Lyssna

Via de Cristo

Kyrkan är mission till hela sitt väsen, annars är vi inte kyrka. Som Kristus sänds till världen, sänds vi att förkroppsliga honom tillsammans och återspegla Guds rike i vår omvärld. 20-23 mar 2025, Åh stiftsgård.

Via de Cristo betyder Kristusvägen eller på Kristi sätt. Det handlar om att förstå vår roll som kyrka och få verktyg att leva i dopets kallelse. Guds mission tar oss alla i anspråk och sänder oss till helande och upprättelse i världen genom kärlek, hopp och tro i alla våra relationer.   

Kursen ges i ett samarrangemang mellan Göteborgs stift och föreningen Via de Cristo Sverige. Prata med någon av dina präster inför kursanmälan, så att församlingen är beredd att bygga vidare på det du tar med dig hem. Desto bättre om du får med dig en eller flera från din församling! Kanske kan ni också få bidrag till avgiften. 

Läs mer längre ned och skriv gärna ut foldern eller affischen som finns länkad. 

Kostnad
3550 kr för del i dubbelrum med enklare standard
4150 kr för del i dubbelrum med hotellstandard
5140 kr för enkelrum med hotellstandard
4900 kr för ensamboende i dubbelrum med enklare standard - endast i mån av plats enligt väntelista vid anmälningstidens slut 

Logi, frukost, lunch, middag och fika för tre dygn ingår, samt material. 
Enklare standard innebär handfat på rummet och badrum i korridoren. 

Torsdag 20 mars kl 17.00–söndag 23 mars 2025 kl. 17.00
, Åh stiftsgård
Anmäl dig här senast den 31 januari 2025

 

Mer om Via de Cristo

Tre intensiva dygn

Kursens tre dygn speglar Jesu väg till korset och uppståndelsen och vad den innebär för oss. Vi övas i reflektion, tillit och engagemang utifrån Guds nåd och initiativ.

Vårt uppdrag som kyrka i världen tydliggörs genom bordssamtal, gudstjänster, måltider och vidgad samhörighet. Ofta är vi osäkra och ovana att prata om det kristna livet, men tematiska inledningar hjälper oss till uppföljande samtal och delande. Vi får syn på den viktiga balansen av ande, själ och kropp och vårt behov av stöd från andra kristna. 

Med kurshelgen har vi fått redskap att bygga vidare med för “den fjärde dagen”, d v s resten av livet. Församlingens uppdrag i gudstjänst, undervisning, diakoni och mission har också sin motsvarighet i våra egna liv. Tillsammans med andra fördjupas vårt förhållande till Kristus, får vi söka hans vägledning och våga leva ut hans kärlek i våra vardagsrelationer. 

Som stöd för detta rekommenderas deltagande i smågrupper och enskild andlig vägledning. Då och då ordnas också storsamlingar till inspiration för smågrupperna.

 

Förankring och spridning

Kursen ges i ett samarrangemang mellan Göteborgs stift och föreningen Via de Cristo Sverige, som står för kursledning och team.

Via de Cristo är en väl beprövad metod som med olika namn finns i många kyrkor över hela världen, till exempel Anglican Cursillo som rekommenderas av ärkebiskoparna i Storbritannien. Det ursprungliga namnet Cursillo som betyder ”liten kurs” är fortfarande det vanligaste, men det finns också många andra benämningar som: Walk to Emmaus, Tres Dias, Chrysalis, Kairos m fl.

Den började i Spanien som en pilgrimsledarkurs för en stor vandring till Santiago di Compostella efter inbördeskriget. Men snart användes den istället för uppdraget att leda människor närmare Kristus. Genom Latinamerika kom den till USA och sedan vidare ut i världen till många olika kyrkor.

Den finns nu i 52 länder, bl a Nya Zeeland, Storbritannien, Australien, Filippinerna, Kanada, Ukraina och Sydafrika. Lutherska Cursillo kom till 1972, och bytte namn till Via de Cristo 1986. 

Reformationen betonade betydelsen av hela den kristna gemenskapen, ”det allmänna prästadömet”, och det behöver lyftas igen i vår tid om kyrkan skall kunna vara trovärdig och trogen sin kallelse. Den får aldrig reduceras enbart till en institution med formella representanter.

 

Material för tryck

Både för din egen del och för andra som du vill tipsa kan du skriva ut en folder och en affisch.

Foldern trycks upp dubbelsidigt, vänd på kortsidan, och viks sedan på mitten. Välj verklig storlek och utskrift i färg.

Affischen är i A3-format och skrivs ut i färg.

Foto: Anders Stenbäck

Vill du veta mer? Fråga mig gärna!

Anders Stenbäck

Anders Stenbäck

Stiftsadjunkt, Församlingsutvecklingsenheten