Lyssna

Begravning

Det är alltid svårt att förlora en familjemedlem eller vän och ganska snart efter dödsfallet ställs du inför många frågor. Här får du svar på några av dem.

Man måste inte ha en begravningsceremoni, men för de allra flesta är ceremonin ett viktigt tillfälle att få ta farväl av den döda. Det finns flera alternativ och här är de vanligaste:

- begravningsgudstjänst i Svenska kyrkan

- begravning enligt ordningen för en annan kyrka eller religion

- Om den döda hade avsagt sig en begravningsceremoni kan man ha en      minnesgudstjänst istället.

- borgerlig begravning.

Om den döda inte var medlem i Svenska kyrkan, kan det ändå vara möjligt att få en kyrklig begravning. Det ska dock inte strida mot den dödas vilja.

En kyrklig begravningsgudstjänst kostar ingenting för den som varit medlem i Svenska kyrkan. Var den avlidne inte medlem tillkommer en kostnad.  

Viktigt att tänka på är att alltid föröka ta reda på om den döda hade några egna önskemål. I så fall ska ni i möjligaste mån ta hänsyn till dem. Önskemålen kan handla om var begravningen ska hållas, vilken präst som ska hålla i begravningen, hur kistan eller urnan ska gravsättas, om askan ska spridas på någon annan plats än på en kyrkogård eller begravningsplats, om det ska vara en begravningsceremoni bara för de närmaste eller även för vänner och bekanta…

Foto: Johannes Frandsen/IKON

Begravning i Svenska kyrkan

I begravningsgudstjänsten överlämnar vi den döda personen till Gud. Det är självaste kärnan i begravningsgudstjänsten, avskedet. Anhöriga har ganska stor frihet i att vara med och utforma akten med val av musik, medverkan och texter.

När du har varit hos begravningsbyrån och begravningen är bokad tar prästen kontakt med dig och bokar ett möte. Vid mötet pratar ni om den döde och om hur begravningen ska utformas. Då samtalar ni också om önskemål kring psalmer och musik.

Om du har funderingar över om små barn ska vara med på begravningen, fråga prästen. Prästen kan till exempel prata med barnen före begravningsgudstjänsten, visa dem kistan eller urnan, och berätta vad som kommer att hända under begravningen. Prästen kan också ge tips på bra böcker för barn om sorg och död.

Det finns stor frihet att välja plats för begravningsceremonin. Det kan till exempel vara i en kyrka, ett kapell, en församlingssal. Det kan vara ett hem, en trädgård, på en strand eller vid graven på en begravningsplats. Prata med prästen om du vill ha ceremonin på ett annat ställe än i kyrkan – hen avgör om det är möjligt.

Foto: Johannes Frandsen/IKON

Efter begravningen

Under kommande söndagsgudstjänst läser vi upp namnet på den som blivit begravd, tänder ljus, ber  en bön och låter klockorna ringa (tacksägelse).

Vid behov och om så önskas brukar prästen återkomma till anhöriga några veckor efter begravningen. Anhöriga får även en inbjudan om att vara med i församlingens sorgegrupp, där man har möjlighet att dela tankar och sorg med andra i samma situation.

Har ni valt att ha urnnedsättning och vill ha prästen med vid denna, är det bara att ringa och bestämma en tid.

Begravningsombud

Begravningsombudet har som uppgift att företräda dem som inte tillhör Svenska kyrkan i begravningsfrågor. Här hittar du mer information om begravningsombudets uppdrag.

LÄNKAR

Om du är en vän till en sörjande:
https://www.svenskakyrkan.se/sorg/forsta-hjalpen-vid-sorg

Skriften ”Om begravning” förklarar hur begravning fungerar i Sverige, vad begravningsavgiften innebär och vad som ingår i begravningsavgiften. Läs mer och ladda ner skriften ”Om begravning”.

https://www.svenskakyrkan.se/arbetsgivare/om-begravning

(Skriften finns också på engelska, finska, arabiska, polska, bosniska, kroatiska, serbiska och som inläst version på svenska).

Ring pastorsexpeditionen: 054536220

Maila: grava.pastorat@svenskakyrkan.se

Vi hjälper dig gärna!