Lyssna

Gravkors funnet i Hangelösa

Hösten 2023 gjordes en omläggning av kyrkogårdsmuren i Hangelösa. Då hittades ett gravkors som tros ha tillhört ett mäktigt gravmonument från slutet av 1100-talet eller början av 1200 talet.

Gravkors till mäktigt gravmonument funnet i Hangelösa

Hösten 2023 gjordes en omläggning av kyrkogårdsmuren i Hangelösa. Då hittades ett  gravkors som  sannolikt tillhört ett mäktigt gravmonument från slutet av 1100-talet eller början av 1200 talet.

-Det är ett intressant fynd att hitta då det utgör ett av två som tillhört graven, framhåller arkeolog fil.dr  Anna Nyqvist Thorsson, som var på plats i slutet av januari 2024. Anna har bland annat skrivit en avhandling om just gravmonument med den här typen av gravkors som är specifika för Västergötland. Hon var dessutom ansvarig för utgrävningen som genomfördes sommaren 2023 i Husaby

-Det andra korset, som idag står framför kyrkan, har i stället friställda korsarmar. Korsen tillhörde gavelhällar i ett monument med en liggande skråkantad lockhäll emellan, fortsätter Anna Thorsson. Det nu hittade gravkorset har krönt gavelhällen på andra sidan en sådan lockhäll.

Vid omläggningen av muren hittades ytterligare ett gravkors som är från 1600-talet, som slutar med inskriptionen ADE

Thorsson menar att den här typen av gravmonument var kostsamma så det verkar som att det var en familj i Hangelösa som hade stort inflytande och resurser till att tillverka detta gravmonument. Anna menar också att det var den gamla aristokratin i samhället som lät bekosta och uppföra den här typen av gravmonument under slutet av 1100- eller början av 1200-talet. En gammal aristokrati som i Västgötalagen kallades ”ländermän” med status mellan vanliga bönder och biskopar.

-Jag kan tänka mig att det var samma familj som runt 50–100 år tidigare bekostat och låtit uppföra kyrkan i sten, säger hon.

Eller med andra ord en familj utöver det vanliga med tanke på alla inventarier från denna tid som Olofskulpturen, kanske landets äldsta, som skapades på 1130-talet, då kyrkan byggdes. Den gömdes i kyrkogårdsmuren någon gång efter 1669 för att sedan hittas någon gång före 1869, men med avhugget huvud. Till denna kommer dopfunten med sina inskriptioner som stärker forskarnas teorier att kyrkan var vigd åt Sankt Olof. Ytterligare två värdefulla inventarier, som visar den nämnda familjens betydelse, är de två stenhuvuden som sitter inmurade i nedre tornkammaren, där den ena bär en kunga- eller hertigkrona, enligt Anna Thorsson. Det andra huvudet kan beskrivas som en tandagnisslare som kanske symboliserar rädslan för döden.

De båda huvudena har enligt forskare suttit på var sin kollon som har gett en extra strålglans inför inträdet i kyrkan.

Hertiginnan Ingeborg Håkansdotter, 1301-1356, dotter till norska kungaparet, var gift med hertig Erik Magnusson. Deras son Magnus  blev sedan kung över Norge och Sverige. Ingeborg ägde enligt ett bevarat brev från 1326, säteriet Gategården i Hangelösa, där hon dock inte bott. Kan det finnas ett visst samband mellan de båda huvudena och hertiginnans anknytning till Hangelösa?

-Jag tycker personligen att det här är spännande med tanke på att ett av stenhuvudena förefaller att ha en hertig- eller kungakrona. Jättespännande att fundera över vilken roll Hangelösa spelat under  medeltiden, avslutar Anna Nyqvist Thorsson.

Här nedan finns bilder av gravkorsen, två inmurade stenhuvuden, gravmonument, Olofskulpturen och andra fynd som gjorts i Hangelösa.

Gravkorsen som hittades hösten 2023dateras olika. Det ena tros vara från 1600-talet och det andra tros ha krönt gavelhällen på ena sidan av ett mäktigt gravmonument. Det är från slutet av 1100- eller början av 1200-talet.

Det andra korset med sina friställda korsarmar har krönt gavelhällen på andra sidan av graven. Det är sedan länge placerat framför Hangelösa kyrka.

Det ena av två stenhuvuden, som sitter inmurade i tornkammaren, bär en kunga- eller hertigkrona.

Det andra huvudet föreställer en tandagnisslare, som kanske symboliserar rädslan för döden?

Det forna gravmonumentet i Hangelösa, var av liknande typ som gravmonumentet i Forshem, enligt arkeolog fil.dr Anna Nyqvist Thorsson.

Två avbrutna kollonner som bar upp de båda nämnda stenhuvudena. Till vänster ett kapitäl.

Olofskulpturen, kanske den äldsta i landet, skapades när gamla kyrkan byggdes på 1130-talet. Notera det avhuggna huvudet och det så kallade draperiet i bakgrunden.

Dopfunten med sina inskriptioner stärker teorin att kyrkan var vigd åt Sankt Olof. I bakgrunden Bo Beskows stilfulla skapelse med Jesus som välsignar barnen.

Det menas att det är livets träd som framställs på liljestenarna och som arkeolog fil.dr Anna Nyqvist Thorsson säger, att man tryggt kan säga att livsträdet symboliserar uppståndelsen. Stenen förvaras i museet vid kyrkan.

Svenska kyrkan Götene pastorat vill rikta ett särskilt tack till

Matz Nilsson som ansvarat för faktainsamling kring historien om fynden som gjorts i Hangelösa. Matz har även fotograferat och skrivit ovanstående artikel som även kommer att publiceras i sommarutgåvan av församlingstidningen Liljebladet 2024.

 Anna Nyqvist Thorsson, arkeolog fil. dr. som granskat all insamlad fakta och uttalat sig kring fynden.

Rundkors

Stenkors i Hangelösa