ett kuvert (A6) som tillsluts och märks med ”domkapitelsval”.
- Kuvertet med valsedeln läggs i ett A5-kuvert på vilket den röstandes namnteckning och namnförtydligande ska framgå.
Brevröstning
Följ instruktionen ovan. A5-kuvertet läggs i ett A4-kuvert som adresseras till ”Biskopen, Göteborgs stift, Box 119 37, 404 39 Göteborg”. För att valsedeln ska tas med vid en eventuell sammanräkning måste kuvertet vara valförrättaren (biskopen) tillhanda innan mötet börjar, senast den 1 september kl. 15.00.
Budröstning
Följ instruktionen ovan. För att valsedeln ska tas med vid en eventuell sammanräkning måste kuvertet vara valförrättaren (biskopen) tillhanda innan mötet börjar kl. 09:00 den 4 september 2025.
Observera att om valet sker med acklamation kommer insända valsedelskuvert förstöras utan att ha öppnats.
Överklagande
Valet får enligt 9 kap. 18 § kyrkoordningen överklagas hos Svenska kyrkans valprövningsnämnd. Skrivelse med överklagandet ska ha kommit in till biskopen senast tre veckor efter det att valet hölls. Den som varit röstberättigad vid valet har rätt att överklaga.