Foto: Cecilia Persson Giribaldi

Flytta en lektion till Svenska kyrkan

Häljarps församling erbjuder skolor att använda Svenska kyrkan och kyrkobyggnaden som resurs i undervisningen. Här presenteras program för höstterminen 2024 och vårterminen 2025.

För oss är det viktigt att respektera att den svenska skolundervisningen är ickekonfessionell. Både i Asmundtorp och Häljarp finns sedan länge ett gott samarbete mellan skola och kyrka. Svenska kyrkan vill finnas till stöd i 
skolans arbete med att förmedla kunskap om den kristna tron och traditionen i Sverige och världen. I ett samhälle som präglas av mångfald vill Svenska kyrkan medverka till att unga tidigt får tolka och reflektera över tro, traditioner och kulturer. 

De grundläggande existentiella livsfrågorna som finns hos varje människa behöver mötas med omsorg. Den som har kunskap om sin egen historia och tradition, kan lättare möta andra med respekt och förståelse. 

Ni är välkomna att helt kostnadsfritt flytta en lektion till Svenska kyrkan. Har ni särskilda önskemål? Välkomna att höra av er.

Kyrkopedagogik – vad är det?

En som pedagogik vill öppna kyrkorummet för människor i alla åldrar. Den vill förmedla innebörden av kyrkorummet och kristna arkitektur- och symbolvärden; Vara en hjälp till kunskap om den kristna religionens innehåll och ge tillgång till kyrkorummets andliga och existentiella dimensioner. 

Dialog och delaktighet är väsentlig för att förmedla kunskap om kyrkan, symbolerna och konsten och därmed den kristna tron. Människor ska kunna lära känna kyrkorummet med alla sinnen, utan krav på förkunskap eller religiositet.

Kyrkopedagogik är ett viktigt bidrag i arbetet med att öppna kyrkan, sänka trösklarna och skapa fördjupad kunskap och existentiell erfarenhet om den kristna tron.

Kyrkopedagogisk vandring

Boka en lektion i Asmundtorp kyrka som är byns högsta byggnad. Med utgångspunkt i läroplanen och med kyrkobyggnaden som resurs får eleverna en introduktion till kristendomen genom en kyrkopedagogisk vandring där deras delaktighet, nyfikenhet och frågor står i centrum. Här lär vi känna kyrkorummet, kristendomen och traditionen där även historia och samhällskunskap vävs in. 

För dig som är lärare

Svenska kyrkan i Asmundtorp och Häljarp vill finnas med vid utbildningstillfällen för lärare. Hör gärna av er så kan vi lägga upp ett program tillsammans. Har du frågor, är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Program hösten 2024 / våren 2025

”I kyrkan, uppe på orgelläktaren bor krumelurerna. Egentligen heter de nog någonting annat men vi kallar dom för krumelurerna. Här finns till exempel trumpeten, flöjten och klarinetten.  

De har ofta roligt tillsammans men ibland har de väldigt svårt att hålla sams och då kan ni tro att det låter förfärligt. Vänskap kan vara svårt och även fast jag har försökt att prata med dem så skulle jag behöva er hjälp! Kanske har ni några bra tips på hur man ska vara som en bra kompis?”

Krumelurerna på orgelläktaren är en upplevelsebaserad visning på cirka 45 minuter då eleverna får uppleva vår fantastiska orgel i Asmundtorps kyrka. 

Temat för visningen är ”vänskap och känslor i musiken”. Vi lyssnar, rör oss, sjunger och skapar tillsammans med musiken och i slutet av visningen får eleverna komma upp på läktaren för att se orgeln.  

  • Förskoleklass (utgår från skolans läroplan)
  • Grupper med 10–16 elever.
  • Fredagar under hösten 2024.
  • Frågor? Emma Viberg, kantor, emma.viberg@svenskakyrkan.se

Häljarps församling erbjuder en unik upplevelse – en julvandring i Asmundtorps kyrka eller Häljarps församlingshem. Tillsammans med församlingens anställda får barnen möjlighet att, på ett lustfyllt sätt, uppleva och medverka i en av vår kulturs viktigaste berättelser. 

Eleverna får resa tvåtusen år bakåt i tiden, och möta herdar, stjärntydare, kanske en ängel, Maria, Josef och Jesubarnet. Vi avslutar med att sjunga ”Nu tändas tusen juleljus” tillsammans.

Föreställningen tar cirka 30 minuter. 

  • Åk 1 (utgår från skolans läroplan) Grupper med högst 25 elever. 
  • Tisdag 3 december i Asmundtorp kyrka och onsdag 4 december i Häljarps församlingshem
  • Frågor och anmälan: Maria Ljungberg, präst, maria.ljungberg@svenskakyrkan.se

Svenska kyrkan vill visa på alla människors lika värde. Alla elever i åk 2 bjuds in att fira FN-dagen i en medryckande musikteater i Asmundtorp kyrka.

Föreställningen tar circka 50 minuter och utgår från skolans läroplan gällande värdegrund och uppdrag. 
Särskild inbjudan att skickas ut till skolorna.

  • Åk 2 (utgår från skolans läroplan)
  • Alla får plats
  • Torsdag 24 oktober kl 9.30 i Asmundtorps kyrka.
  • Frågor och anmälan: Emma Viberg, kantor, emma.viberg@svenskakyrkan.se

Eleverna får ta på sig en bindel för ögonen och får med hjälp av sina andra sinnen ta sig tillbaka cirka 2000 år i tiden. Eleverna får genom sina sinnliga upplevelser en liten aning om hur Jesus hade det de sista dagarna i livet. Vad var det egentligen som hände då? Varför firar kristna påsk?

Föreställningen tar cirka 20 minuter.

  • Åk 5 (utgår från skolans läroplan)
  • Grupper med högst 15 elever. 
  • Tisdag 8 april 2025 i Asmundtorp kyrka och onsdag 9 april 2025 i Häljarps församlingshem.
  • Frågor och anmälan: Maria Ljungberg, präst, maria.ljungberg@svenskakyrkan.se

Vad är skillnaden mellan Allhelgona dagen och Halloween? Hur ser det ut på en kyrkogård? Hur ser 
kristnas tro ut om ett liv efter döden? Döden kan vara svår att prata med barn om, men det är viktigt att lyfta barn och ungas frågor och funderingar även kring det som är svårt, och att hitta ord och språk för sorg. 

Boka en vandring på Asmundtorps eller Saxtorps kyrkogård för er skolklass. På plats har vi möjlighet att 
prata om livet och döden och kristnas tro på ett liv efter döden.

Passet tar runt 90 minuter.

  • Åk 6 (utgår från skolans läroplan)
  • Optimalt med grupp på 15 elever.
  • Under vecka 43.
  • Frågor och anmälan: Maria Ljungberg, präst, maria.ljungberg@svenskakyrkan.se

Asmundtorp kyrka står som en katedral mitt i Asmundtorp och har länge präglat folks världsbild. Med utgångspunkt i läroplanen och med kyrkobyggnaden som resurs, får eleverna ett större perspektiv på Asmundtorps historia och kristendomen genom en kyrkopedagogisk vandring. Hur är det att vara en kristen i Sverige i dag? Kan man vara kristen och hbtqi? Vad spelar kyrkan för roll i samhället idag? Hur funkar det mellan olika religioner? Vi utgår från elevernas egna funderingar, delaktighet och frågor. 

Ett pass tar ungefär 60 minuter.  

  • Årskurs 7 (utgår från skolans läroplan)
  • Optimalt med grupp på 15 elever.  
  • Tid och datum enligt överenskommelse.
  • Frågor och anmälan: Maria Ljungberg, präst, maria.ljungberg@svenskakyrkan.se

Tillsammans för barns rätt till andlighet

Den 1 januari 2020 blev FN:s barnkonvention svensk lag. 

I artikel 27 sägs att de stater som skrivit under konventionen erkänner varje barns rätt till den levnadsstandard som krävs för barnets fysiska, psykiska, andliga, moraliska och sociala utveckling. Svenska kyrkan vill vara ett stöd för skolan, så att barns rätt till andlig hälsa blir föremål för samhällets omsorg på samma sätt som den fysiska, psykiska, moraliska och sociala utvecklingen. Svenska kyrkan vill vara en resurs i skolans uppgift att motivera unga till ett livslångt lärande genom att erbjuda vägar till ökade kunskaper och fördjupade insikter.