Vit kista med lila blommor på.
Lyssna

Begravning - ett sista farväl

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt för många att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst då vi överlämnar den som har dött till Gud.

Begravning i Svenska kyrkan är en gudstjänst. Prästen ansvarar för gudstjänsten. Tillsammans med prästen kan du välja bibeltexter och planera begravningsgudstjänsten.

Om du har önskemål om psalmer eller annan musik, pratar du med prästen och kyrkomusikern. De vet också vilken musik som fungerar i gudstjänstlokalen och om det är möjligt att spela upp inspelad musik.

Begravningsbyrån kontaktar

Vanligtvis tar begravningsbyrån kontakt med Svenska kyrkans expedition för att ordna allt det praktiska kring begravningen. Till exempel boka tid och kyrka, förmedla önskemål om präst, organist och ev. solosånger.

Du kan välja att planera en begravning utan en begravningsbyrå. 

Tacksägelse

Tacksägelse sker vanligtvis i söndagsgudstjänsten i den församling den avlidne tillhörde, ofta söndagen efter att anmälan om dödsfall gjorts.

Efter överenskommelse med de anhöriga kan tacksägelse ske även vid annat tillfälle och även i annan kyrka än i den församling den avlidne tillhörde. 

Minnesstunden är ett tillfälle att minnas tillsammans

Efter begravningsceremonin är det vanligt att samlas för en stunds gemenskap antingen i församlingslokalen eller någon annan lokal i närheten. I pastoratet har vi fyra församlingslokaler att låna i samband med begravning. 

Minnesstunden ger tillfälle att prata och dela minnen kring den döda. Mitt i sorgen kan det ge kraft att se släkt och vänner samlade för ett respektfullt avsked. För många är begravningen en viktig del av sorgearbetet.

Låna bårtäcke och urntäcke

Ett bårtäcke är en vävnad eller ett stycke broderat tyg som läggs över kistan under begravningsgudstjänsten. I Habo pastorat har vi ett vackert bårtäcke för utlåning. Bårtäcket är naturfärgat. Bårtäcket används i alla våra kyrkor men varje församling har sitt eget band.

Pastoratet har också ett urntäcke att låna vid begravningscermoni med urna.

Bårtäcke som används som dekoration till kistan vid begravning.

Kontakta oss

Du är välkommen att kontakta kyrkan för samtal och stöd när du har sorg. Som närmast anhörig kan du också boka och planera för en begravning.

Sorgegrupp

Har du förlorat någon som stått dig nära? Då kan du delta i en sorgegrupp.

Borgerlig begravning

Den borgerliga begravningsakten är en högtidsakt där inga religiösa inslag förekommer. Vid en borgerlig begravning finns det inga formella krav på ceremonin. Tillsammans med officianten bestämmer de anhöriga hur begravningen ska utformas.

I Habo kommun finns en neutral lokal att tillgå för borgerlig begravning: Gustav Adolf bygdegård.

Svenska kyrkans gemensamma webbsidor om begravning och sorg

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Begravning

När en människa som står dig nära dör behöver du ta hand om dig och få tid att sörja. Men kanske är det inte nog med sorgen. Kanske är du den som ansvarar för allt det praktiska kring dödsfallet – att berätta för andra, att beställa en kista och att ordna med begravningen?

När någon dör

Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

Våra kyrkogårdar

Habo pastorat har fyra kyrkogårdar: Habo, Fiskebäck, Gustav Adolf och Brandstorp.

Ge en minnesgåva

Hedra en älskad med en minesgåva och bidra till en bättre värld.

Beställ minnesblad