Prästen måste ha vigselrätt
Olika länder har olika regler för utländska vigslar. Den präst som viger er utomlands måste ha vigselrätt i just det landet. Därför kan inte en präst som arbetar i Sverige följa med och viga er utomlands.
Ni kan få välsignelse över ett borgerligt ingånget äktenskap
I ett land där Svenska kyrkan inte har vigselrätt kan ni ändå få kyrklig välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap. Då behöver ni först ha gift er borgerligt. Välsignelsen kan utformas så att den påminner väldigt mycket om vigselgudstjänsten. I samråd med prästen bestämmer ni själva detaljerna.
Församlingen berättar mer
Kontakta utlandsförsamlingen så informerar prästen där er om vilka handlingar ni behöver ha med er. En del kyrkor är väldigt populära, så var ute i god tid.
Vad kostar det?
I en församling i Svenska kyrkan utomlands behöver ni betala en avgift. Det beror på att dessa församlingar bekostar en stor del av sin verksamhet själva. De får inte alla kostnader täckta av kyrkoavgiften (kyrkoskatten). Läs mer om kostnader på de olika utlandsförsamlingarnas webbplatser.
Ofta kan man vigas på ett annat språk
Det går ofta bra att få en vigselceremoni på ett annat språk än svenska, men själva tillkännagivandet måste enligt reglerna i äktenskapsbalken alltid vara på svenska. Prästen på orten kan berätta mer.
I en kyrklig vigsel lovar ni att vårda kärleken
Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel – och en kyrklig välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap – består av en gudstjänst. Där lovar ni varandra, i Guds och vittnens närvaro, att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut.