Närbild på dopfunt och händer.
Lyssna

Dop

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Här kan du få information om dopet. Du bokar dopet via Svenska kyrkans expedition, tel. 036-496 00.

Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj. Det är också en fin tradition som går långt tillbaka i historien. Guds omsorg gäller alla människor och hela skapelsen, men i dopgudstjänsten blir det särskilt tydligt att löftet gäller den som döps. 

Genom dopet blir vi också upptagna i kyrkan, en gemenskap där vi under hela livet uppmuntras och utmanas att leva i och själva ge vidare av den kärlek vi får ta emot.

Alla får döpas - åldern spelar ingen roll

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Man behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärtom - dopet är en gåva som bara är att ta emot. Alla som längtar efter att döpas är välkomna att kontakta oss. 

För att bli konfirmerad måste man vara döpt, därför döps i dag en del ungdomar i samband med sin konfirmation. 

Boka dopet via expeditionen

Att boka dop är inte komplicerat. Kolla era kalendrar och kontakta sedan expeditionen för att boka en tid. Du behöver inte ha dopet i den församling du bor i, men vet att möjligheter för dop varierar mellan olika församlingar.

Svenska kyrkan i Habo erbjuder dop i alla våra kyrkor, antingen som en del i söndagens vanliga gudstjänst eller som en särskild dopgudstjänst. Vi erbjuder dop både lördagar och söndagar. Tänk på att det kan vara fler än ditt barn som döps samtidigt.

Kontakta oss för att få alternativ för plats och tid, tel. 036-496 00.

Låna lokal och dopklänning/dopdräkt

När du bokar in ditt dop har du även möjlighet att låna några av våra församlingshem för dopkalas. Du får låna lokalen den dagen du har dopet och det är gratis.

Det finns också flera dopklänningar/dopdräkter att låna, prata med expeditionen så kan du komma och titta och välja ut vilken du vill låna. 

Välj faddrar

Man kan välja att ha faddrar till ditt barn. Det är ett hedersuppdrag att vara fadder. Faddrarnas främsta uppgifter är att visa barnet kärlek, vara förebild och be för barnet. Därför ska faddrarna själva vara döpta men behöver inte vara medlemmar. Faddrarna bör vara över 16 år. Prata gärna igenom vilka eller vilken fadder ni vill ha innan dopsamtalet.

Dopsamtal

Prästen hör av sig innan dopet för att träffas i ett dopsamtal. Samtalet kan ske på plats i ert hem, i kyrkan eller i någon av våra församlingshem. Under samtal går ni igenom vad som kommer hända under själva dopet. Innan dopsamtalet kan det vara bra att tänka igenom vad ni vill ha för psalmer, om någon vill läsa en bön eller text, om ni ska ha någon sång eller liknande. 

Kom ihåg att det är genom dopet blir medlem i Svenska kyrkan. Som medlem har var och en rätt till alla kyrkans tjänster och man blir också inbjuden att vara med i olika grupper i församlingen. Dopet innebär att man ingår i en stor gemenskap med andra kristna och förstås, framför allt med Gud själv. 

Den som döps blir medlem

Den som döps i Svenska kyrkan blir också medlem i just Svenska kyrkan.

Vi välkomnar dig i Guds familj och tar emot dig med kärlek och förväntan.

Kyrkor, kapell och församlingslokaler

Svenska kyrkan i Habo har fyra kyrkor, ett kapell och flera församlingslokaler.

Nyfödda får dopkasse

När ett barn som föds har minst en förälder/vårdnadshavare som tillhör Svenska kyrkan får barnet en personlig inbjudan till dop innan de blivit sex månader. I Habo tittar någon av personalen förbi hemma hos familjen och lämnar över en dopkasse. Är ingen hemma hänger vi kassen på dörren eller lägger den i postlådan. 

Kassen delas ut i ett så kallat ”60-sekunders besök”. Dopkassen innehåller bland annat information om dopet, en personlig hälsning från musikerna och en liten gåva till barnet. 

Vill du veta mer? Hör av dig till Jessica Karlsson: tel. 036-49601 eller mejl:
jessica.karlsson6@svenskakyrkan.se

Foto: Jessica Karlsson

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.