Vit, stenkyrka. Det höga tornet står i förgrunden. Snö på marken runtom. Gravstenar framför kyrkan.
Lyssna

Grödinge kyrkas historia

De äldsta delarna av kyrkan byggdes redan på 1100-talet. Senare har man byggt på kyrkan i omgångar. Läs mer om Grödinge kyrkas historia här.

1100-tals kyrkan sträcker sig från tornrummet till mitten av andra valvet. I väggen på sydsidan syns ett av de gamla fönstren.

Under 1300-talet breddas och förlängs kyrkan till den storlek kyrkan har idag. Nischerna i koret är lämningar från katolsk tid. Då förvarades nattvardssilver och helgonreliker där. Tornet höjs då den nya utbyggnadens tak skymmer det gamla tornet.

Nu tillkommer även altaret vilken förmodligen är en gammal gravhäll. Mitt på altaret syns en vapensköld av 1300-talsmodell inristad.

Under 1400-talet byggs vapenhus och sakristia och takvalven slås.

Äldre inventarier

Två träfigurer finns i kyrkan; St Mikael och draken från 1200-tal och ett okänt kvinnligt helgon från 1300-talet.

Triumfkrucifixet är från1520-tal men det som hänger i kyrkan är en kopia. 

Altartavlorna

Det hänger tre altartavlor i Grödinge kyrka. Den äldsta är av ebenholz och skänktes 1659 av familjen Sneckenfelt. Då fanns det ett fönster på östvägen och det behövdes en liten altartavla. Fönstret murades igen under 1700-talet. Då skänktes av stor kalkstenstavla av släkten Wattrang. Då pryddes den av vit träram med förgyllda detaljer. Idag är den utan ram där den hänger strax utanför sakristian på norra väggen.

Den nuvarande altartavlan är från 1862 och målad av Alexander Rudbeck. Den föreställer Kristus och synderskan.

Grödingebonaden

Bonaden är en betydelsefull symbol för bygden som återfinns hos hembygdsföreningen, scoutföreningen mm. Den är vävd under 1400-talet. Orginalet finns på historiska museet. Det är oklart vad den använts till, kanske ett bårtäcke? En liknande i annan färg men från samma väveri har hittats i en kyrka i Finland.

 Mässingskronan

Takkronan skänktes avIsaak Groman, båtsman på Danska falken. Skeppet sändes av svenska regeringen ut mot medelhavet 1663 för att ”motverka” sjöröveri mot svenska handelsintressen. Befälhavare var Henrik Siöhielm, en holländare som adlats några år tidigare. Han tog skeppet, rundade Afrikas horn, hamnade i Ostindien och sålde skeppet i den portugisiska handelskolonin Goa. När Isaak hade lyckats ta sig tillbaka till Sverige skänkte han kronan till kyrkan. Han ligger begravd i sakristian.

 

I kyrkan finns en folder att läsa och utanför kyrkan finns en karta över kyrkogården med information för vuxna och barn.