Några unga kvinnor sitter och fikar utomhus.
Lyssna

Vuxenpedagogik

Vad bär du på? Det är i möte och samtal med andra människor och traditioner som vi växer och utvecklas. I diskrepansen mellan livet så som det faktiskt just nu är och önskan om hur det borde vara behöver vi tillsammans skapa trygga rum för att sortera och dela.

Som vuxna behöver vi hitta sätt och språk att fritt uttrycka och gestalta livets och trons trassligheter och trevligheter. Öppenhet för detta borde vara en självklarhet i såväl samhälle som kyrka. I media ser vi person efter person tala om andlighet som en självklar del i sitt liv. Hur kan vi som kyrka vara en vital samtalspartner idag?

Undervisning är en dimension av kyrkans grundläggande uppgift och kyrkan lär genom hela sitt sätt att vara. Att lägga trons perspektiv på livet samhället och världen är en praktik som vi tillsammans gör och formulerar. Tillsammans skapar vi rum för livslångt lärande från vaggan till graven. Vad vill vi berätta? Hur hittar vi ett språk för vår berättelse? Vill vi överrösta andra? Hur förhåller vi oss till auktoriteter och tolkningsföreträden? Hur hittar vi anknytningspunkter och känslomässiga kopplingar mellan liv och kyrkliga traditioner? Det är frågor som vi ständigt behöver hålla levande och fundera över.​

Hur vi lär oss tillsammans som individer och hur församlingen lär som helhet påverkas av vilka grundsyner vi har. Göteborgs stift erbjuder tillsammans med Karlstads, Linköpings, Skara, Strängnäs och Växjö stift samt Enskilda Högskolan Stockholm (EHS) en utbildning för livslångt lärande i församling som arbetar med religionspedagogiska och teologiska perspektiv. Du kan läsa mer om utbildningen bland stiftets kurser och arrangemang.

Göteborgs stift vill uppmuntra till:

  • medvetna och strategiska val i församlingens plan för lärande och undervisning utifrån ett livslångt perspektiv.
  • meningsfulla mötesplatser där vi tillsammans från olika bakgrunder möts för att dela tro och liv.
  • myndiggörande av människan - hennes liv och erfarenheter, gåvor och uppgifter.
  • möjliggörande av delaktighet och handlingsutrymme i formandet av kyrkans tro och tradition.

För arbete tillsammans med vuxna ger olika förhållningssätt och metoder en bredd. I församlingar och pastorat kan vi möta exempelvis Vuxenkatekumenatet, Vuxendialog, Kultursamverkan, samtalsgrupper, körer, pilgrimsvandringar, retreater, bibel-, böne- och gudstjänstsgrupper. 

Vill du veta mer? Kontakta mig gärna!

Beata Åhrman Ekh

Beata Åhrman Ekh

Stiftskonsulent för lärande och undervisning, Församlingsutvecklingsenheten, Göteborgs stift